Profesii

Rasmussen: Managerii s-au focusat prea mult pe vanzari si nimeni nu s-a mai gandit la oameni

11.01.2009, 16:09 28

"Managerii s-au focusat prea mult pe vanzari si nimeni nu s-a oprit sa se mai intrebe ce se intampla cu oamenii. Piata a fost nebuna, iar oamenii au fost platiti mai mult decat vecinii nostri".

Structurile de business din Vest sunt, in contextul crizei economice globale, mai putin expuse decat cele locale. O alta eroare strategica este lipsa de atentie acordata concurentei.
"In Occident, situatia este diferita. Piata este concurentiala, iar managementul are respect pentru competitie. In Romania a fost suficient spatiu pentru fiecare, iar oamenii au 'uitat' de competitie."
Mediul de business local are nevoie in prezent de manageri cu un background de business solid, de oameni care au fost expusi la mai multe expreiente si care au trecut prin mai multe departamente.
"Nu am vazut inca adevarata criza. Ce este mai greu abia de acum urmeaza sa vina. Abia incepand de anul viitor piata isi va recapata puterea in adevaratul sens al cuvantului."
Piata fortei de munca a traversat in doar un an de zile doua extreme.
Dupa ce primele trei trimestre au stat sub semnul crizei de oameni si al pretentiilor salariale de multe ori exagerate din partea candidatilor, din toamna lui 2008 au aparut primele semnale ale instaurarii crizei in Romania: restructurari, disponibilizari, scaderi salariale.
Rasmussen apreciaza ca, alaturi de criza economica, tocmai situatia la care se ajunsese in prima parte a lui 2008 explica intr-o mare masura rasturnarea de context pe care o vedem in prezent pe piata muncii.
"Cei mai multi manageri de top au fost lasati de capul lor prea mult timp. Piata si businessurile cresteau atat de mult incat headquarter-ul nu a simtit nevoia sa intervina asupra deciziilor managementului local. S-a aplicat principiul 'De ce sa repari ceva ce nu e stricat?'."
Lipsa de preocupare a executivilor de la sediile centrale ale multinatioanelelor pentru coordonarea managerilor filialelor locale este una din principalele erori de management ale ultimilor ani, care se adauga efectelor crizei economice.
"La inceput, cand au deschis filiale in Romania, executivii de la headquarter nu au intervenit pentru ca nu se asteptau la prea mult de la piata locala. Apoi, totul a inceput sa se succeada foarte repede, ceea ce explica intr-o oarecare masura salariile foarte mari si criza de oameni."
Dupa ce companiile s-au inghesuit ani la rand sa aduca expati pe pozitii de conducere, Rasmussen crede ca in urmatoarea perioada se vor intoarce acasa managerii romani care au si experienta unor alte piete europene. "Expatii care au venit pe piata locala nu erau neaparat cei mai buni. In urma cu cinci ani nu prea voia nimeni sa vina sa lucreze in Romania."
Businessul din executive search a inceput sa dea si el semne de oboseala spre finalul anului. "Avem echipa de 14-15 oameni in Romania. Afacerile merg mai prost, dar deocamdata nu dam oameni afara", precizeaza Rasmussen.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO