Profesii

Peste 70 de români învaţă la universitatea Westminster din Anglia. Plătesc între 700 şi 1.200 de euro pe lună numai pe cazare şi masă

Peste 70 de români învaţă la universitatea Westminster din Anglia. Plătesc între 700 şi 1.200 de euro pe lună numai pe cazare şi masă

Diana Paroiu, studentă în ultimul an la facultatea de relaţii publice din cadrul universităţii Westminster (Anglia)

Autor: Adelina Mihai

29.12.2010, 15:33 322

Aproximativ 70 de români învaţă în prezent la universitateaWestminster din Anglia, unde taxele de şcolarizare pot ajunge pânăla 3.000- 4.000 de euro pe an. Pe lângă aceste costuri, studenţiimai trebuie să mai plătească încă 8.000- 10.000 de euro anual,pentru masă, cazare şi bani de buzunar.

Diana Paroiu, studentă în ultimul an la facultatea de relaţiipublice din cadrul universităţii Westminster (Anglia), are o bursăde merit în valoare de aproape 4.700 de euro pe an oferită deuniversitate, din care 3.800 sunt opriţi pentru acoperirea taxei deşcolarizare. Care sunt cheltuielile sale lunare?

"În primul an am stat în campusul facultăţii şi plăteam 400 delire pe cazare. Acum stau foarte central şi dau cam 570 de lire pelună pe cazare, pentru că Londra este foarte scumpă, chiar şi princomparaţie cu alte oraşe din Anglia. Am în jur de 400 de lire debuzunar pe lună: mâncare-30 de lire, transport- 25 de lire,cosmetice, rechizite, sucuri şi snacks în oraş-10 lire. Prietenelemele din Leeds (al treilea oraş ca mărime din Anglia, situat înnord- n.red.) cheltuie numai 300 bani de buzunar şi dau câte 300 delire pe chirie. În Londra cred că ai nevoie de minim 70 de lire pesăptămână de cheltuială ca să acoperi mâncarea, transportul şicosmeticele. Eu ajung la 100 de lire pe săptămână, pentru ca daumult pe transport şi pentru că merg la evenimente culturale »,spune Diana.

În România, taxa medie de şcolarizare pentru studiile de licenţăeste de 600 de euro pe an, la care se adaugă alţi 3.000- 4.000 deeuro pe an, bani necesari pentru masă şi cazare.

Londra este unul din oraşele cu cel mai ridicat cost al vieţiidin lume, situându-se pe locul 17 în acest an în topul realizat defirma de consultanţă în resurse umane Mercer.

Românii care vor să înveţe la universitatea Westminster potcandida pentru o bursă de merit care poate fi de 2.000 de lire sau4.000 de lire pe an, oferită studenţilor care provin din statelemembre ale Uniunii Europene. Pentru a aplica pentru o astfel debursă, studenţii trebuie să scrie o scrisoare de intenţie de 250 decuvinte, să aibă rezultate bune în liceu şi să fi participat ladiverse activităţi şcolare şi extraşcolare.

Cu toate acestea, odată cu intrarea României în UniuneaEuropeană în 2007, numărul studenţilor români care obţinîmprumuturi guvernamentale este mai mare decât al celor carecâştigă burse. Guvernul britanic, de exemplu, vine în întâmpinareastudenţilor din statele membre ale UE cu un împrumut care acoperăîn totalitate taxa de şcolarizare, acesta urmând a fi rambursatnumai după terminarea studiilor şi numai atunci când veniturilelunare ale absolventului îi permit achitarea ratelor de studii.

O mare parte din studenţii români aleg însă să lucreze dintimpul facultăţii, pentru a-şi suplimenta veniturile, prin job-uripart time.

"Eu lucrez acum ca student shelver (asistent de bibliotecar-n.red.) în biblioteca facultăţii şi câştig 9 lire pe oră (720 delire lunar- n.red.). De doi ani încoace, lucrez ca studentambassador şi sunt plătită cu 7 lire pe oră. Munca de studentambassador presupune să ajuţi la evenimentele organizate defacultate cu ocazia zilelor <Porţi deschise>, când vinpărinţi şi elevi să se informeze despre cursurile şi serviciile dela Westminster. Tot ca student ambassador eşti rugat să vizitezilicee şi să le vorbeşti elevilor despre facultatea ta, dar şidespre viaţa de student, în general", adaugă Diana.

După ce va termina facultatea, ea se va înscrie la cursurileunui masterat în domeniul ştiinţelor politice, după careintenţionează să obţină prin concurs un post la Comisia Europeanăsau la Consiliul Uniunii Europene, în cadrul departamentelor depolitică externă.

"Cu mintea de acum, nu mă văd trăind într-o altă ţară decâtRomânia peste 10 ani. Chiar dacă poate primele job-uri ar fi pealtundeva prin Europa, intenţionez să mă întorc în România şi cuexperienţă dobândită, să obţin o poziţie bună într-un minister, ONGsau Casa ONU", a adăugat Diana.

Ce pretenţii salariale are un student care învaţă într-una dincele mai bune şcoli europene?

"Vreau un salariu bun raportat la traiul din România. Degeabasunt în Anglia salarii foarte mari, dacă şi cheltuielile suntimense, iar cei atraşi de mirajul străinătăţii ar trebui săconştientizeze acest lucru », a mai spus Diana.

Printre companiile la care se angajează absolvenţiiuniversităţii Westminter se numără mari companii precum Barclays,British Airways, Tesco, Marks & Spencer, Deloitte, DeutscheBank, Harrods, IBM sau KPMG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels