Profesii

Profesorii celor mai bune masterate în management din lume ajung la salarii de 200.000 de euro/an

 Profesorii celor mai bune masterate în management din lume ajung la salarii de 200.000 de euro/an

Autor: Adelina Mihai

14.11.2010, 23:42 91

Salariile profesorilor care predau la cele mai bune programe demanagement din lume şi care au rezultate bune în sfera cercetăriisunt de două-trei ori mai mari decât cele ale celor care lucreazăîn instituţiile publice, ajungând uneori până la 200.000 deeuro/an, adică la peste 16.600 de euro pe lună.

În cadrul şcolilor de afaceri există programe de MBA adresatemanagerilor cu experienţă de lucru de minimum 3 ani şi programe demasterat în management oferite tinerilor absolvenţi de facultatefără experienţă, care ţintesc o poziţie de middle management.

"Un profesor senior al şcolii noastre câştigă între 150.000 şi200.000 de euro pe an, la care se adaugă bonusurile în funcţie deperformanţă. Nu vrem ca oamenii care vin să lucreze la noi să nealeagă după salarii, pentru că nu putem recruta la preţuri foarteridicate. Salariul unui profesor junior care are doctoratul şi oexperienţă de 4 - 5 ani este între 40.000 şi 50.000 de euro pe an",spune Olivier Oger, decanul şcolii de afaceri Edhec Business School(Franţa), care oferă unul dintre cele mai bune programe de masteratîn mana­ge­ment din lume, aflat pe locul 14 în topul FinancialTimes din acest an.

Profesorii fac parte din categoria celor mai slab plătiţi salariaţidin economie atât în Ro­mânia, cât şi în alte ţări din vestulEuropei. Ast­fel, dascălii din cele mai bune şcoli de afa­ceri potavea venituri de trei sau de patru ori mai mici decât executivii detop din multi­na­ţ­ionale, ale căror câştiguri anuale pot ajunge launu sau chiar două milioane de euro pe an.
În Belgia, de exemplu, salariul unui pro­­fesor cu experienţă înînvăţământul pri­mar nu depăşeşte 2.000 de euro net pe lună. ÎnRomânia însă, salariul unui profesor din şcolile private începe dela 500 de euro şi poate ajunge la 1.500 de euro net pe lună.
"În instituţiile publice, salariile sunt fixate de stat şi suntdestul de scăzute. Ca insti­tuţie privată, încercăm să rămânemaliniaţi la piaţă, să recurtăm profesori interna­ţionali, să-iatragem şi să-i plătim bine. Avem un angajat care se ocupă degă­sirea unui loc de muncă pentru soţul/ soţia profesoruluiinterna­ţional recrutat sau de ale­gerea unei şcoli cu programă înlimba en­gleză pentru copilul dascălului".

Şi absolvenţii care termină unul dintre cele mai bune programe demana­ge­ment din lume pot avea venituri destul de mari, de până la4.500 - 5.000 de euro pe lună, potrivit to­pului FT.
Câteva zeci de români se înscriu în fiecare an la cel mai binecotate masterate de ma­na­gement din lume, însă numărul celor carese întorc să lucreze în ţară nu poate fi es­ti­mat. "Studenţiiromâni de la şcoala noas­tră sunt foarte buni la ma­te­ma­tică şila in­for­ma­tică. Programa are o con­cen­trare puter­nică peseg­mentul finance, iar adesea acesta este mo­­tivul pentru careromânii preferă să vină aici".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO