Profesii

Petrecerile de Craciun, o pacoste pentru directori

13.12.2004, 00:00 15

Petrecerea de Craciun nu are ce cauta la locul de munca, spune cea mai mare parte a managerilor britanici care considera ca acest eveniment nu este altceva decat o adevarata pacoste.


Din aceste motive, numarul directorilor care organizeaza o petrecere de Craciun anul acesta a scazut la 61% de la 86% in urma cu doi ani, potrivit unei anchete realizata de Chartered Management Institute, la care au participat 4.000 de directori de companie.


Un director din zece se plange de lipsa de entuziasm a salariatilor pentru aceste petreceri la care prezenta este obligatorie, iar 20% din acestia considera ca un astfel de eveniment este o corvoada. Mai putin de jumatate din cei chestionati au declarat ca se simt bine la un astfel de eveniment.


Ancheta a mai relevat faptul ca cei mai multi dintre cei care au participat la studiu considera ca petrecerile de Craciun sunt de cele mai multe ori "lungi si plicticoase". Procentul celor care cred ca un astfel de eveniment nu face decat sa "distruga" ordinea lucrurilor a crescut de la 21% in 2002, la 35% anul acesta.


O alta nemultumire a managerilor este aceea ca petrecerile determina neproductivitatea celor implicati in organizarea lor si absente ale angajatilor in zilele urmatoare. 20% din managerii chestionati critica aceasta traditie care ia mult timp pentru pregatiri si nu aduce nimic bun.


Dincolo de scaderea interesului pentru astfel de evenimente, ancheta a mai aratat ca nici la capitolul cadouri lucrurile nu stau mai bine. Numarul managerilor care vor face cadouri colegilor s-a injumatatit in decursul a doi ani: preocentul celor darnici a scazut anul acesta la 11%, fata de 23% in 2002. De asemenea, numai una din cinci companii are un plan special pentru cadouri supriza.


"Ideea potrivit careia Craciunul creeaza presiuni si tensiuni la locul de munca este ingrijoratoare mai ales pentru ca acesta era considerat momentul potrivit pentru a-si recompensa echipa pentru munca depusa de-a lungul anului respectiv", spune Petra Cook, directorul Chartered Management Institute.


Oricum, ancheta a aratat ca managerii britanici nu resping total Craciunul. 20% din acestia vad perioada sarbatorilor ca pe una potrivita pentru a-si incarca bateriile, iar 45% spun ca astfel li se ofera posibilitatea de a se intalni cu prietenii si familia.


Diferente exista si in functie de marimea organizatiei: 68% din intreprinderile mici si mijlocii sunt dispuse sa organizeze petreceri de Craciun, fata de 61% din firmele mari. De asemenea, 21% din IMM obisnuiesc sa-si invite clientii la o masa de Craciun, in timp ce numai 12% din firmele mari fac acest lucru. In plus, 72% din firmele mici si mijlocii platesc pentru organizarea petrecerii, fata de 51% in cazul companiilor mari.


"Este important ca managerii sa se concentreze mai mult pe ceea ce isi doresc oamenii lor si mai putin pe ceea ce isi doresc ei insisi. Si asta pentru ca este putin probabil ca un mediu de lucru in care guverneaza conceptia potrivit careia "aici muncim, nu ne distram" sa fie unul productiv", a mai spus Cook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO