Profesii

Reusita profesionala n-are nici o legatura cu norocul

13.01.2003, 00:00 506

Exista oameni printre noi care, atunci cand vad pe cineva cu o situatie financiara buna sau cu realizari profesionale impresionante, sunt tentati sa spuna: "O, ce norocos este!". Ei vad numai partea frumoasa a lucrurilor pe care o numesc generic "noroc"; nu inteleg procesul, dar percep rezultatele si le atribuie "sansei". Cu toate acestea, un grup de cercetatori britanici sustine ca nu exista norocosi, ci doar oameni care stiu sa profite la maxim de oportunitatile care apar.
Pentru multi dintre romani, norocul reprezinta un ingredient de baza in reteta succesului in viata. Astfel, potrivit sondajelor realizate in anul care a trecut, peste 18% din romani cred ca norocul are un cuvant greu de spus in ceea ce priveste realizarea personala si profesionala.
Cercetarile facute de o echipa de oameni de stiinta britanici de la Universitatea Hertfordshire, condusi de psihologul Richard Wiseman, demonstreaza insa ca nu exista oameni norocosi. Cercetatorii si-au petrecut zece ani studiind "factorul noroc" si incercand sa inteleaga psihologia din spatele acestuia. Dupa ce au urmarit, si au analizat viata a 400 dintre cei mai norocosi si mai ghinionisti oameni, oamenii de stiinta au ajuns la urmatoarea concluzie: "Oamenii nu se nasc norocosi, ci isi creaza si maresc norocul pe masura ce inainteaza in viata"!
Cercetatorii condusi de Wiserman au descoperit ca aceia ale caror vieti par protejate de zane aplica, fara sa stie, patru principii de baza de atragere a norocului. Primul este acela de a profita la maxim de sansele care se ivesc. Persoanele norocoase sunt pline de indemanare in a-si crea sanse, a le observa si a le valorifica pe cele care apar. Norocosii au o atitudine destinsa fata de viata si sunt deschisi la experiente noi.
In al doilea rand, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele percepute ca fiind norocoase iau de cele mai multe ori hotararile potrivite, ghidandu-se dupa intuitie si instincte. De asemenea, aceste persoane incearca de obicei sa-si dezvolte facultatile intuitive, prin meditatie si alte metode care permit concentrarea si risipirea altor ganduri.
In al treilea rand, oamenii cu noroc traiesc cu certitudinea ca soarta este de partea lor si ca viitorul nu le va aduce decat lucruri bune. Specialistii spun ca aceste asteptari pozitive devin profetii autorealizatoare, ajutandu-i sa nu se lase descurajati in fata esecurilor si sa fie optimisti. Cu alte cuvinte, toate implinirile materiale, profesionale si spirituale reprezinta consecinta fireasca a gandirii pozitive, obiectivelor atinse si viziunilor implinite.
Al patrulea principiu formulat de psihologii britanici este acela de a transforma ghinionul in noroc. Persoanele norocoase folosesc de obicei mai multe tehnici psihologice pentru a face fata esecurilor si chiar a le transforma in ceva bun.
Deci, pentru a reusi in viata nu este nevoie decat de munca. Ori, romanii incep sa constientizeze acest lucru din moment ce aproape jumatate din ei (46%) considera ca munca este esentiala pentru succes. Restul considera ca pentru implinirea profesionala ai nevoie de relatii si de inteligenta. Numai 6% din repondenti considera ca educatia (scoala) este importanta pentru a reusi in viata.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels