Profesii

Ce te tine sa nu-ti schimbi cariera?

10.03.2003, 00:00 27

Exista foarte multe persoane care nu se simt fericite, implinite sau macar satisfacute de munca lor. Schimbarile constante din cadrul companiilor, in special caracterul temporar al formei de angajare, ce o data era relativ permanent, creeaza un mediu de activitate stresant in care e dificil sa te simti satisfacut, cu atat mai greu fericit. Comunicarea aparent interminabila (e-mail, casute vocale, sedinte), proiecte multiple cu deadline-uri multiple si presiunea extrema in a optimiza profiturile, toate contribuie la o atmosfera in care multi angajati se simt coplesiti si depasiti.
Desi multi salariati sunt nemultumiti in activitatea lor, majoritatea probabil nu cunoaste cauzele - chiar daca resimt in mod acut simptomele nemultumirii lor. Aceste sentimente pot varia de la a fi deprimati, plictisiti, letargici si apatici, pana la a se simti coplesiti, stresati sau nemotivati. Aceia care inteleg cauzele insatisfactiei lor, de obicei sunt "prinsi"; si e mai usor pentru ei sa continue o munca fara satisfactii decat sa invete cum sa se "desprinda" de ea, spun specialistii citati de Wall Street Carreer Journal.
Viata este un lung sir de alegerii. Sa hotarati ce fel de munca v-ar oferi satisfactie si, de ce nu, fericire, este una dintre alegerile cele mai importante pe care trebuie sa le faceti. De fapt, sunt atat de multe optiuni ca ar putea parea facil sa nu faceti vreo schimbare. Insa, o alegere nu poate fi totusi evitata - trebuie sa decideti sa incepeti procesul schimbarii, sau sa continuati cu activitatea care nu va aduce deloc satisfactie.
Cautandu-va propriile raspunsuri la intrebarea urmatoare, poate veti putea afla motivele pentru care simtiti uneori nevoia de a face o schimbare in viata dumneavoastra profesionala: Care este motivatia cea mai importanta?
Va trebui sa incercati sa identificati o situatie in care ati simtit foarte acut lipsa de satisfactie si de elan in activitatea pe care o prestati. Apoi va trebui sa constientizati in detaliu ce aspecte, ce factori au contribuit la manifestarea starii de nemultumire. Foarte probabil raspunsurile pe care le veti gasi va vor plasa intr-una din urmatoarele categorii:

Care este finalitatea?
Indivizii din aceasta categorie se afla in cautarea unei noi modalitati de recompensa si satisfactie. S-ar putea sa-si doreasca implinire personala, sau sa fie manati de o dorinta puternica de a-i ajuta pe altii. Lui Bill, care a lucrat ca inginer timp de 15 ani, nu i-a placut niciodata ceea ce facea. Dupa ce si-a pierdut locul de munca de compania de reconditionari echipamente telefonice unde lucra, Bill a renuntat o perioada sa caute de lucru si s-a inscris voluntar in cinci organizatii diferite. In acest moment, el castiga bani din activitati part-time. Sotia lui i-a urmat exemplul si sunt mult mai multumiti si entuziasti acum decat atunci cand castigau mai mult profesand in medii care nu-i interesau si stimulau.

Am nevoie de banii de acum
Acesti oameni au rezultate apreciate in munca lor si in masura in care isi doresc - si probabil au nevoie - sa castige cam la acelasi nivel, ei nu pot totusi concepe sa ramana la prezentul loc de munca in urmatorii 10 sau 20 de ani. Multi dintre acestia nu vor fi capabili sa-si schimbe imediat carierele, dar, cu o atenta planificare, pot reusi in cele din urma. Melinda a lucrat ca programatoare  de sistem in cea mai mare parte a carierei sale si s-a aflat printre persoanele in cauza. Nu si-a schimbat locul de munca pentru ca acolo castiga bine, iar responsabilitatile financiare au impiedicat-o sa incerce o schimbare. Insa, pe masura ce copiii ei au crescut, ea a inceput sa lucreze ca antrenoare personala de fitness, in week-end-uri sau in cursul serii. O data ce viata ei de familie s-a modificat (copiii au crescut, iar ea a divortat), a reusit sa-si consolideze afacerea de training, si sa i se dedice complet. Acum, are aproape acelasi castig financiar ca si cel de la slujba anterioara.

Descurajat si temator
Acesti indivizi sunt victimele efectelor schimbarii locurilor de munca. Ei au fost concediati, sau discriminati din cauza experientei, dar totusi ei trebuie si au nevoie sa munceasca. Insa ei ezita in a se alatura din nou unei firme sau a-si asuma un alt risc de incepere a unei cariere. Juan a fost concediat si a si suferit o operatie pe cord. Avand din nou optiunea de a intra in lumea corporatiilor dupa efectuarea operatiei, el a ales totusi sa devina un consilier "job-stress", iar acum ii ajuta pe altii sa faca fata problemelor generate de stresul la locul de munca.

Plictisit si blazat
Multe persoane care au lucrat din greu pentru multi ani isi doresc o schimbare profesionala pentru ca s-au saturat de ceea ce fac si cauta provocari noi. Deborah, 40 de ani, a lucrat in domeniul marketingului produselor de consum. Vicepresedinte al unei companii de elita in domeniu, ea a recunoscut ca e "plictisita la culme". In primii ani ai carierei sale, a fost entuziasmata de job-ul ei, insa gradul de satisfactie al muncii a stagnat in ultimii ani. Pana la urma a devenit atat de saturata de munca ei, incat a cautat o noua directie in cariera, parasind pozitia avantajoasa pe care o detinea.

Dornic de a fi pe cont propriu
Ati visat sa fiti pe propriile picioare si sa deschideti o firma? Helen Harkness, autoarea cartii "Nu opriti cronometrul carierei", afirma ca, la inceputul secolului al nouasprezecelea, 80% dintre americani erau propriii lor angajati. In jurul anului 1970, acest numar scazuse la 9%. Dar, de atunci, numarul celor ce s-au lansat in activitatea economica pe cont propriu a crescut rapid: in 2000 existau 12 milioane de mici afaceri in Statele Unite. Se estimeaza ca in 2020 circa 25% dintre afacerile americane vor fi detinute de mici afaceri private.
Intre timp, forta de munca ocazionala - formata din aceia ce lucreaza temporar in proiecte specifice ale unor companii diferite - a crescut cu 57% fata de anul 1980. Acesti lucratori nu au responsabilitatile ce deriva din detinerea unei afaceri proprii, dar poseda flexibilitatea acelora care au afaceri personale. Dupa ce a petrecut 30 de ani in invatamant, vanzari si resurse umane, Blanche a deschis o firma de consultanta. "Am stiut intotdeauna ca-mi doresc propria afacere si ca vreau sa-mi pun propria stampila pe ceva", spune ea. E foarte multumita de activitatea ei profesionala si astfel reuseste sa atinga fiecare obiectiv pe care si-l traseaza.

La un pas de retragere
Cei care au in grija copii mici si care vor sa se retraga partial sau total de la locul de munca sunt cei care se incadreaza cel mai des in aceasta categorie. Multi dintre ei se intreaba ce ar trebui sa faca in anii care vor urma. Sa-si schimbe complet cariera, sa renunte partial la locul de munca actual, sau sa se retraga complet? Diana s-a retras la varsta de 58 de ani, dupa o lunga cariera de vanzari care, prin lungile deplasari pe are le-a presupus, i-a afectat sanatatea. In primii ani dupa pensionare, a luat lectii de yoga, a citit mult si a invatat sa picteze in ulei. Recent a inceput sa conduca seminarii pentru fosti angajati si este foarte satisfacuta cu aceasta semi-activitate profesionala.

Schimbarea in trei etape
Daca ati ajuns la concluzia ca doriti sa faceti o schimbare in ceea ce va priveste, urmatorul proces s-ar putea sa va fie folositor. Va poate oferi modalitatile de a lasa in urma situatia dumneavoastra actuala de la locul de munca si sa va indreptati catre ceva nou, diferit, sau sa aduceti ceea ce simtiti ca va lipseste la locul de munca actual.
Etapa 1: Primul pas logic ca sa alcatuiti un plan pentru propria cariera este sa cunoasteti si sa intelegeti propriile valori, interese, aspiratii si aptitudini favorite. Folosind aceste informatii despre dumneavoastra ca pe un fundament, veti fi mult mai in masura sa va definiti directia de cautare a unei noi cariere sau a unei noi slujbe. Multe dintre aceste informatii pot fi gasite in ghiduri de cariera, cautand pe Internet sau cooperand cu un consultant in dezvoltarea carierei.
Etapa 2: Multe obstacole si bariere va pot opri in a va indrepta spre o alta ocupatie sau a va schimba stilul de munca. Aici putem include varsta, banii, educatia sau lipsa de experienta. Acestea ar constitui "blocajele". Pe de alta parte insa, ca latura pozitiva, oportunitatile sunt nelimitate. Identificand factorii care va determina sa bateti pasul pe loc, puteti invata cum sa depasiti "blocajele" si sa profitati de pe urma oportunitatilor.
Etapa 3: Un plan de actiune solicita introspectie si pregatire atenta. Chiar daca veti consuma timp si energie pentru a-l stabili, este o unealta valoroasa in a prefigura o noua cariera sau a va redimensiona obiectivele carierei actuale.
Parcursul schimbarii carierei poate fi fascinant si va recompensa cu siguranta efortul cerut. Pana la urma va va duce catre destinatia dorita - satisfactie si implinire profesionala.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO