Profesii

Munca si turism in acelasi timp

11.10.2004, 00:00 29



Studentii universitatilor acreditate din invatamanul particular vor putea din acest an sa se pot inscrie in programele Work&Travel si Intership oferite de GTS International, prin intermediul caruia isi pot gasi un loc de munca in SUA pe perioada vacantei de vara.



"Pana acum era o inegalitate de sanse, pentru ca cei din invatamanul univeristar privat nu aveau acces la astfel de programe. Acum singura conditie este ca studentii sa provina dintr-o forma de invatamant acreditata", spune Oana Trandafir, reprezentantul GTS International Romania la Cluj-Napoca.



Programul Work&Travel se adreseaza studentilor la cursurile de zi sau masterat, cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani, inscrisi la facultati acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Candidatii trebuie sa aiba media notelor de minim 7,50 si sa cunoasca limba engleza la nivel mediu sau avansat.



Studentii pot lucra in hoteluri, restaurante, parcuri de distractii, fast-food-uri, dar nu pot fi baby sitter, profesori sau invatatori. Aplicantii Work&Travel nu au acces nici la joburile din vanzari sau la cele din domeniul serviciilor medicale.



Oferta salariala pentru tinerii angajati variaza intre 6 si 10 dolari/ora, ceea ce inseamna un salariu mediu lunar de peste 1.000 de dolari. "Studentii pot urmari pe internet, parcursul propriului dosar, pana la acordarea vizei. Toti candidatii considerati eligibili primesc un cont si o parola cu ajutorul carora pot sti in orice clipa la ce nivel a ajuns dosarul lor", explica Oana Trandafir. Datorita conditiilor impuse de Consulatul american, studentii in ani terminali sunt singurii care nu pot lua parte in programul Work&Travel.



Pentru gasirea ofertei de munca, fiecare participant are la dispozitie trei variante de cautare. Prin optiunea Atlas, studentul beneficiaza gratuit de o baza de date privata cu oferte de munca ale unor angajatori verificati si care fac parte din program de mai multa vreme. A doua varianta, Job fair/Road show, presupune prezenta la un targ de locuri de munca in Bucuresti, unde angajatorii americani organizeaza interviuri de angajare. Ultima optiune ii permite studentului sa isi gaseasca locul de munca pe cont propriu.



Anul acesta, GTS Romania va organiza o caravana in principalele orase din Transilvania, pentru a prezenta oferta unui numar cat mai mare de studenti. Firma va fi prezenta de saptamana aceasta in Alba-Iulia, Sibiu, Baia-Mare, Oradea si Brasov. Participantii beneficiaza de consultanta oferita de GTS International si primesc un certificat de eligibilitate din partea Consiliului pentru schimburi educationale internationale, o asigurare medicala si un manual cu informatii despre modul de viata si munca in SUA. "Selectia candidatilor se organizeaza de birourile GTS Romania, iar dintre cei care ajung la Ambasada Americana, 99,9% au sansa sa primeasca viza. E un filtru pe care ni-l asumam, pentru ca altfel nu am mai avea credibilitate", a mai spus Oana Trandafir.



Numarul total al studentilor romani care au pleacat cu astfel de programe in SUA se ridica la aproape 5.000. "Anul acesta din aproximativ 1.400 de persoane plecate prin programul nostru, doar patru nu s-au mai intors", spune Oana Trandafir. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO