Profesii

Numerele norocoase din 2005: 16, 25, 40

31.05.2004, 00:00 14



Ministerul Finantelor a decis: in 2005 nici nu poate fi vorba despre cota unica de impozitare a veniturilor, ci numai de o reasezare a sistemului de impozitare a veniturilor persoanelor fizice prin inlocuirea celor cinci cote de impozit actuale cu trei trepte: 16%, 25% si 40%.



Acets lucru inseamna o reducere consistenta a cotei minime, aflate in prezent la 18%, dupa ce fusese vehiculata si o varianta de 14%, considerata insa prea greu de suportat de buget.



Reducerea numarului de cote de la cinci la trei implica si reasezarea transelor de venituri carora le vor fi aplicate. Intr-un an electoral, solutia apare mult mai convenabila decat o adevarata reformare a sistemului prin introducerea cotei unice de impozit.



"Pentru 2005 este prea tarziu sa mai vorbim de introducerea cotei unice. Noi avem pregatite toate variantele de calcul, inclusiv cu posibilitatile de acoperire a pierderilor la buget rezultate, insa este o decizie care se ia la nivel politic", a declarat Maria Manolescu. Ea a afirmat in cadrul unei intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri ca acestia au sustinut introducerea unei cote unice pe venitul persoanelor fizice insotita de deduceri economice, lucru care "nu este posibil".



Pentru angajatori, problema nu este insa nivelul impozitului pe venit, ci nivelul ridicat al contibutiilor sociale. Cotele de impozit pe venit sunt la un nivel mediu fata de tarile Uniunii Europene, dar supraimpozitarea apare din cauza stucturii contributiilor sociale.



La acest capitol, pentru anul viitor, generozitatea Fiscului se limiteaza la reducerea contributiilor de securitate sociala cu doua puncte procentuale, la fel ca in 2003, nivelul total al acestora urmand sa ajunga la 47,5% fata de 49,5% in prezent. De aceasta reducere se vor bucura exclusiv angajatorii, care si suporta cea mai mare presiune fiscala din acest punct de vedere, ajungand de la 32,5% la 30,5%, fata de 17% in cazul angajatului.



Analistii spun ca o relaxare fiscala la nivelul foreti de munca are efecte deosebite pentru ca veniturile din munca reprezinta o sursa de economisire a populatiei si de realizare de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO