Profesii

Peste 9.000 de euro, salariul unui manager IT din Elvetia

Peste 9.000 de euro, salariul unui manager IT din Elvetia

Click pentru imaginea marita

22.10.2007, 14:26 569

Sase dintre primele zece state din lume care ofera cele mai mari salarii pentru managerii din domeniul tehnologiei informatiei (IT) se afla in Europa de Vest, potrivit unui studiu realizat de catre compania de consultanta in resurse umane Mercer.
Luandu-se in considerare totalul salariilor brute anuale, angajatii din domeniul IT de la toate nivelurile de acti-vitate sunt platiti cel mai bine in Elvetia, unde un manager IT castiga, in medie, 9.249 de euro lunar. Acelasi manager va avea in Danemarca (a doua clasata pe lista tarilor care platesc cel mai bine angajatii din IT) un salariu de 8.074 de euro, in timp ce Belgia ofera, in medie, un salariu de 7.948 de euro pe luna. Marea Britanie si Irlanda sunt statele imediat urmatoare in top, ocupand locurile 4 si, respectiv, 5.
In SUA, un manager IT castiga in me-die 7.054 de euro pe luna, spre deosebire de Canada (locul 8), tara in care aceasta pozitie este remunerata cu putin peste 6.000 de euro.
Neo Siew Khim, directorul de afaceri si solutii informationale pentru zona Asia-Pacific din cadrul Mercer, a declarat ca cel mai slab platiti angajati din domeniul IT la nivel mondial au fost in acest an angajatii de pe pietele asiatice.
"Profesionistii IT din Hong Kong si Australia fac parte din singurele piete din zona Asia-Pacific care sunt prezente in lista primelor zece tari in care angajatii din IT sunt cel mai bine platiti, ocupand locurile noua si respectiv zece", a precizat Neo.
Managerii IT din Vietnam, Bulgaria si Insulele Philipine obtin lunar intre 1.000 de euro si 1.500 de euro, fiind surclasati de profesionistii din domeniul tehnologiei informatiei din India (locul 4 in topul tarilor cu cele mai mici castiguri la nivel de management pe piata IT), cu un salariu mediu de 1.640 de euro pe luna.
Studiul realizat de Mercer a comparat informatiile cu privire la totalul compensatiilor financiare anuale si totalul remuneratiilor de pe piata IT, din cadrul a 6.545 de companii, din 35 de tari.
Companiile multinationale utilizeaza acest tip de studiu pentru a clasifica salarii, bonusuri si alte tipuri de plati catre angajati si alocarea bugetelor IT la nivel mondial.
In cadrul studiului care ia in considerare remuneratia celor mai bine platiti tineri profesionisti IT, angajatii din Elvetia ocupa primul loc, cu o medie de 5.971 de euro, devansand state ca Belgia, Germania si Danemarca. Locul cinci este ocupat de Marea Britanie cu un castig lunar de 3.784 euro, urmata de SUA, pe locul sase. Pe locurile din urma, statele care ofera cele mai mici salarii in IT la nivel de management pentru profesionistii cei mai tineri din bransa se afla din nou Vietnamul, cu un salariu de 327 de euro pe luna, urmata de Insulele Philippine si India.
Potrivit lui David Van De Voort, specialist de resurse umane pentru domeniul IT in cadrul biroului Mercer din Chicago, "impactul outsourcingului si off-shoring-ului in domeniul IT in America de Nord si in Europa de Vest contribuie la analiza tendintei mondiale de salarizare. Rolurile de nivel inferior sunt transferate in zone in care talentul este mai ieftin, locurile de munca care raman in Europa de Vest si SUA sunt mai putine ca numar, dar au roluri mai pretentioase si mai complexe precum manager de relatii cu comerciantii, consultant intern si partener de afaceri IT", spune el.
Profesionistul IT reprezinta definirea unui nivel de cariera profesionala/tehnica/ administrativa care cuprinde acei angajati care isi pun in practica in mod eficient calificarea profesionala si administrativa din domeniul IT. Profesionistul IT lucreaza pe baza de proiecte supervizate. Acest nivel de cariera poate fi considerat nivel incepator pentru un angajat care detine cunostinte vaste in domeniul IT, dar are o experienta practica limitata, spun specialistii Mercer.
Studiul a mai scos la iveala faptul ca legatura dintre nivelul de experienta/calificare profesionala si salarii difera in functie de zona analizata. Spre exemplu, diferente mari intre evolutia carierei unui angajat junior si a unui angajat senior exista in Indonezia, India, Brazilia, Chile si Vietnam, tari care inregistreaza cele mai mari fluctuatii in evolutia raportului dintre salarizarea nivelurilor inferioare de activitate si salarizarea nivelurilor superioare. In SUA, precum si in multe state europene, salariile cresc in general direct proportional cu acumularea experientei.
David Conroy, director in cadrul biroului Mercer din Londra, a precizat ca "aceste concluzii evidentiaza lipsa de ierarhizare a pozitiilor din IT din Vest. In aceste tari companiile sunt nevoite sa fie mai creative decat de obicei pentru a atrage angajati. In cadrul acestor organizatii, atentia se indreapta spre diversi factori care ar putea atrage personal, factori precum programe de acordare de bonusuri, in timp ce in tarile care ofera salarii mai mici accentul se pune in continuare pe compensatiile in bani".
Conroy a adaugat ca "globalizarea functiei IT continua sa se dezvolte. Companiile din Europa si SUA continua sa fie creative in crearea de strategii de remunerare a angajatilor pentru a se asigura ca pastreaza cei mai buni oameni. Angajatorii inteleg pietele locale si cauta sa dezvolte strategii eficiente de atragere a angajatilor pentru a ramane competitivi".
Manageri de IT analizati de studiul Mercer reprezinta nivelurile de cariera ale acelor angajati care manageriaza una sau mai multe echipe. Rolul managerului IT cuprinde stabilirea nevoilor personalului din subordine, realizarea programelor de munca si stabilirea sarcinilor pentru subordonati cu scopul de a duce la indeplinire planuri operationale si rezultate care sa satisfaca tintele stabilite cu privire la servicii si buget.
Mercer este un provider global de consultanta, outsourcing si servicii de investitii, subsidiara a Marsh & McLennan Companies, Inc., companie cotata la bursele din New York, Chicago si Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO