Profesii

Salarii de peste 6.500 de euro in institutiile UE

24.09.2007, 21:10 28

Un head of unit este un sef de departament care poate coordona de la 7 la 40 de persoane in functie de domeniu (drept, economie administratie publica europeana, relatii externe, relatii publice sau comunicare). Filip a mai spus ca datele exacte la care posturile vor fi scoase la concurs se vor anunta cu maximum o luna inainte de competitia propriu-zisa.
Acestea sunt primele posturi de management din institutiile financiare europene destinate romanilor, a mai spus reprezentanta Euroconcurs.ro. In prezent, romanii de la Bruxelles lucreaza ca traducatori, interpreti, juristi sau lingvisti si majoritatea dintre acestia par la fel de bine integrati in institutiile UE ca si cetatenii celorlalte state membre, in opinia lui Philip Gaskell, trainer al principalului sindicat al angajatilor din institutiile UE, "Renouveau et Democratie". "Cred insa ca multi ar prefera sa aiba parte de vremea din Romania", spune trainerul, care tine si cursuri de pregatire pentru candidatii care vor sa se inscrie la competitiile UE.
Unul dintre angajatii de la Bruxelles este Raluca Olteanu, angajata ca interpret. Ea spune ca acolo conditiile de lucru si de plata sunt mult mai bune, in vreme ce in Romania se simte de multe ori ignorata sau lumea are impresia ca interpretii sunt niste masini automate de tradus.
"Acolo exista mult mai mult respect pentru interpreti in general si cei pentru care lucram inteleg care este rolul nostru si cum ii putem ajuta. Conditiile de lucru sunt negociate cu AIIC (International Association of Conference Interpreters), asociatia noastra profesionala. De aceea, de exemplu, daca interpretii au trecut in program ca termina la 18:00, se ridica si pleaca chiar daca sedinta nu s-a incheiat", precizeaza Olteanu, care recunoaste insa ca unii colegi mai privesc romanii ca pe un fel de "cetateni de mana a doua", dar, in opinia sa, acestia sunt minoritari.
Pe langa cele cateva sute de romani care lucrau deja in institutiile europene inainte de aderare, din 2007 li s-au alaturat alti 500 pe pozitii de functionari permanenti.
Trainerul Phil Gaskell , care sustine seminarii de pregatire pentru toti angajatii Uniunii Europene, spune ca romanii se numara printre cei mai buni functionari europeni.
"Romanii pe care i-am cunoscut par sa fie foarte bine educati, bine informati, inteligenti si cu bune cunostinte despre afacerile UE, avand de asemenea si importante abilitati profesionale, precum si experienta relevanta de lucru in spate", a declarat Gaskell.
El spune ca romanii care vin la cursurile sale au foarte bune cunostinte de engleza, bune abilitati de a invata limbi straine si par persoane foarte inteligente, bine educati si informati. "In general sunt foarte impresionat de cat de bine informati sunt angajatii UE, la fel cum sunt impresionat de nivelul competentelor de limbaj pe care le au. Asa ca, din acest punct de vedere, romanii sunt printre cei mai buni functionari publici pe care i-am intalnit", afirma trainerul.
Cu toate acestea, la inceputul lunii august, Paul Pacuraru, ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse a declarat ca numarul angajatilor din administratia publica locala si centrala ar trebui sa scada cu 10%.
"Practic, avem o administratie care se hiperdimensioneaza si cred ca redimensionarea pe numar de posturi, de functii, este obligatorie. Altfel, vom ajunge o tara in care personalul bugetar este preponderent numeric", a declarat ministrul.
Propunerea de reducere a personalului din administratia publica locala si din institutiile guvernamentale se va face fie prin redirectionarea personalului, fie prin plafonarea salariilor, determinand astfel functionarii publici sa renunte "de bunavoie la posturi".
Dar chiar daca in tara numarul functionarilor publici va fi redus, competitiile pentru astfel de posturi in strainatate continua.
Iar in ceea ce priveste cresterile salariale ale angajatilor din aceste institutii, Crista Filip, project manager Euroconcurs.ro, spune ca acestea se vor resimti semnificativ abia dupa trei ani. "Grila de promovare este foarte stricta. Deciziile de promovare sau de marire de salariu se iau la sfarsitul fiecarui an. Printre criteriile luate in considerare se numara si cursurile la care a luat parte angajatul in anul respectiv", precizeaza ea.
Si in urmatorul an, romanii vor concura doar cu romani pentru posturile din cadrul institutiilor Uniunii Europene. "Cu un an inainte de aderare si 1-2 ani dupa, sunt competitii care se adreseaza numai cetatenilor tarilor nou intrate in Uniunea Europeana, pentru a putea integra mai repede si functionari europeni din aceste tari in administratia UE. Competitiile respective vor fi si pentru bulgari, dar fiecare tara va avea numarul ei de locuri, separat", explica Filip.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO