Profesii

Magda Constantinescu, director de resurse umane la SoftNet: Primim aplicatii de la candidati pentru care in urma cu 2-3 ani am fi facut head-hunting

Magda Constantinescu, director de resurse umane la SoftNet: Primim aplicatii de la candidati pentru care in urma cu 2-3 ani am fi facut head-hunting

Magda Constantinescu, director de resurse umane la SoftNet: La noi nu au inghetat salariile, au fost ma riri intre 8 si 10% in februarie.

30.08.2009, 17:36 483

In cadrul grupului de firme IT&C SoftNet, salariul brut la angajarea unui absolvent care trece testele tehnice si este apt sa devina inginer junior este de 2.600 de lei (614 euro). Compania a facut cresteri salariale pen tru o parte dintre angajati in luna fe bruarie si are planificate cresteri salariale, care vor acoperi inflatia, in septembrie.  

„La noi nu au inghetat salariile, au fost ma riri intre 8 si 10% in februarie. De-acum incolo vom avea cresteri mo de rate, care vor acoperi inflatia. In general, ca salarii, suntem pozitionati peste me die", spune Magda Constantinescu, di rec tor de resurse umane al SoftNet Group, care numara in prezent 100 de angajati. Fiecare angajat nou-venit in companie beneficiaza de o perioada de inductie, timp in care participa la pro grame de training, intern sau in stra i natate. Investitia pentru aceasta perioada este echivalenta cu aproximativ trei salarii, in acest timp angajatii fiind si remunerati cu salariul propriu-zis.

„Unui nou-venit ii acordam aproxi ma tiv trei salarii in perioada de aco modare. Unii dintre ei devin productivi dupa o luna, altii vin dupa trei luni sau sase luni", explica directorul de HR. Fluctuatia de personal in cadrul SoftNet a fost anul trecut de aproximativ 10%, anul acesta scazand sub 10%. 

Chiar daca firma nu mai face angajari in prezent, ultima recrutare de amploare fiind facuta in urma cu trei ani, de atunci si pana in prezent numarul de angajati fiind de aproximativ 100 de persoane, se primesc CV-uri in mod spontan.

Fata de anii trecuti, cand specialistii erau foarte greu de gasit, cererea fiind mai mare decat oferta disponibila, de curand numarul specialistilor buni a inceput sa creasca.     

„Primesc foarte multe CV-uri cu profiluri bune pentru posturi pentru care acum trei ani sau patru ani cand am recrutat masiv faceam vanatoare. Nu pot sa spun ca ma bucura, dar este un semn ca se stabilizeaza lucrurile", spune Constan tinescu, care precizeaza ca in urma cu ceva timp exista o concurenta pentru oameni, mai ales pentru dezvoltatorii de software, intre SoftNet si celelalte companii de profil de pe piata.

Directorul de resurse umane apreciaza ca situatia nu putea fi numita „normala" nici acum cativa ani, cand trebuia sa „alergi" dupa candidati foarte mult timp si sa suporti tot felul de pretentii salariale nefondate. Pe de alta parte, situatia nu este mai putin ingrijoratoare in conditiile actuale, avand in vedere ca oamenii care isi cauta de lucru o fac pentru ca nu au un job sau nu mai sunt la fel de cautati.

In prezent, exista doua posturi des chise in companie, insa aproape zilnic directorul de resurse umane primeste cate patru CV-uri, chiar si atunci cand nu exista pozitii libere.

„Sunt oameni buni care raman in baza de date. Intotdeauna le raspundem, poate nu chiar in ziua in care au trimis CV-ul, dar ei sunt pastrati acolo. Chiar am facut o angajare in felul acesta. Am avut niste anunturi postate cu ceva timp in urma si am angajat pe cineva din baza de date care s-a format atunci", spune Constantinescu.

In opinia sa, candidatii ar trebui sa incerce sa-si gaseasca un loc de munca, chiar daca acest lucru inseamna sa apeleze la companiile care nu au pozitii libere.

„Trebuie sa continui sa-ti cauti locul, plus ca cel mai important este sa stii ce vrei sau macar sa ai o idee in legatura cu acest lucru si sa nu cedezi foarte usor, indiferent de cate raspunsuri de «Nu» primesti in fata."

Buget de training per angajat, de la cateva sute la cateva mii de euro

Chiar daca compania nu a fost foarte afectata de criza, exista o atentie supli mentara asupra monitorizarii costurilor.

„Nu ne-am permis niciodata super-bugete, dar in acelasi timp, pentru dez voltarea profesionala a oamenilor, pentru confortul lor profesional, nu am ezitat sa facem unele lucruri, daca a avut cineva nevoie de o certificare, daca a avut nevoie de un training, n-am dat inapoi sa-l facem", spune Constantinescu.

Bugetul pentru fiecare persoana este flexibil, existand posibilitatea ca un angajat sa primeasca cateva mii de euro pentru un program de training, de cele mai multe ori este vorba despre cele din strainatate, sau 300-500 de euro, in functie de nevoile fiecarui angajat. „Nu facem training consacrat. Nu ne luam valiza si plecam la training. Facem foarte mult training intern sau mentorat. Training poate sa insemne si o sedinta de patru ore in care stai la flipchart cu niste colegi mai experimentati si te prinzi de o chestie."

In cadrul companiei exista o echipa de 14 persoane care lucreaza in cadrul unor proiecte din strainatate, in tari precum Algeria, Polonia, Uruguay sau Pakistan.

Una dintre schimbarile bune care au avut loc in ultimul timp este atitudinea candidatilor.

„Lucrul care m-a bucurat pe mine anul acesta, dincolo de discutia financiara, unde au scazut dramatic asteptarile, a fost atitudindea candidatilor. Oamenii care au venit la interviu sau pentru practica mi-au spus ca tot ce isi doresc este sa invete si sa invete bine."

Situatia difera mult fata de anii trecuti, cand studentii veneau in practica doar ca sa isi poata lua o diploma, eventual fara sa faca prea multa practica. De asemenea, pretentiile exagerate ale absolventilor s-au redus.

„Am avut cateva intalniri cu absolventi la inceputul anului, iar acum, in iunie, am angajat un absolvent. Este adevarat ca

s-au redus pretentiile. Cu toate acestea, oamenii pot sa vina sa ceara orice fel de salariu, insa tu stii foarte bine ce ai de facut. Noi nu am platit niciodata maximul care se plateste in piata si nici minimul sau media. Am platit undeva in partea de sus", explica Constantinescu.

De asemenea, in cazul in care se cauta specialisti in companie, angajatii care fac recomandari bune primesc un bonus de 600 de euro

„Noua ne place sa credem ca staff-ul este la un nivel foarte ridicat de compe tenta profesionala, competenta tehnica, atitudine si la un moment dat conteaza si cum respecti un termen limita, felul in care faci fata, in care abordezi o sarcina, pentru ca nu intotdeauna lucrezi in echipe mici sau la clienti. Poti sa fii un mare geniu tehnic, dar daca nu stii sa te porti, este mai grav."

Angajatii SoftNet beneficiaza in fiecare zi de masa de pranz si de 25 de zile de concediu pe an, vinerea programul de lucru fiind scurt, de la 9:00 la 15:00. 

Mai mult decat atat, inca se mai organizeaza programe de teambuilding cu angajatii sau cursuri de project mana gement.

De asemenea, au fost organizate cursuri de franceza pentru cei care vor sa isi imbunatateasca cunos tintele, avand in vedere ca exista si clienti francezi. 

„Noi intelegem prin training si formarile «face to face». De exemplu, asistenta mea face mult training lucrand numai cu mine. Este un on the job training,

n-o sa cuantific niciodata aceste lucruri", afirma Constantinescu, care este, de asemenea, tutor in cadrul Codecs HR Vocational School, si obisnuieste sa tina formari deschise in cadrul companiei ori de cate ori este cazul.

SoftNet Group pe scurt:

  • Infiintat in 1996
  • Controlat de omul de afaceri Vasile Baltac
  • Afaceri de 4,42 mil. euro in 2008
  • 100 de angajati
  • 30 de ani, media de varsta
  • Format din sapte firme cu profil principal de tehnologia informatiei, dezvoltare software si aplicatii, servicii si suport tehnic
  • Cuprinde Softnet Services, eServGlobal Telecom Romania, SoftNet Business Services, SoftNet Financial Systems, SoftNet Invest si SoftNet ITC si Round The World Travel.

Cariera

 

  • 32 de ani
  • 2005 - prezent: director de resurse umane la SoftNet Group
  • 2005: Master in managementul resurselor umane, Universitatea Bucuresti
  • 2008 - prezent: tutor Codecs HR Vocational School
  • 1997 - 2000: trainer, coordonator resurse umane si manager departament resurse umane in companii locale si internationale
  • 1999: Facultatea de litere si istorie, Universitatea Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO