Profesii

Manpower: Firmele au cele mai optimiste previziuni de angajare din ultimii doi ani

Autor: Adelina Mihai

07.03.2011, 23:44 187

Aproape unu din cinci angajatori români estimează că va face noiangajări în perioada aprilie - iunie, arată concluziile celui mairecent studiu al firmei de recrutare şi leasing de personalManpower, realizat pe un eşantion de 751 de companii locale.

Astfel, previziunea netă de angajare (diferenţa dintre procentulfirmelor care estimează o creştere a numărului de angajări şiprocentul companiilor care estimează o scădere a volumului deangajări) este de 5% pentru cel de-al doilea trimestru al acestuian, după ce în lunile ianuarie-martie a fost negativă, de -2%.

Estimările angajatorilor pentru următoarea perioadă sunt celemai optimiste din 2009 încoace, când previziunea era de 16% (înprimele 3 luni) şi a scăzut la -4% în perioada aprilie-iunie 2009,înregistrând tot mai multe scăderi în următoarele trimestre.

"Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă ar trebui să fieconştienţi de faptul că cele mai mari oportunităţi se regăsesc însectoarele industria prelucrătoare (unde previziunea netă deangajare este de 18%) şi industria extractivă (unde procentul estede 13%)", a spus Eliza Nechifor, coordonator de marketing &comunicare al Manpower România.

Însă firmele în care numărul concedierilor va depăşi numărulangajărilor sunt cele din sectoarele energie electrică, gaze şi apăşi cei din sectorul bancar, care au raportat previziuni de -7%,respectiv -5%.

În timp ce 19% dintre angajatori se aşteaptă la o creştere înceea ce priveşte numărul de angajaţi, 14% previzionează o scădere,iar 66% nu anticipează nicio schimbare, mai arată rezultatelestudiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO