Profesii

Oamenii de afaceri: instituţiile statului au pierdut lupta împotriva corupţiei

Oamenii de afaceri: instituţiile statului au pierdut...

Autor: Corina Mirea

28.02.2013, 18:48 957

Lupta împotriva corupţiei este pierdută pentru instituţiille de stat din România în viziunea oamenilor de afaceri, peste 60% dintre ei fiind de părere că acesta este capitolul la care ministerele înregistrează cele mai slabe rezultate, potrivit celei de-a treia ediţii a studiului “Barometrul Bunei Guvernări”, realizat de fundaţia Romanian Business Leaders în parteneriat cu compania de cercetare de piaţă GfK România, realizat la începutul acestui an.

“Liderii din business se declară foarte nemulţumiţi de autorităţile statului. Sentimentul de neîncredere s-a generalizat la nivelul tututor instituţiilor, ceea ce face ca aceste rezultate să reprezinte un semnal serios de alarmă pentru guvernanţi”, este de părere Andi Dumitrescu, director general al GfK România.

Un procent de 83% din cei 115 lideri de business care au participat la studiu au spus că cea mai puţin eficientă autoritate publică în ceea ce priveşte eradicarea corupţiei este Ministerul Transporturilor.

La polul opus, instituţia publică ce a înregistrat cele mai bune rezultate la acest capitol este Ministerul Administraţiei Publice - aproape 64% dintre oamenii de afaceri au fost de părere că acesta nu a reuşit să câştige lupta împotriva corupţiei.

De altfel, performanţa celor mai multe instituţii în raport cu această problemă este în scădere faţă de primul trimestru al anului 2012, Ministerul Mediului şi Pădurilor fiind singura autoritate care a înregistrat o uşoară creştere a credibilităţii, circa 4% din oamenii de afaceri cosinderând că instituţia are rezultate bune în lupta împotriva corupţiei (faţă de cele 3,5% din voturi obţinute la ediţia precedentă).

Fundaţia Romanian Business Leaders a fost înfiinţată în vara anului trecut cu scopul de a realiza o conexiune între liderii din mediul privat. Printre managerii care fac parte din conducerea fundaţiei se numără Mihai Marcu, preşedintele MedLife, Felix Pătrăş­canu, managing director şi cofondator al Fan Courier, Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Invest­ment România, şi Dragoş Roşca, CEO al Gemisa Investments.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels