Profesii

O treime din femeile care au absolvit programe de MBA sunt casnice

03.05.2009, 14:46 28

Cercetarile realizate de specialistii din cadrul scolilor de business ale Universitatii din Chicago si Harvard arata ca femeile absolvente de MBA nu pot sa se descurce la fel de bine pe piata muncii precum barbatii, potrivit studiilor publicate de site-ul management- issues.com.

Studiul Universitatii Harvard, realizat pe un esantion de 1.000 de femei care au absolvit cursuri de MBA cu 15 ani in urma, arata ca 28% din ele sunt casnice, fiind predispuse sa renunte la job in detrimentul familiei. Aceeasi cercetare arata ca numai 6% din femeile cu studii in medicina si 21% din femeile-avocat au ales sa nu lucreze pentru a-si creste copiii.
Femeile care au urmat cursuri de MBA tind sa aiba mai multe intreruperi in cariera si sa lucreze mai putine ore decat barbatii: daca un barbat cu diploma MBA lucreaza in medie 58 de ore pe saptamana, o femeie petrece doar 52 de ore la locul de munca.
Existenta copiilor a fost principalul factor care le-a determinat pe femeile cu studii in cadrul scolilor de business sa aiba o discontinuitate in cariera, sa acumuleze mai putina experienta profesionala decat barbatii si sa lucreze un numar de ore mai redus.
Multe din mamele absolvente de MBA, in special cele cu o stare materiala buna, s-au hotarat sa incetineasca activitatea profesionala in primii cativa ani dupa nastere. Mai mult, studiul arata ca femeile cu copii au lucrat cu un sfert mai putin timp decat barbatii, pe cand femeile fara copii au lucrat in medie cu 3,3% mai putine ore pe saptamana decat barbatii.
 
Castiguri cu 30% mai mari pentru barbati
 
Cercetatorii din cadrul Universitatii din Chicago au studiat evolutia carierelor absolventelor de MBA din perioada 1990 - 2006 si cum difera dinamica carierei in functie de sex.
Cercetarea releva ca exista o discrepanta majora si in ceea ce priveste veniturile pe care
le-au obtinut absolventii de MBA. Daca salariul mediu al unui englez cu MBA a fost de aproximativ 75.000 lire sterline (84.000 de euro) la care se adauga bonusul (sau alte venituri variabile) in valoare de 27.000 lire sterline (30.000 de euro), femeile britanice au castigat numai 60.000 lire sterline (67.000 de euro), iar veniturile variabile au fost de 11.000 lire (12.300 de euro). In concluzie, un absolvent de MBA castiga 9.500 de euro lunar, in timp ce o absolventa are un venit lunar de 6.600 de euro, cu aproape 30% mai putin.
Studiile celor doua universitati arata ca la inceputul carierei, imediat dupa absolvirea cursurilor de MBA, femeile si barbatii aveau aproape aceleasi salarii.
Insa veniturile lor s-au diversificat dupa ce barbatii si-au dublat castigurile din primii cinci ani de activitate dupa o perioada de 10 ani de experienta. Mai mult, cercetarea arata ca 13% din femeile cu MBA nu au lucrat deloc in primii noua ani dupa absolvire.
O cercetare din 2006 realizata de firma de consultanta in management Hay Group arata ca femeile sunt in general mai putin ambitioase decat barbatii si au cu totul alte prioritati atunci cand vine vorba de viata profesionala.
In acelasi an, compania de recrutare britanica Praxis Executive Resourcing a realizat un studiu prin care a demonstrat ca nu exista discriminare cu privire la ocuparea pozitiilor de catre femei in consiliile de conducere, ci ca acestea nu sunt pregatite sa faca sacrificiile necesare pentru a ajunge in managementul de top.
Sondajul, realizat pe un esantion de 105 femei cu functii de conducere din Marea Britanie, a relevat ca doua treimi considerau ca sunt dezavantajate din cauza ca intemeierea familiei le afecteaza evolutia carierei, pe cand 48% credeau ca daca pun familia pe primul plan, cariera le va fi distrusa.
 
De ce femeile cu MBA castiga mai putin decat barbatii?
  • 13% din femeile care au absolvit un MBA nu au lucrat deloc in primii noua ani dupa absolvire.
  • Numarul mediu de ore de munca pe saptamana: barbatii - 58 ore, femeile- 52 ore.
  • Mamele lucreaza cu 25% mai putin decat barbatii, iar femeile fara copii lucreaza cu 3,3% mai putin decat barbatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO