Profesii

Reducerea CAS, anulata de largirea bazei de impozitare

Reducerea CAS, anulata de largirea bazei de impozitare
21.12.2008, 16:35 73

In prezent, CAS-ul total este de 27,5%, cel platit de angajatori de 18%, iar cel platit de angajati de 9,5%. Contributiilor pentru asigurari sociale li se adauga contributia pentru asigurarile de sanatate datorata de angajator de 5,2% si cea pentru somaj - de 0,5%. Angajatii contribuie cu 5,5% la sanatate si cu 0,5% la fondul de somaj. In total, contributiile pentru asigurari sociale, sanatate si somaj se ridica la 39,2%.

Reducerea contributiilor la asigurari sociale face parte din calendarul de relaxare fiscala al Guvernului, care a urmarit, printre altele, o "albire" a pietei muncii, in conditiile in care munca la negru atinge in continuare cote ridicate, iar angajatorii se plang de povara contributiilor pentru asigurari sociale.
Autoritatile au mai operat diminuari ale contributiilor sociale, dar din 2004 reducerile au fost facute numai la contributia platita de angajatori, in 2008 fiind operata prima diminuare din ultimii ani de care beneficiaza si salariatii.
Contributiile platite de salariati sunt acum de 9,5% pentru asigurarile de pensii, 6,5% la asigurarile de sanatate si 1% pentru fondul de somaj, adica 17% cumulat.
"Efectul colateral al reducerii CAS este reducerea muncii la negru, prin usurarea sarcinii angajatorilor si a angajatilor, in conditiile in care se vorbeste tot mai mult despre fiscalitatea ridicata", a explicat la momentul reducerii din luna iulie fostul ministru al muncii Paul Pacuraru. El spunea ca, desi reducerea nu poate fi considerata suficienta, atat a permis bugetul.
De la 1 decembrie, angajatorii platesc contributii de asigurari sociale mai mici cu 1,5% pentru conditii deosebite de munca si cu 0,5% mai reduse pentru conditiile speciale de munca, potrivit ordonantei de urgenta privind aprobarea unor masuri de relaxare fiscala in vederea cresterii economice si a numarului de locuri de munca, publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit unui studiu realizat de compania de audit si consultanta Ernst & Young la inceputul acestui an, Romania a urcat pe locul trei in topul statelor din UE din punctul de vedere al costurilor cu asigurarile sociale.
Masurile de reducere a cotelor CAS din acest an au fost aproape anulate insa de o alta masura a Guvernului, de majorare a bazei de calcul, aplicata de la inceputul lui 2008.
Astfel, in 2008 s-au vazut primele efecte ale largirii bazei de impozitare a salariilor, prin eliminarea plafonului de contributie la nivelul aferent pentru cinci salarii medii brute pe economie, decisa in Parlament in iulie 2007 prin legea de majorare a pensiilor. Anterior acestei date, potrivit Legii 19/2000, baza de calcul a contributiei individuale la asigurarile sociale nu putea depasi plafonul de cinci ori salariul mediu brut pe economie, respectiv 6.350 de lei.
Noua lege a stabilit ca baza de calcul a contributiilor la asigurari sociale tot venitul brut realizat lunar de catre salariat, afectand angajatii cu salarii mari.
Modificarea legislativa a vizat obtinerea unor pensii mai mari din sistemul public si imbunatatirea colectarii prin marirea cuantumului contributiilor celor ce au venituri salariale mari.
Astfel, desi cotele contributiilor sociale s-au diminuat, incasarile bugetare realizate din aceasta sursa urcasera la mijlocul anului cu circa 27% fata de anul trecut, in conditiile in care baza de impozitare s-a extins pe fondul majorarii salariilor si al includerii tuturor veniturilor in baza de calcul pentru contributiile sociale.
Romania este una dintre putinele tari din regiune in care nu exista un plafon pana la care sa fie platite asigurarile sociale si de sanatate, astfel ca indiferent cat este salariul unui angajat, asigurarile platite reprezinta un procent fix din acesta.
Contributiile sociale reprezinta cea mai mare parte a taxarii aplicate muncii in Romania, impozitul pe venit fiind de numai 16%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels