Profesii

JTI: Statul trebuie să continue reforma în sectorul bugetar şi să colecteze mai mulţi bani la buget în 2012

JTI: Statul trebuie să continue reforma în sectorul bugetar şi să colecteze mai mulţi bani la buget în 2012

Foto: Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

26.12.2011, 00:07 589

Autorităţile trebuie să-şi reducă deficitele printr-o mai bună colectare la bugetul de stat, aceasta ar trebui să fie una dintre proprităţile Guvernului în 2012, susţin reprezentanţii producătorului de ţigarete JTI România.

"2012 va fi un an în care va trebui ca autorităţile să creeze un cadru propice investiţiilor străine directe şi să continue reforma structurală în sectorul bugetar, reformă care sperăm să se bazeze pe competitivitate şi pe priorităţi. O prioritate în opinia mea, mai ales într-un an în care autorităţile vor trebui să colecteze mai mulţi bani la buget şi să reducă deficitele, este combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei", spune Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs&Communications în cadrul producătorului de ţigarete JTI România.

Potrivit ultimelor date ale companiei de cercetare Novel, contrabanda cu ţigarete a crescut din nou, situându-se la 15% din piaţă, faţă de luna septembrie când era de 11,8%.

"Un punct procentual recuperat din contrabandă înseamnă 30 de milioane de euro la bugetul de stat", a mai spus Gilda Lazăr.

JTI, producătorul ţigărilor Camel şi Winston, este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a ţigaretelor, cu afaceri cumulate de aproximativ 887 mil. euro în 2010 prin cele două firme JTI Manufacturing (fabrica din Pipera) şi J.T. International (firma de vânzare şi distribuţie), în creştere cu 9% faţă de anul anterior.

Gilda Lazăr spune că industria tutunului depinde de politicile fiscale, de determinarea autorităţilor de a combate contrabanda şi de îmbunătăţirea cadrului legislativ privind comerţul ilicit.

"Dacă vorbim de fiscalitate, în momentul de faţă există un calendar până în 2018, elaborat de Ministerul Finanţelor, care prevede creşteri anuale ale accizelor, predictibile şi suportabile, care să aibă loc la fiecare 1 iulie. Sperăm ca acest calendar, publicat în Codul Fiscal, să fie respectat şi în anii care urmează, indiferent de evoluţia economiei. S-a văzut deja că o politică fiscală necorelată cu puterea de cumpărare a populaţiei are efecte contrare scopului iniţial de a aduce venituri suplimentare la buget. După un an de creşteri bruşte şi neplanificate ale accizei, în ianuarie 2010 contrabandă cu ţigarete ajunsese la 36,2% din piaţă", a mai spus ea.

În ceea ce priveşte preţurile ţigărilor de anul viitor, Gilda Lazăr spune că acestea sunt elemente de concurenţă şi se formează liber, pe baza elementelor de cost, a puterii de cumpărare a consumatorilor ţintă şi în conformitate cu strategia fiecărei companii.

"S-a încetăţenit impresia că preţurile se modifică strict în corelaţie cu acciza şi cursul de schimb la care se plăteşte aceasta. Este adevărat, doar până la un punct- în medie, circa 82,5% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe- dar nu trebuie excluşi alţi factori importanţi care pot influenţa deciziile: inflaţia, cursul de schimb la care se achizitionează, din import, materiile prime, costurile suplimentare generate de diverse reglementări (de exemplu, tendinţa redusă de aprindere) etc.", a mai spus Gilda Lazăr.

Piaţa ţigaretelor, estimată la peste 2 miliarde de euro, este reprezentată de afacerile a trei companii de talie internaţională - British American Tobacco, Philip Morris şi JTI - care controlează cel mai mare segment din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO