Profesii

Professional: Companiile din productie vor fi cele mai afectate de criza financiara

Professional: Companiile din productie vor fi cele mai afectate de criza financiara
07.11.2008, 16:53 24

"Multe dintre aceste companii (de productie - n.r.) fac parte din lanturi multinationale care sunt prezente pe multe piete, iar strategia lor pe piata romaneasca depinde mult si de ceea ce se intampla pe alte piete", explica Cristina Pasat, general manager al Agentiei de Servicii Professional, care estimeaza anul acesta afaceri de aproximativ 8,3 mil. de euro.

Astfel, companiile din productie ar putea alege sa isi reduca activitatea pentru a compensa ceea ce se intampla pe alte piete pe care sunt prezente. 
"Este greu de prevazut ce se va intampla, nu credem totusi ca piata fortei de munca va fi substantial afectata. Exista totusi in Romania o industrie locala deloc de neglijat ca si potential angajator", mai spune managerul.
Un exemplu in acest sens este faptul ca marile companii multinationale continua sa faca angajari. Spre exemplu, compania Ericsson si-a propus ca pana la sfarsitul anului sa faca peste 300 de recrutari. De asemenea, compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers intentioneaza sa ajunga la 1.000 de angajati in maxim un an-doi, in prezent in companie lucrand 600 de oameni.
Cu toate acestea, in ceea ce priveste companiile mai mici de pe piata au aparut deja primele semne ale crizei, multe dintre acestea anuntand deja disponibilizari. Totusi, in opinia lui Pasat, tara noastra este una dintre tarile cel mai putin afectate de criza financiara. "Daca in alte tari putem vorbi de o recesiune economica, ritmul sustinut de crestere al economiei romanesti ne-a protejat destul de bine pana in prezent de efectele acestei crize. Din punctul de vedere al pietei fortei de munca, cred ca aceasta criza nu face decat sa echilibreze o alta criza despre care se discuta recent, aceea a fortei de munca", explica Pasat.
Deocamdata se poate remarca o scadere a ritmului de angajare. Companiile nu isi reduc activitatea, dar franeaza ritmul de crestere, in mare parte pentru a compensa ceea ce se intampla pe alte piete pe care actioneaza.
"Companiile mari au stopat investitiile ce erau planificate pentru sfarsitul acestui an. Ca urmare, angajarea de personal suplimentar peste cel existent s-a diminuat, fara sa atinga insa nivelul zero", mai precizeaza Pasat.
Daca pana in acest moment nu se intrevad perspective ca piata fortei de munca sa fie afectata substantial de actuala criza financiara, ceea ce este probabil sa se intample este ca nivelul salariilor sa nu mai creasca. Deocamdata insa, nu se poate insa vorbi de o scadere a acestuia.
"Probabil ca salariile vor ramane o perioada la acelasi nivel si salariatii vor fi ceva mai atenti la pastrarea propriilor joburi. Nu este o perioada in care sa parasesti cu usurinta un loc de munca, in lipsa altor oportunitati certe sau confirmate. Acest lucru s-ar putea sa fie chiar benefic pentru economia noastra". Din punctul de vedere al companiilor de resurse umane, de asemenea, nu se poate vorbi de o criza pe piata. Numarul recrutarilor, chiar si la nivelurile de top, nu s-a diminuat, iar tarifele nu au scazut. 
"Exista desigur si companii din industrie care accepta si contracte cu tarife mai scazute in aceasta perioada, din teama de evolutia viitoare a crizei si din teama de a nu pierde din clienti tocmai in aceasta perioada. Aceasta teama nu este insa intotdeauna justificata, iar evolutia unei firme din industria de HR poate fi influentata de multe alte elemente in afara de criza financiara curenta", spune Pasat, a carei companie are in prezent 70 de angajati, iar pana la sfarsitul anului sunt previzionate inca aproximativ zece angajari. 
In prezent, Agentia de Servicii Professional are deschise in strainatate trei birouri regionale si lucreaza la deschiderea altor doua, in Macedonia si Albania. 
"Inca suntem in discutii in ceea ce priveste achizitia unei firme straine. Focusul pe extindere se bazeaza mai mult pe extern, intern suntem destul de bine pozitionati in piata, avem noua birouri regionale. Este suficient pentru a acoperi intreg teritoriul Romaniei", explica Pasat, care adauga ca in Balcani, pe masura ce cobori, salariile sunt mai mici fata de tara noastra. Pe de alta parte insa, salarii mai mari ca in Romania se inregistreaza in Slovenia sau Croatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO