Profesii

Olivier Allaert, director de resurse umane al Ubisoft Eastern Europe: Nu am concediat pe nimeni in ultimii doi ani. Nu exista niciun motiv indeajuns de bun

Olivier Allaert, director de resurse umane al Ubisoft Eastern Europe: Nu am concediat pe nimeni in ultimii doi ani. Nu exista niciun motiv indeajuns de bun
15.02.2009, 16:25 319

Pentru Ubisoft Romania, care are doua studiouri de creatie pentru dezvoltarea de noi jocuri - in Bucuresti si Craiova - lucreaza in prezent aproximativ 670 de angajati, dintre care 650 in Capitala. Compania avea in plan sa ajunga la un numar de 700 de angajati pana la sfarsitul anului trecut, urmand sa mai angajeze anul acesta inca 70 de persoane. Intre timp, planurile de recrutare s-au schimbat, intrucat nevoile de business au putut fi sustinute cu un numar mai mic de angajati. Pentru anul acesta, planurile de recrutare prevad angajarea unui numar de cel putin 50 de persoane.

Printre ultimele masuri pe care ar trebui sa le ia directorii de resurse umane intr-o perioada de criza se numara concedierea, este de parere Olivier Allaert, director de resurse umane la Ubisoft Eastern Europe.
Intr-o astfel de situatie, pot fi propuse pachete salariale diferite, sau in caz ca oamenii chiar trebuie sa paraseasca compania, ei ar trebui sa fie acompaniati si ajutati sa infrunte piata.
"Nu exista niciun motiv indeajuns de bun pentru a concedia pe cineva. Acest lucru tine de managementul zilnic. Chiar daca avem unele persoane care vin tarziu la serviciu, acest lucru se poate intampla pentru ca multi dintre angajatii nostri se joaca pe calculator pana tarziu, unii dintre ei fiind foarte pasionati. In astfel de situatii, vorbim cu ei, insa nu cred ca am concediat pe cineva din aceasta cauza. Cel putin in ultimii doi ani nu am concediat pe nimeni", spune Allaert.
In opinia lui francezului, care a preluat conducerea departamentului de resurse umane din Ubisoft la nivelul Europei de Est in 2007, functia de director de resurse umane a suferit numeroase schimbari de-a lungul timpului. Daca in anii trecuti focusul managerilor de HR cadea mai mult pe partea administrativa, ulterior, interesul s-a mutat pe recrutare si training.
"Cred ca perioada aceasta de criza economica ar putea ajuta functia de HR din companii sa devina mai matura pentru ca, de fapt, acum avem un rol foarte important in a sustine managementul si a incerca sa protejam intr-un fel angajatii. Acest lucru poate fi realizat prin cresterea productivitatii sau focusandu-ne pe dezvoltarea nevoilor strategice ale angajatilor", crede Allaert, care adauga ca spera ca angajatii actuali sa nu paraseasca compania, intrucat anul acesta compania va lansa o serie de proiecte noi.
Din pacate, avand in vedere criza financiara, multi directori de HR se confrunta cu multe probleme pentru prima oara si nu stiu care trebuie sa fie urmatorul pas. In opinia lui Allaert insa, rolul directorului de resurse umane este sa incerce sa pastreze echipa de angajati unita, pentru a mentine performanta.
"Daca managementul dintr-o companie decide sa taie din personal din motive financiare, este posibil sa pierzi in acest fel oameni care au un background foarte specific si o istorie in companie. Misiunea ta ca director de resurse umane este sa incerci sa pastrezi acesti oameni pentru ca altfel, cand lucrurile se vor imbunatati, va trebui sa o iei de la capat pentru ca nu vei avea persoanele potrivite."
Astfel, sarcina unui director de HR este sa propuna metode alternative la concedieri, iar una dintre solutii este modificarea pachetelor salariale.
De asemenea, desi trainingul a devenit un fel de "moda" printre angajatorii locali, directorii de resurse umane trebuie sa cantareasca in primul rand care este utilitatea programelor de formare pentru companie.
"Noi incercam sa dezvoltam programe de training, dar numai ceea ce este specific nevoilor noastre. Daca ne referim la programele de integrare, pe care le sustinem intern, unul dintre acestea este despre prezentarea globala a companiei si la ce ne asteptam de la noii veniti din fiecare departament." De asemenea, prin intermediul acestui programelor de integrare, angajatii devin productivi intr-un interval de timp cat mai scurt dupa angajare.
"Am recrutat multe persoane pentru departamentul de testare de jocuri in prima parte a anului trecut si am reusit sa integram intre 20 si 30 de persoane pe luna. In acest fel, chiar si cu un volum mare de juniori, am reusit sa pastram acelasi nivel de calitate si productivitate in departament."
In ceea ce priveste recrutarea, aceasta se desfasoara numai la nivel intern, fara a se apela la companii de profil. De asemenea, angajatii care fac recomandari primesc un bonus de 300 de euro, dupa ce persoana recomandata a trecut de interviuri si de perioada de integrare.
"Oamenii stiu exact cum functioneaza echipa, care este atmosfera in companie, iar acest lucru este foarte important. Angajatii aleg sa recomande pe cineva pentru ca se gandesc ca persoana respectiva se va potrivi cu echipa."
Directorul de resurse umane spune ca strategia companiei in acest an nu este sa faca economii, ci va sta sub semnul prudentei.
"Nu putem vorbi despre economii pentru ca am fost intotdeauna foarte intelepti, am incercat pe cat de mult posibil sa monitorizam costurile si bugetele noastre cat mai bine. Chiar in ultimii doi ani in care salariile au crescut foarte rapid am incercat sa pastram un echilibru si, pe cat posibil, sa fim prudenti. Nu vom face economii, vom fi doar prudenti, un pic mai prudenti, dar nu suntem ingrijorati acum pentru ca structura actuala este destul de puternica", spune Allaert, precizand ca un tester - angajat care analizeaza jocurile video pentru a observa defectiunile de software ca parte a unui proces de control al calitatii in cadrul dezvoltarii jocului - castiga aproximativ 200 - 300 de euro pe luna. Cu toate acestea, la fiecare patru luni, exista un sistem de evaluare care poate duce la cresteri salariale. Astfel, un tester care performeaza foarte bine va inregistra cresteri salariale la fiecare patru luni. Chiar daca acestea nu sunt foarte mari, reprezinta totusi o crestere. Totodata, Allaert adauga ca organizatia nu are in plan o scadere a salariilor.
"Jobul de tester de jocuri este unul interesant, dar si foarte repetitiv si din aceasta cauza incercam sa motivam angajatii. Foarte putini oameni pleaca din companie. Pana acum fluctuatia a fost de sub 5%, daca luam departament cu departament."
In opinia directorului de resurse umane al Ubisoft, este foarte important sa reusesti sa gasesti o cale prin care sa ii faci pe oameni sa se simta bine la serviciu. "A veni la munca nu trebuie sa fie ceva dificil, angajatilor trebuie sa le faca placere sa vina la serviciu."
De asemenea, un factor motivational pentru cei care vor sa lucreze intr-un astfel de domeniu este accesul permanent la noile tehnologii.
"Ii ajutam sa profite de toate oportunitatile care exista si sa aiba acces la toate informatiile tehnologice noi, pentru ca acesta este un aspect foarte important pentru cei care lucreaza in domeniul tehnic. De asemenea, incercam sa organizam multe excursii unde putem intalni colegi din alte echipe din strainatate si avem schimburi de experienta cu alte studiouri din lume."
 
Cariera
 
  • Februarie 2007 - prezent: director de resurse umane, Ubisoft Eastern Europe
  • Decembrie 2002 - ianuarie 2007: vice HRD, Sony BMG France (Paris) - Sony & Bertelsmann Groups
  • Noiembrie 1999 - noiembrie 2002: Sites Manager - Multiplex (Amiens & Reims) - Europalace Group (Gaumont & Pathe)
  • 2000 - 2001: Master in resurse umane, Institut d’Administration des Enterprises, Amiens
  • 1994 - 1998: Facultatea de filozofie, Universitatea Amiens
 
Ubisoft Romania pe scurt:
  • Peste 670 de angajati pe piata locala
  • 850 de angajati in Europa de Est
  • Rulaj de aproximativ 15 mil. euro in 2008
  • Doua studiouri de creatie, care se ocupa de dezvoltarea de noi jocuri, unul in Bucuresti si unul la Craiova
  • Primul studio de dezvoltare al companiei de pe piata locala a fost deschis in Bucuresti, in urma cu 17 ani

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24