Profesii

Platim 10 lei/minut, numai sa veniti la interviu

12.12.2005, 20:07 63

Asaltati de cereri din partea firmelor in domeniu, profesionistii IT nu prea se inghesuie sa mearga la interviuri, fapt ce determina companiile de software sa recurga la solutii din ce in ce mai originale pentru a atrage personal.

Una dintre cele mai agresive metode a fost dezvoltata de firma clujeana Nethrom, care si-a exprimat disponibilitatea de a plati timpul pe care candidatii il petrec la interviu. Potrivit unui anunt publicat in mass-media locala, compania a decis "sa plateasca interviurile cu specialisti IT seniori", adica programatori experimentati in Microsoft.Net sau baze de date.

"Avem multe posturi libere si, in maniera traditionala, nu reusim sa angajam repede specialistii de care avem nevoie. Portofoliul nostru de comenzi creste mai repede decat numarul de angajati noi, recrutati in acest an", se arata in anuntul companiei. Nethrom a hotarat sa ii plateasca pe candidatii care vin la interviu cu 10 lei (2,7 euro) "pentru fiecare minut al interviului". "In timpul interviului va exista un ceas care va cronometra timpul. Indiferent daca persoana care vine la interviu este admisa sau respinsa, ea va primi oricum banii", se mai spune in anunt. Contactati de ZF, oficialii Nethrom nu au dorit sa comenteze modul lor original de recrutare de personal.

Nethrom este o companie romano-olandeza de dezvoltare software infiintata in 1993. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, anul trecut firma a avut o cifra de afaceri de aproape 400.000 de euro. In prezent, compania are o echipa de 65 de specialisti IT, pe langa personalul administrativ.

Ceilalti jucatori de pe piata clujeana de IT spun ca aceasta strategie a fost determinata de lipsa acuta de personal cu care se confrunta piata de profil.

"Ne confruntam cu o lipsa de resurse umane calificate indeosebi in domeniul programatorilor cu experienta in dezvoltarea de aplicatii economice pentru piata romaneasca si in managementul de proiect in vederea derularii unor programe de amploare. Ne gasim, de asemenea, foarte greu angajati cu abilitati in limbajele de programare Java si sa aiba cunostinte de limba germana. Clientii nostri din spatiul germanic ne impun cunoasterea limbii germane de catre membrii echipelor de proiect", a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Metz, director general, EBS Romania.

Reprezentantii companiei ISCD Romania spun ca se confrunta cu aceeasi situatie. "Sunt absolventi care au o pregatire teoretica foarte buna, insa pe partea de metodologii de lucru si management, business sau arhitectura si tehnicalitati specifice, cunostintele lor sunt destul de limitate", sustine Marcel Anghel, manager al ISDC.

"La ARoBS Transilvania adevarata selectie de personal se realizeaza in timp - numai cei mai buni specialisti raman sa lucreze aici pe pozitiile pe care pot sa dea maximum de randament. Noi incercam sa atragem cei mai buni profesionisti in domeniu, care sunt cuceriti atat de ideea de a lucra pe mai multe domenii, directii si tehnologii, cat si de renumele, marimea si stabilitatea firmei", a declarat Voicu Oprean, manager general al ARoBS Transilvania Software.

O alta explicatie pentru lipsa de personal este si faptul ca multi dintre specialisti continua sa fie recrutati de companii straine. Numai la sfarsitul saptamanii trecute o echipa formata din patru manageri ai Nokia Ungaria s-a aflat la Cluj pentru a recruta 10 ingineri de software care vor lucra in departamentul Networks (retele) al companiei de la Budapesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO