Profesii

Pana la 1.300 de angajari la targul de cariera "Angajatori de top"

Pana la 1.300 de angajari la targul de cariera "Angajatori de top"

Cele mai multe angajari se vor face in Bucuresti, unde se estimeaza ca intre 600 si 1.000 de tineri isi vor gasi un loc de munca

22.10.2007, 14:33 171

Organizatorii evenimentului estimeaza ca in urma celor patru zile de targ, doua la Bucuresti si doua la Timisoara, se vor face intre 800 si 1.300 de angajari, tocmai pentru ca feedback-ul companiilor participante la editia din aprilie a fost foarte bun la nivelul numarului de recrutari.
"Anul trecut au fost recrutati aproximativ 600 de studenti si tineri profesionisti, motiv pentru care cei mai multi dintre angajatorii care au participat anul trecut au revenit si la editia aceasta, iar o parte dintre ei au mers si la editia din Timisoara", explica Ana Giurca, consultant al Catalyst Solutions, companie care ofera servicii de recrutare si employer branding si care organizeaza in fiecare an targul de cariera "Angajatori de top".
Cele mai multe angajari se vor face in Bucuresti, potrivit angajatorilor, unde se estimeaza ca intre 600 si 1.000 de tineri isi vor gasi un loc de munca.
In opinia organizatorilor, joburile cele mai cautate de catre tineri sunt si cele mai puternic reprezentate in cadrul evenimentului, si anume cele din domeniul bancar, din telecom, auto, bunuri de larg consum sau IT.
Cele mai multe aplicatii se primesc pentru pozitii in marketing, branding, vanzari, contabilitate sau finante. Pentru pozitii foarte specializate, in schimb, se inscriu si cei mai putini candidati.
"In general, primii cinci-sapte jucatori din fiecare domeniu sunt prezenti la eveniment. De asemenea, persoanele cu experienta in finante-banci, inginerie, marketing, IT sunt motivate sa intre pe site, sa aplice si sa vina la Sala Palatului pentru a sta de vorba cu angajatorii, pentru ca stiu ca daca vor un job bun, pe un domeniu pe care sunt pregatiti, intr-o companie de renume, atunci le au pe toate intr-un singur loc", mai spune Ana Giurca.
Angajatorii au scos la concurs joburi in domenii ca IT, telecom, banking, pharma, FMCG, auto, retail, consultanta, energie si petrol, logistica, real estate, outsourcing, turism sau constructii.
Printre pozitiile disponibile se numara cele de consultant vanzari, contabil, programator, consilier juridic, specialist marketing, manager produs, consultant ERP, consultant financiar, reprezentant vanzari, inginer software, consilier suport tehnic, inginer retea sau inginer proiectant.
IT-ul este unul dintre domeniile-vedeta a targului de angajare. Asteptarile salariale ale tinerilor care doresc sa se angajeze in acest domeniu depasesc in medie cu 10% ofertele financiare ale companiilor. Astfel, un programator cu doi ani de experienta solicita un salariu de aproximativ 1.500 de euro, in timp ce un consultant SAP senior se asteapta sa castige si 2.000 de euro pe luna.
Pe de alta parte, un programator Java cu sapte ani de experienta va primi cu siguranta un salariu de 2.000 - 2.500 de euro. "In general, in astfel de cazuri, oferta coincide cu asteptarile candidatilor", spune Giurca.
Totodata, domeniile unde se apreciaza ca se vor face cele mai multe angajari sunt IT&C si inginerie. "Aceste domenii sunt reprezentate de angajatori foarte atractivi pentru tinerii profesionisti, unii dintre acestia fiind la prima participare la eveniment", spun reprezentantii organizatorilor.
Printre companiile participante se numara Oracle, IBM, Adobe, TotalSoft - IT -, Orange, Cosmote, Romtelecom - telecom -, BRD, Raiffeisen, Unicredit, Bancpost, ING Bank - banci -, Automobile Bavaria, Honeywell, Renault - auto -, Danone, Coca-Cola HBC, Unilever - FMCG si Metro Cash&Carry, Praktiker, Real Hypermarket, in retail.
"Angajatori de top" are si o platforma online, dar atuul evenimentului consta in faptul ca tinerii profesionisti pot sa intalneasca pentru doua zile cei mai mari angajatori, sa stea de vorba cu acestia despre oportunitatile de cariera pe care le au in companiile respective. In urma cu o saptamana au fost postate pozitiile disponibile si pe platforma de recrutare online, iar pana in prezent s-au primit in medie 20-30 de aplicatii pe zi.
Cele mai multe aplicatii online s-au inregistrat in resurse umane, finante, IT, inginerie, vanzari si marketing, unde sunt postate pana la 700 de CV-uri pentru o pozitie deschisa.
"Candidatii pot sa posteze oricand un CV pe site sau pe orice alt portal online, dar valoarea targului vine din intalnirea si discutia din cadrul evenimentului. Sunt si persoane care aplica doar online, dar nu incurajam aceasta modalitate decat pentru cei care nu sunt din Bucuresti sau din Timisoara si nu pot ajunge in cele doua zile", spune Giurca, care mai adauga ca in timpul targului numarul de CV-uri pe care le primeste o companie variaza de la cateva sute si pana la 2.000.
Acesta este primul an in care evenimentul s-a desfasurat si la Timisoara, iar motivul principal a fost cererea mare din partea clientilor actuali care vor sa recruteze in Timisoara. Un alt argument a fost faptul ca un eveniment profesionist de genul acesta lipsea in zona Banatului, cu toate ca angajatorii regionali sunt foarte mari si au nevoi mari de recrutare, dar si probleme in a-si gasi candidatii.
"Timisoara este una dintre cele mai complicate piete din Romania din punctul de vedere al fortei de munca daca ne gandim numai la faptul ca somajul este aproape zero", este de parere Giurca, care se asteapta la peste 5.000 de participanti in intervalul 19 - 20 octombrie la Timisoara.
De asemenea, consultantul explica faptul ca, desi modalitatea cea mai rapida de recrutare sunt site-urile online de joburi, acestea prezinta mai multe neajunsuri.
"Nu toti oamenii buni sunt inscrisi pe un astfel de site si astfel nu afla despre oportunitati. Un site iti pune la dispozitie o modalitate destul de standardizata pentru a-ti comunica brandul de angajator, programele, beneficiile sau sistemele prin care angajatii tai se dezvolta", completeaza Giurca, care spune ca au hotarat sa mearga la Timisoara pentru a duce acolo experienta acumulata pana acum, pe o piata in care este foarte multa nevoie de un instrument care sa ofere rezultate si pe recrutare si pe employer branding.
Targul de cariera "Angajatori de top" s-a desfasurat in perioada 19-20 octombrie la Timisoara si urmeaza sa aiba loc in Bucuresti in intervalul 26-27 octombrie, la Sala Palatului.

De la 800 de euro in sus, in IT

Ce asteptari salariale au tinerii profesionisti din IT:
programatori cu 1-2 ani experienta: 1.500 de euro
programatori cu mai mult de 2 ani experienta: 1.700 - 2.500 de euro
consultanti SAP juniori cu experienta de 1-1,5 ani: 800 - 1.500 de euro
consultanti SAP seniori: 2.000 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO