Profesii

Sefii incep sa fie preocupati de impactul sanatatii angajatilor asupra productivitatii

Sefii incep sa fie preocupati de impactul sanatatii angajatilor asupra productivitatii
07.11.2008, 17:15 34

Spre deosebire de companiile prezente la nivel local, in Bulgaria costurile cu sanatatea angajatilor reprezinta 8,8% din pachetul salarial, iar in Cehia numai 2,2%, in timp ce media in Europa de Est este de 5%.

Mai mult decat atat, aproape doua treimi din sefii din companii (69%) sunt preocupati de felul in care starea de sanatate influenteaza productivitatea angajatilor.
Potrivit studiului, companiile romanesti considera ca planurile legate de sanatate si alte beneficii reprezinta un factor important in retentia si atragerea personalului. Aceasta tendinta se datoreaza in principal imigratiei masive a fortei de munca inspre economiile din vestul Europei.
Astfel, companiile simt nevoia sa furnizeze beneficii mai solide angajatilor pentru a-i pastra in companie. Aceasta tendinta va continua, astfel incat importanta beneficiilor legate de sanatate va creste de la an la an.
"Cea mai mare provocare pentru companii ramane nevoia de diversificare a beneficiilor in conditiile in care exista o concurenta puternica intre companii pentru angajati", a spus Daniela Barbieru, manager al departamentului de employer benefits din cadrul filialei locale a brokerului de asigurari Marsh. 
De asemenea, motivatiile pe care le au angajatii atunci cand isi aleg un loc de munca se vor schimba de acum inainte, avand in vedere ca perioada 2000 - 2008 a fost una dominata de pretentiile foarte dure ale candidatilor, de cele mai multe ori legate de nivelul salariului.
"Inainte criteriile erau foarte simple. Angajatii isi doreau salarii mari si posibilitatea de a fi promovati. De acum inainte, aceste motivatii se vor rafina", a explicat Madalina Uceanu, executive director al firmei de recrutare Aims Human Capital Romania, adaugand ca au existat cazuri in care unul dintre criteriile de selectie ale candidatilor era sa lucreze intr-o companie cu un numar mai mic de angajati pentru ca, in acest fel, sa dispuna de mai mult timp liber.
O alta tendinta in ceea ce priveste acordarea beneficiilor este ca acestea sa aiba un caracter flexibil si sa poata fi alese de fiecare angajat in parte.
"Angajatul trebuie sa fie implicat in alegerea beneficiilor. Compania trebuie sa comunice transparent beneficiile pe care le ofera pentru ca, in definitiv, este vorba de viata fiecaruia dintre noi", spune Mirela Iordan, HR director al diviziei locale a producatorului de medicamente Pfizer. Iordan a mai adaugat ca, potrivit unui studiu comandat de catre companie unei firme de consultanta, numai 2% dintre companiile din toate industriile de pe piata locala ofera beneficii flexibile angajatilor. 
Unul dintre lucrurile de care ar trebui sa mai tina cont companiile este faptul ca angajatii au nevoi diferite, in functie de varsta.
Astfel, pana la 30 de ani, acestia isi doresc sa poata pleca in vacanta sau sa primeasca o masina, dupa 35 de ani vor sa aiba casa si beneficii medicale, iar dupa ce implinesc 50 de ani se gandesc la planuri de pensie sau cum sa plateasca cheltuielile cu educatia ale copiilor.
Studiul Mercer mai arata ca, pe plan local, angajatii lipsesc de la locul de munca din cauza unor probleme de sanatate, in medie, cinci zile pe an, in timp ce 24% dintre companiile chestionate au declarat ca nu au un program de monitorizare a absenteismului.
Pierderile companiilor cauzate de absenteism sunt tinute sub control de catre angajatori.
Angajatii romani nu au insa foarte multe probleme medicale, de cele mai multe ori, fiind foarte probabil ca acestia sa fie bolnavi si totusi sa vina la serviciu.
De asemenea, in companiile prezente la nivel local se inregistreaza un grad foarte scazut de absenteism datorat stresului, de numai 13% in comparatie cu 52%, cat este media tuturor tarilor chestionate.
Una dintre explicatiile celor care au realizat studiul este faptul ca, de fapt, angajatii romani nu se manifesta in mod vizibil si nu isi anunta seful atunci cand sunt stresati.
Pe de alta parte, angajatorii romani sunt de parere ca reformele sociale din sanatate vor pune presiune asupra lor pentru a furniza beneficii medicale angajatilor. Deocamdata, nivelul scazut al deductibilitatii nu le permite acestora sa ofere maximul unor astfel de beneficii. 
Mai mult de 60% dintre companiile din Romania platesc cheltuielile angajatilor bolnavi, 67% au planuri medicale private, iar 62% dintre companii au programe individuale pentru depistarea bolilor, mai arata studiul. De asemenea, 33% dintre organizatii permit angajatilor sa aiba un program flexibil de lucru.
Costurile cu angajatii au crescut pe plan local in perioada 2006-2007 cu aproape 11%, in timp ce media pe Europa de Est a fost de 5%. Mai mult decat atat, 57% dintre angajatorii romani au declarat ca sunt ingrijorati ca in urmatorii zece ani costurile cu beneficiile angajatilor vor creste semnificativ.
Cu toate acestea, efectele crizei financiare ar putea reduce ponderea anumitor beneficii in cadrul pachetelor salariale, tot mai multi angajatori fiind tentati sa reduca din bugetele de resurse umane.
In prezent, 50% dintre companiile participante la studiu acopera integral costul beneficiilor ce tin de sanatate, astfel incat angajatii nu trebuie sa contribuie cu nimic. In medie, angajatii romani contribuie cu 7,8% la cheltuielile cu sanatatea.
48% dintre companiile care au participat la realizarea studiului fac parte din sectorul productiei, 10% din retail, iar restul din domenii precum servicii, sanatate sau servicii financiare.
Din totalul respondentilor, 24% sunt companii au mai mult de 5.000 de angajati.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO