Profesii

Ponderea beneficiilor in costurile de personal, in crestere

19.04.2004, 00:00 15



Firmele din Romania vor utiliza mai frecvent avantajele in natura pentru retribuirea salariatilor, ponderea acestora urmand sa creasca usor in acest an, de la un nivel de peste 10% din costurile de personal, potrivit unui studiu realizate de firma de audit PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.



In ultimii ani, se inregistreaza o tendinta de crestere a utilizarii beneficiilor in natura, insa nu una spectaculoasa, ci mai mult liniara, influentata si de regimul fiscal mai favorabil. "Fata de perioada '90 cand piata salariilor era puternic orientata catre cash, in ultimii 5-6 ani s-a inregistrat o evolutie a beneficilor acordate angajatilor. Aceasta tendinta de crestere va continua si in perioada urmatoare. Nu va fi o crestere dramatica, dar beneficiile vor creste si se vor diversifica", a declarat recent Ruxandra Stoian, senior manager human capital la PricewaterhouseCoopers.



Analiza PwC a aratat ca beneficiul care nu lipseste din aproape nici o companie il reprezinta "activitatile sociale" (petreceri de Paste, de Craciun, picnic-uri sa). In companiile producatoare de bunuri de consum, "activitatile sociale" se situeaza pe primul loc in topul beneficiilor. Acestora li se adauga tichetele de masa utilizate de peste 50% din firmele participante la sondajul PwC.



Analiza a mai atatat ca multe dintre beneficiile acordate angajatilor sunt strans legate de domeniul in care firma isi desfasoara activitatea. Astfel, in sectorul bancar angajatii beneficiaza de credite, in asigurari se acorda, evident, asigurari de viata sau de accident, in timp ce salariatii din industria farmaceutica sau cei din FMCG au posibilitatea sa cumpere produsele companiilor respective la preturi mult mai mici.



Reprezentantii companiilor sustin ca acestea ar acorda mai multe beneficii angajatilor daca legea ar permite mai multe deduceri. Multi au creat o lista intreaga de potentiale beneficii ce pot fi acordate angajatilor, dar, din cauza costurilor foarte ridicate pe care le presupun acestea, se vad nevoiti sa amane punerea lor in practica pana la momentul in care legislatia le va fi mult mai favorabila.



Studiul a mai aratat ca peste 40% din companiile intervievate ofera pachete salariale care includ asigurari de accident sau de viata, sau abonamente la clinici medicale private. Procentul acestora ar putea creste in anii urmatori in conditiile in care urmeaza sa fie adoptata legea asigurarilor private de sanatate. Asiguratorii spun ca in urma cu cativa ani, cand companiile erau preocupate sa supravietuiasca in mediul economic, era greu sa vinzi o polita de asigurare medicala. In ultimii ani insa a devenit mai important pentru companii sa gaseasca oamenii cei mai buni, sa-i determine sa ramana in companie, iar o astfel de asigurare este importanta.



Proiectul legii legii asigurarilor private de sanatate prevede ca vor fi deductibile cheltuielile cu primele de asigurari de sanatate in limita a 200 de euro la angajat si 200 de euro la angajat. Companiile inca asteapta ca autoritatile trebuie sa clarifice si sa simplifice cadrul fiscal al avantajelor de natura salariala, in special in ceea ce priveste asigurarile private de sanatate si sistemele de pensii private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO