Profesii

Salariile din provincie le pot ajunge pe cele din Capitala daca investitiile cresc

11.06.2008, 19:38 32

Majorarea salariilor angajatilor din provincie pana la un nivel apropiat celor din Capitala va fi posibila pe termen mediu, daca investitiile la nivel local vor continua sa creasca si in conditiile relocarilor de personal catre birourile regionale, potrivit specialistilor din domeniul HR.
"Diferente pot exista in toate domeniile si pentru toate posturile. Diferentele sunt oriunde in intervalul 100 - 500 euro pentru acelasi post in aceeasi industrie. De exemplu, daca in Bucuresti salariul mediu oferit unui muncitor porneste de la 1.000 lei net/ luna, in provincie mai exista inca multe judete unde salariul minim pe economie reprezinta salariul de pornire", a declarat directorul general al companiei de recrutare Human Capital Solutions (HSC) Group, Gina Dobric. Ea a adaugat ca exceptie fac angajatii companiilor cu birouri in mai multe orase din tara care au grile salariale bine definite, indiferent de regiunea in care se afla.
Monica Georgescu, managing consultant al companiei Lugera & Makler, este de parere ca numai in unele domenii diferentele sunt resimtite, dand ca exemplu sistemul bancar, unde salariul din provincie este cu circa 20% mai mic decat cel din Bucuresti.
"In Romania exista variatii salariale date de localitatea in care angajatul isi desfasoara activitatea. Aceasta diferentiere nu trebuie generalizata, deoarece exista exemple de companii din provincie care ofera salarii competitive, cum ar fi companiile multinationale cu activitati de productie in domeniul industriei de larg consum, automotive, pharma sau electronice", a spus Georgescu.
Principala cauza care determina aceste diferente este, in opinia oficialului HCS Group, rata redusa a somajului din Capitala.
"Natura afacerilor face ca media salariilor din Bucuresti sa fie mai mare decat in provincie. In Bucuresti, necesarul de personal calificat si specializat este mult mai mare decat in provincie, unde proportia afacerilor "labour intensive" este covarsitoare", a adaugat Dobric.
Specialistii sunt de parere ca pe termen mediu aceste diferente vor disparea ca rezultat al nevoii de specialisti la nivel local, care pot fi recrutati din randul celor care lucreaza in Capitala, dar si a tendintei marilor companii de egalizare a salariilor.
"In urmatorii ani aceste diferente aproape ca nu vor mai exista. Salariile sunt competitive cu cele din Bucuresti, iar principiul este acela ca daca vrei sa atragi un candidat cu un anume tip de pregatire si experienta trebuie sa ii oferi si un nivel salarial tentant pentru a-l face sa depuna efortul relocarii, chiar si pe o durata cuprinsa intre un an si doi, indiferent daca locul de munca este sau nu in Bucuresti", a declarat Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator al firmei de resurse umane Manpower.
Reprezentantul HCS Group Gina Dobric crede ca diferentele vor disparea in momentul in care se vor face mai multe investitii la nivel regional. "Cel mai probabil, diferentele se vor pastra, cu unele mici exceptii. In unele judete, unde se intampla deja mari concentrari economice, salariile sunt similare Capitalei. In altele, atata timp cat initiativele de afaceri si investitiile se vor pastra la acelasi nivel, salariile vor ramane mai mici", a completat Dobric.
Potrivit raportului "Employer of choice" realizat de Daedalus Consulting, partener Millward Brown, anul trecut tinerii cu varste cuprinse intre 19 si 28 ani din Bucuresti au castigat cu 37,5% mai mult decat cei din provincie. Astfel, salariul net al tinerilor din Capitala s-a situat la 436 euro, in timp ce in provincie valoarea medie s-a plasat la 317 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO