Profesii

Romanii incep sa-si vada casa ca birou de lucru

10.07.2006, 14:49 19

Angajatii romani par din ce in ce mai tentati de posibilitatea de a parasi biroul de lucru si de a munci la propriul domiciliu, o alternativa fireasca pe pietele dezvoltate ale muncii din Occident sau Statele Unite, spun specialistii.
Potrivit unui studiu realizat de site-ul de recrutare BestJobs al companiei de sofware Neogen, peste 40% din romani isi doresc sa lucreze de acasa, principalele argumente in favoarea acestei posibilitati fiind timpul salvat si un echilibru mai bun intre viata profesionala si cea privata.
"Odata cu cresterea rapida si marea penetrare a Internet-ului, in conditiile in care tot mai multe familii au acces la Internet, mersul firesc al lucrurilor ne dicteaza ca inclusiv conditiile de munca se vor schimba si tot mai multi oameni se vor orienta sa lucreze de acasa", explica reprezentantii Neogen.
Acestia spun ca evolutia rapida a tehnologiei in Romania permite acum angajatilor sa fie conectati aproape in permanenta la mediul online, ceea ce face ca nevoia angaja-torilor de a avea personalul la birou tot timpul sa nu mai fie atat de puternica.
Conform studiului, peste o treime (36%) din cei care au raspuns la chestionarul Neogen si-ar dori ca firma pentru care lucreaza sa le ofere o astfel de posibilitate, in timp ce 10% declara ca lucreaza deja de-acasa si sunt satisfacuti.
"Principalul motiv pentu care angajatii prefera un astfel de job este flexibilitatea, dorinta de a fi tot mai stapani pe propriul timp de munca", precizeaza Irina Manolescu, director executiv al firmei de consultanta in resurse umane Career Solutions Interna-tional.
Ea crede ca acest gen de job-uri se va dezvolta destul de mult pe piata autohtona, tot mai multe companii urmand sa ofere alternativa activitatii de-acasa ca instrument de fidelizare a angajatilor.
"Companiile vor oferi aceasta alternativa pentru a isi putea pastra angajatii. In coditiile in care oamenii buni au ajuns sa fie atat de cautati pe piata, trebuie sa incerce sa devina cat mai flexibile", explica Manolescu, care adauga ca in Occident si in Statele Unite posibilitatea de a munci de acasa este un instrument extrem de dezvoltat.
In viziunea sa, cele mai avantajate ar fi companiile de prestari servicii si in special cele de consultanta, care isi pot reduce semnificativ cheltuielile legate de achizitionarea si administrarea unui sediu.
"Principalul dezavantaj in cazul unui astfel de mod de lucru este acela ca organizatia va simti o oarecare lipsa de control asupra angajatilor, insa care cred ca nu este reala", afirma reprezentantul Career Solutions International.
Manolescu este de parere ca perspectivele de castig vor fi in general aceleasi atat pentru cei care vor lucra la birou, cat si pentru cei care vor isi vor transforma casa in birou de lucru, pentru ca pana la urma performanta este vizibila.
Cu toate acestea, precizeaza oficialii Neogen, acest gen de job nu este indicat pentru toate tipurile de business si de aceea angajatorii trebuie sa analizeze intai daca posibilitatea oferita personalului de a munci la propriul domiciliu este o optiune potrivita.
De asemenea, spun ei, exista inca angajati carora le face placere mersul la birou, preferand intalnirile fata in fata cu restul colegilor in detrimentul conferintelor telefonice sau al web-ului.
Astfel, 11% din cei chestionati ar avea posibilitatea sa lucreze de acasa, insa prefera sa vina la birou, in timp ce 35% nu se bucura de aceasta posibilitate si nici nu isi doresc acest lucru.
Dintre romani, clujenii si iesenii sunt cei care beneficiaza cel mai putin de aceasta alternativa si care si-ar dori cel mai tare sa le fie pusa la dispozitie de catre angajatorii lor.
In randul bucurestenilor, aproape un sfert din acestia (23%) nu sunt deranjati de faptul ca trebuie sa se deplaseze la birou.
De altfel, 15% din cei care impartasesc aceasta opinie sustin ca li s-a oferit posibilitatea de a lucra de-acasa, insa au refuzat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO