Profesii

Manpower: Reducerea CAS va genera un val de angajări

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Corina Mirea

11.03.2014, 06:00 2540

Una din cinci companii de pe piaţa locală (22%) are în plan creşterea numărului de angajaţi în următoarele trei luni, în vreme ce alte 7% iau în calcul reducerea efectivelor de personal în al doilea trimestru al acestui an, potrivit celui mai recent studiu realizat de ManpowerGroup România, al treilea jucător de pe piaţa locală de recrutare şi muncă temporară.

Rezultatele studiului, realizat pe un eşantion de 626 de companii prezente pe piaţa locală, arată că angajatorii se pregătesc de cel mai mare val de recrutări din ultimele 15 luni. Astfel, previziunea netă de angajare (calculată ca diferenţă între procentul de companii care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de companii care prevăd o scădere a numărului de angajaţi în fiecare trimestru al anului – n.red.)  ajunge la plus 15% pentru trimestrul doi al lui 2014, cu 14 puncte mai mare faţă de cea pentru primul trimestru al anului şi cu 4 puncte în creştere decât cea din trimestrul doi al anului trecut

Cele mai optimiste planuri de recrutare vin din partea companiilor care activează în sectorul industriei prelucră­toare (cu o previziune netă de +27%), din agricultură (+19%) şi din sectorul administraţiei publice şi al serviciilor sociale (cu o previziune netă de +18%).

„După multe trimestre consecutive de prudenţă şi angajări timide, o parte dintre angajatori îşi asumă acum creşteri vizibile ale forţei de muncă, dar semna­lele nu sunt nicidecum unanime. Plasând acest comportament în contextul regional, putem observa că întreaga regiune oscilează între un optimism ponderat şi o oarecare reticenţă, semn că tendinţa pozitivă emergentă are nevoie de susţinere prin politici publice în a doua parte a anului“, spune Valentin Petrof, director general al ManpowerGroup România, companie cu afaceri de peste 37 de milioane de euro în 2012 (în creştere cu 40% faţă de anul anterior). El a adăugat că aceste politici publice ar însemna adoptarea de măsuri precum reducerea CAS sau scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, precum şi reducerea taxării pentru locurile de muncă nou create. „Pe de altă parte, dat fiind că semnalele pozitive sunt încă fragile şi având în vedere globalizarea şi dependenţa reală a economiei româneşti de investiţiile străine, este dificil de estimat în ce măsură evoluţia contextului politic regional (Ucraina) ar putea avea un impact asupra pieţei forţei de muncă din România şi a economiei în general“, a mai spus Petrof.

Cele mai prudente planuri de recrutare vin din partea unor companii care activează în sectorul de transport, depozitare şi comunicaţii şi din cel de electricitate, gaze şi apă, previziunea netă de angajare în următoarele trei luni variind între 0% şi +6%.

Spre deosebire de prima parte a acestui an, când cele mai multe planuri de angajare veneau din partea companiilor poziţionate în sudul ţării, în trimestrul al doilea, angajatorii din vest sunt cei care anunţă cele mai multe recrutări, previziunea netă de angajare fiind de +30%, în creştere cu 27% faţă de cea din primele trei luni ale anului.

Îmbunătăţirea semnificativă a activităţii de angajare din România pentru trimestrul al doilea al acestui an vine şi ca urmare a optimismului uşor mai pronunţat de la nivel global.

„Observăm diferenţe de 20 până la 30 de puncte procentuale între sectoare, ceea ce denotă că semnalele pozitive nu sunt percepute ca o certitudine. Planurile angajatorilor par mai degrabă consecinţa unor dezvoltări globale ale sectoarelor lor de activitate, care se reflectă şi asupra regiunilor geografice din România în care este localizată activitatea lor decât un indicator al sănătăţii pieţei forţei de muncă naţionale“, explică Petrof.

În 38 de ţări din cele 42 incluse în studiu la nivel internaţional companiile sunt gata să facă noi angajări în următoarele trei luni, iar în 20 dintre cele 24 de ţări europene analizate companiile vor să îşi crească numărul de angajaţi. Printre ţările europene cu cele mai optimiste planuri de angajare se numără Irlanda, Spania şi Bulgaria.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO