Profesii

Rodney Alsup: romanii pot invata sa fie lideri

29.10.2003, 00:00 21

Cei mai multii manageri romani au talentul necesar pentru a-si conduce afacerile, insa se intampla destul de des sa le lipseasca unele abilitati manageriale care au rolul de a reduce prosibilitatea unui esec, este de parere Rodney Alsup, directorul american al programului de Executive MBA (EMBA) oferit de ASEBUSS.


"Din pacate, din vocabularul managerilor romani a cam disparut notiunea de asumare a riscului aceasta si din cauza mentalitatii pe care a promovat-o si au mostenit-o de la regimul comunist", spune Rodney Alsup. El considera ca managerii romani trebuie sa invete sa faca afaceri, sa gaseasca oportunitatile de afaceri si sa le speculeze. Alsup a adaugat ca mentalitatea nu este singurul obstacol peste care trebuie sa treaca cei care conduc o afacere.


"De multe ori, cadrul legal este cel care le directioneaza deciziile, iar economia in tranzitie face ca mediul de afaceri sa fie in continua schimbare, ceea ce ingreuneaza procesul decizional", sustine Rodney Alsup.


Pentru ca o companie sa supravietuiasca in aceste conditii este nevoie de un "management eficient". Ce inseamna acest lucru? Este intrebarea clasica la care toti teoreticienii managementului au incercat sa raspunda. Alsup considera ca o definitie mai stricta ar avea in vedere masura in care managerul si compania sa isi ating scopurile fixate. In sens larg, managementul eficient semnifica masura in care sunt satisfacute interesele actionarilor si sunt indeplinite responsabilitatile de ordin social.


Aici mai intra in discutie si o alta problema, si anume in ce moment se poate afirma ca o anumita decizie a fost sau nu benefica pentru compania respectiva. Managerii iau multe decizii care influenteaza performantele si rezultatele organizatiei. Initial, unele dintre acestea pot parea ca vor avea un efect negativ asupra companiei. Totusi, ele pot face parte dintr-o strategie si privite in ansamblu ar putea avea urmari pozitive.


"Mult prea des se iau decizii analizandu-se efectele pe termen scurt, iar cei care vor avea de castigat sunt managerii, nu compania", spune Alsup.


Revenind la managerii romani, directorul programului de Executive MBA oferit de ASEBUSS spune ca multi dintre acestia apartin primei generatii de lideri, astfel ca nu au avut ocazia de a invata de la persoane cu mai multa experienta in acest domeniu. "Ei ar putea face fata cu succes realitatilor din lumea afacerilor daca ar participa la cursuri sau traininguri in domeniul managementului. Din pacate, pana acum nu prea au facut-o", mai spune Alsup.


In opinia sa, romanii pot invata sa fie lideri, sa lucreze cu oamenii, sa ia decizii. Un ajutor in acest sens este programul de Executive MBA, care are ca misiune pregatirea la standarde internationale a persoanelor cu functii de conducere. Un astfel de program poate ajuta cursantii sa inteleaga mediul global de afaceri si sa poata contribui la dezvoltarea companiilor pe care le conduc.


Rodney Alsup este Senior Associate Dean for Graduate Business Programs la Kennesaw State University (KSU) din Atlanta, Georgia si directorul american al programului Executive MBA al ASEBUSS incepand din acest an. Alsup coordoneaza si organizeaza saptamanile rezidentiale din Romania si Statele Unite, in sensul integrarii acestora in planul de invatamant.


Programul EMBA al Asebuss, demarat in 1993 cu sprijinul guvernului Statelor Unite si al Universitatii Washington din Seattle, este destinat managerilor companiilor romanesti si straine aflati pe diverse trepte ale carierei lor care doresc sa isi extinda si sa-si imbunatateasca aptitudinile manageriale. Admiterea se face pe baza unui dosar depus pana la dat de 30 aprilie in ficare an, sustinerea unui test tip GMAT si a unui interviu cu comisia de admitere.


Programul, care dureaza doi ani, incepe in septembrie, si este predat in intregime in limba engleza. Din octombrie si pana in iunie, cursurile au loc o data pe saptamana, alternativ vinerea si sambata. In plus, exista cate doua saptamani rezidentiale pe an academic, 4 in intregul program. Noul partener american al ASEBUSS - Kennesaw State University ofera studentilor programului EMBA o mai mare expunere internationala. In acest sens, incepand cu acest an universitar, studentii ASEBUSS beneficiaza de 3 saptamani rezidentiale in Romania si o saptamana rezidentiala in Atlanta, in luna aprilie. La sfarsitul programului, studentii primesc o diploma Executive MBA recunoscuta de Ministerul Educatiei si un certificat EMBA din partea Kennesaw State University-Atlanta, recunoscut international. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO