Profesii

Keysfin: Profitabilitatea firmelor de recrutare s-a dublat în perioada 2012-2016

Keysfin: Profitabilitatea firmelor de recrutare s-a...

Autor: Cristina Bellu

01.05.2018, 11:16 132

Numărul firmelor de recrutare a crescut susţinut în perioada 2012-2016, de la 2.685 în 2012 la 3.192 în 2016, în timp ce  profitul net al acestora s-a dublat în acest interval, ajungând la 222,8 milioane de lei, potrivit unei analize KeysFin.

Pentru 2017, datele preliminarii estimează o profitabilitate de 255 milioane de lei, în timp ce valoarea pieţei a atins  3,6 mld. lei, faţă de 2,06 mld. lei în 2012.

Creşterea interesului pentru acest segment economic a dus totodată şi la cresterea cu peste 40% a numărului de angajaţi din companiile de recrutare, astfel că în perioada 2012-2017 acesta a ajuns la 61.800.

,,Recrutarea de personal s-a profesionalizat în ultimii ani, iar piaţa a devenit tot mai matură. Vremurile în care firmele îşi căutau angajaţii prin anunţuri în ziare sau pe internet au trecut. Firmele şi-au externalizat această misiune către specialiştii în domeniu, cei care văd dincolo de CV-uri şi care radiografiază piaţa în căutarea mixului optim de experienţă, profesionalism şi iniţiativă”, explică analiştii de la KeysFin.

Principalii jucătorii în piaţa de recrutare locală sunt companiile Adecco, cu afaceri de 285 mil. lei în 2016, Lugera&Makler (239 mil. lei), Manpower (105 mil. lei), Barnett McCall Recruitment (100 mil. lei) şi IHM Total Consult (87,5 mil. lei), potrivit analizei KeysFin.

Totodată, cele mai multe companii de HR sunt concentrate în jurul polilor de creştere economică, precum Bucureşti-Ilfov (1.073 firme), zona Cluj-Sibiu (415), zona de Nord-Est (399), Constanţa-Dobrogea (390) şi Timişoara-Banat (340).

‘’Reprezentarea regională a businessului în HR urmează, inerent, dezvoltarea economică a României. Investiţiile s-au concentrat, în ultimii ani, în Capitală, Cluj, Sibiu, Constanţa şi Timişoara, astfel că şi necesarul de forţă de muncă a urmat această tendinţă. Radiografia acestui sector vine să susţină semnalul de alarmă privind evoluţia discrepantă a economiei la nivel regional, altfel spus faptul că România creşte cu mai multe viteze, iar acest lucru poate duce la consecinţe extrem de grave din punct de vedere social”, susţin experţii Keysfin.

În ceea ce priveşte nivelul salarial, România a înregistrat cea mai mare creştere procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani dintre statele europene, de 195%, dar cu toate acestea el continua să fie  incomparabil mai mic decât cel din ţările occidentale.

,,Câştigul salarial reflectă, în mare parte, realităţile economice. Chiar dacă in prezent se înregistrează o creştere economică semnificativă, aceasta provine în mare parte din consum, nefiind una solidă, sustenabila pe termen lung." afirmă analiştii KeysFin.

Productivitatea muncii este încă redusă, iar firmele evită să investească foarte mult în angajaţi. Prin creşterea salariilor din sectorul bugetar, statul încearcă să impulsioneze piaţa, însă având în vedere cadrul economic instabil, prea puţini investitori au urmat acest trend. În absenţa unor condiţii investiţionale propice, precum infrastructura sau sistemul fiscal, România rămâne totuşi atractivă în ochii investitorilor mai ales prin costurile reduse cu forţa de muncă.

,Pentru ca această tendinţă să se schimbe este nevoie de politici macroeconomice, de susţinerea investiţiilor cu dezvoltare pe orizontală. Abia atunci când economia nu va mai fi atât de fragilă, vom vedea o creştere reală a veniturilor angajaţilor români.”, au explicat analiştii de la KeysFin.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24