Profesii

Peste 5.000 de români ar putea primi burse pentru studii în străinătate anul viitor prin programul Erasmus +

Peste 5.000 de români ar putea primi burse pentru studii...

Autor: Corina Mirea

16.12.2013, 12:11 682

Uniunea Europeană va aloca anul viitor 1,8 miliarde de euro pentru programul internaţional de educaţie, formare profesională, tineret şi sport Erasmus +, din care vor putea fi finanţaţi mai mult de 5.000 de elevi, studenţi sau profesori români care vor să studieze în străinătate, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). În următorii şapte ani (perioada 2014-2020), bugetul total de care va dispune programul pentru toate ţările participante se ridică la suma de 14,7 miliarde de euro.

„Pentru anul 2014 estimăm ca din bugetul alocal să finanţăm circa 5.500- 6.000 de studenţi, dar numărul lor va creşte substanţial până în 2020, când estimăm o creştere de 50% a participanţilor”, spune Monica Calotă, directorul ANPCDEFP, care nu a precizat şi valoarea bugetului care revine României pentru acest program anul viitor sau în perioada 2014- 2020.

Programul de schimb de experienţă Erasmus + este dedicat tuturor sectoarelor educaţionale (preuniversitar, universitar, educaţia adulţilor şi a tineretului, spre exemplu) şi poate fi accesat fie de elevi sau de studenţi pentru studii sau pentru programe de tip traineeship care au o durată de la două la 12 luni. De asemenea, în program mai pot fi înscrise cadre didactice sau persoane implicate ca voluntari sau traineri în educaţie, atât din sectorul de stat, cât şi din cel privat (pentru programe care au o durată de la două zile la două luni). Aceştia pot aplica pentru program numai dacă organizaţia pentru care lucrează (instituţie de învăţământ, ONG, companie, etc.) sau unde studiază solicită, printr-o cerere transmisă online, finanţare începând cu finalul lunii ianuarie a anului viitor.

În prezent, există 27 de ţări din Uniunea Europeană, printre care şi România şi şapte ţări din afara UE care pot accesa programul Erasmus +, iar alte 22 de ţări (precum Ucraina sau Moldova) având posibilitatea de a accesa numai anumite activităţi din cadrul programului.

„Pentru întreaga perioadă în care se va desfăşura programul grantul minim acordat participanţilor este de 400 de euro pe lună, iar cel maxim de 500 de euro pe lună, în funcţie de ţara de destinaţie”, mai precizează Monica Calotă.

Programul Erasmus + este o extinderea programului educaţional de schimb de experienţă Eramsus, prin care anual mii de studenţi din Europa merg la studii într-o altă şară pentru câteva luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO