Profesii

Managerii romani incep sa-si faca loc in top-managementul multinationalelor

Managerii romani incep sa-si faca loc in top-managementul multinationalelor

Calin Dragan (stanga), Alexandra Gatej si Costin Borc

31.07.2006, 18:23 428

Romania a devenit, in ultimii ani, un adevarat "incubator" de talente manageriale pentru multinationale. Exemplul managerilor romani care au fost expatriati in filialele din intreaga lume face ca Romania sa nu mai fie cunoscuta doar datorita exportului de forta de munca ieftina in tari ca Spania sau Italia.
Filialele romanesti ale unor companii ca Unilever, Lafarge, Coca-Cola HBC sau Danone sunt de mai multi ani exportatori de talente catre pozitiile de top management din structurile internationale.
Expatrierile pe pozitii de management au loc in doua contexte: pentru cresterea gradului de expertiza profesionala a managerului si pentru cresterea afacerilor din tara in care se face expatrierea.
"Orice misiune de expatriere are un dublu scop: organizational si individual. Pe de o parte, se presupune ca expatriatul va contribui la imbunatatirea performantei business-ului in tara gazda; pe de alta parte, o misiune de expatriere este intotdeauna o buna oportunitate de invatare pentru managerul respectiv, acesta fiind expus unor experiente inedite intr-un mediu cultural diferit de cel al tarii de origine", spune Gabriel Matauan, director de resurse umane al Lafarge Romania.
Daca in primii ani managerii romani din multinationale erau expatriati pentru misiuni de invatare si networking, in companiile care au ajuns la maturitate in Romania, expatrierile au loc pentru ca acesti manageri pot contribui la imbunatatirea business-ului in alte structuri ale grupului.
"Se poate vorbi despre o tendinta, pe care as califica-o drept naturala: pe masura ce creste gradul de integrare si de maturitate al unei unitati operationale, centrul de greutate al misiunilor de expatriere se deplaseaza dinspre obiectivele de dezvoltare personala, catre obiectivele de sustinere a performantei organizationale. Este si cazul expatriatilor romani: daca primele misiuni erau centrate mai mult pe finalitati de invatare, in prezent tot mai multi dintre colegii nostri preiau pozitii-cheie, cu impact decisiv asupra business-ului din tara gazda", precizeaza Matauan.
Milena Nedelcu, director de comunicare al Danone Romania, crede ca pentru buna functionare a unui astfel de proces sunt necesare patru conditii: o performanta foarte buna in atingerea rezultatelor, un potential recunoscut de dezvoltare pe termen lung, un plan de cariera personala si existenta unor oportunitati in filiale internationale ale grupului", explica Nedelcu.
In anumite momente, in functie de necesarul din diferite filiale ale multinationalelor, managerii romani sunt relocati pentru a contribui la refacerea sau la consolidarea business-ului dintr-o anumita tara sau regiune.
"Propunerea a venit din partea grupului, iar provocarile in Indonezia sunt extrem de angajante: reconstructia unei uzine, care a fost distrusa de tsunami, in 2004, si optimizarea sistemului logistic. Pe de alta parte, consider ca Asia este locul in care in acest moment se intampla afacerile cu impact global", explica Marcel Cobuz, viitorul CEO al Lafarge Indonezia.
Cobuz va pleca in Indonezia pe perioada nedeterminata. "Pentru ca cineva sa aiba de castigat dupa o astfel de experienta, trebuie sa stea cel putin 3-5 ani pe job. Vreau sa raman in Indonezia suficient timp pentru a putea contribui la dezvoltarea afacerilor Lafarge si
a-mi dezvolta o expertiza de management locala", afirma Marcel Cobuz.
In ceea ce priveste fenomenul expatrierilor, Cobuz crede ca este un plus si in dezvoltarea profesionala a managerilor, cat si in transferul de know-how care se realizeaza intre unitatile grupului. "Desi am mai fost director general in conglomerate romanesti si in societati financiare, este pentru prima data cand voi face job-ul de director general la Lafarge. Pe langa dimensiunea de dezvoltare profesionala, este si o oportunitate sa livrez din practicile deja testate in Romania, unde mi-am format o foarte buna baza de referinta", spune Cobuz.
A inceput sa lucreze in cadrul Lafarge in 2000, fiind inca de la inceput expatriat la Paris, unde a preluat o functie de manager in cadrul departamentului de audit operational, pozitie pe care a ocupat-o timp de trei ani. De la Paris, a avut operatiuni in peste 25 de tari, America Latina fiind singurul continent pe care nu a ajuns.
"Inca de la inceput, Lafarge m-a plasat atat pe orbita de dezvoltare, cat si pe cea de livrare, intrucat din primul an am fost in masura sa inteleg afacerea din fiecare tara pe care am vizitat-o si sa fac recomandari de imbunatatire a managementului local", spune Cobuz. Considera ca experimentul a fost reusit, intrucat s-a format o adevarata filiera romaneasca la Paris. Dupa plecarea sa, o alta romanca a mers in Franta, iar anul acesta a reusit sa mai expatrieze un roman in departamentul de audit-operatiuni. Dupa Paris, a venit la Bucuresti, unde ocupa din 2003 functia de director financiar al Lafarge Romania. In 2005, a preluat si pozitia de director financiar al Lafarge Grecia, pe care a exercitat-o in pararel cu cea din Romania. Inainte de a veni la Lafarge, intre 1999 si 2000 a fost vicepresedintele Grupului Ana, detinut de omul de afaceri George Copos. A mai lucrat in cadrul unei banci de investitii austriece si in domeniul consultantei, ca antreprenor, iar in 1994 a facut parte din grupul BNR care a infiintat Bursa de Valori.
Cobuz va fi inlocuit in Romania de Philippe Platon, un finantist francez casatorit cu o romanca, care in ultimii ani a fost director financiar pentru societatea detinuta de Lafarge in Japonia.


Ultimii cinci manageri care au plecat din Coca-Cola HBC Romania:

Marius Croitoru (director financiar, CCHBC Romania - director financiar CCHBC Elvetia) - 2006
Csaba Gergely (country HR manager, CCHBC Romania - expert comercial in cadrul CCHBC Group) - 2006
Loredana Curic (compensation bank specialist, CCHBC Romania - business process expert, CCHBC Group) - 2005
Bogdan Alexandrescu (area infrastructure manager,
CCHBC Romania - area infrastructure manager, CCHBC Group) - 2005
Stefania Petcu (budget manager, CCHBC Romania - pozitie manageriala la CCHBC Austria) ? 2005


Ultimii cinci manageri care au plecat din Unilever Romania:

Adrian Benea (regional brand manager, Dove, USCE - regional brand manager, Sunsilk, Unilever Europa Centrala si de Est) - 2006
Robert Redeleanu (group brand manager, USCE - category manager, Unilever Rusia si Ucraina) - 2006
Rodica Neacsu (manager cercetare-dezvoltare, USCE - director calitate pentru toate fabricile europene de margarina ale Unilever) - 2004
Cristina Butu (finance manager, USCE - finance manager, Unilever Europa de Vest) - 2004
Florin Trandafirescu (director de logistica pentru USCE - director de logistica, Unilever Rusia si Ucraina) - 2003


Ultimii cinci manageri care au plecat din Lafarge Romania:

Marcel Cobuz (CFO Ciment, Lafarge Romania - CEO, Ciment Indonezia) - august 2006
Costin Borc (country manager Agregate Betoane, Lafarge Romania - director de strategie la divizia Ciment Paris) - aprilie 2006
Adrian Iordache (internal audit manager, Ciment Lafarge Romania - senior auditor, Corporate Audit, Paris) - martie 2006
Ligia Ionescu (strategy&development director, Agregate Betoane Lafarge Romania - project director, divizia de Agregate Betoane, Paris) - decembrie 2005
Sorin Bogdan (plant manager, Hoghiz, Ciment, Lafarge Romania - relation director, Central Europe Technical Center, Viena) - august 2005


Romanii sunt tot mai "curtati" de straini
Grupul german de componente auto Draxlmaier a trimis aproximativ 300 de romani in Mexic, pentru a contribui la infiintarea unei noi unitati de productie. Angajatii romani ai grupului sunt in prezent implicati in tot mai multe proiecte internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO