Profesii

Site-urile de recrutare isi pun haine noi

31.03.2003, 00:00 22

Recrutarea online a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare exploziva la nivel mondial si analistii estimeaza ca piata de e-recruiting va ajunge la 13,4 miliarde de dolari in 2005. Si in Romania, fenomenul e-recruiting incepe sa ia amploare la aceasta ora existand peste 70 de site-uri specializate care incep sa-si diversifice oferta.
Furnizorii de astfel de servicii spun ca recrutarea online evolueaza rapid si sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul. Potrivit acestora, nu va trece mult timp pana cand jumatate din recrutarile facute de firmele romanesti se vor efectua online. Acest lucru depinde insa si de evolutia Internetului in Romania: cu cat acesta va patrunde mai adanc in viata de zi cu zi a oamenilor, cu atat serviciile electronice, in special recrutarea, vor evolua mai rapid. Un semn al acestei evolutii este si innoirea serviciilor oferite. Luna aceasta doi dintre furnizorii de astfel de servicii, MyJob Consult si BestJobs, au venit cu noutati pe piata.
Astfel, MyJob Consult a lansat recent noul pachet software de gestiune a serviciului de recrutare online, disponibil la adresa www.myjob.ro.
"Baza pe care a fost construit noul serviciu a constituit-o in principal experienta dobandita in cei trei ani de existenta neintrerupta ai MyJob.ro. Pentru angajatori, punctele forte ale serviciului, care fac si diferenta de alte servicii de gen, sunt calitatea informatiilor despre viitorii angajati si organizarea facila a contului. In plus managerii de resurse umane au disponibile numeroase facilitati de stocare, filtrare si sortare a candidaturilor la ofertele publicate pe site. Au fost adaugate facilitati de intervievare online prin chestionare, raportare a eficientei ofertelor precum si un sistem de acces multi-utilizator cu trei nivele de securitate", a spus Radu Apostolescu, director executiv MyJob Consult.
MyJob.ro este un serviciu destinat angajatorilor si persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Angajatorii au la dispozitie toate instrumentele necesare derularii proiectelor de recrutare de orice anvergura, gestiunea putand fi facuta de un numar variabil de recrutori aflati in locatii diferite. Candidatii pot stoca CV-ul in baza de date MyJob.ro in doua versiuni - romana si engleza - aflandu-se astfel in permanenta in atentia angajatorilor. Introducerea CV-ului se face prin completarea a doua formulare online, fiind permise orice modificari ulterioare. Accesul candidatilor la serviciu este gratuit, iar pentru firmele angajatoare tarifele pornesc de la echivalentul a opt euro.
Bazele MyJob.ro au fost puse in aprilie 2000, site-ul fiind lansat ca un ghid de cariera, continand exclusiv o colectie de articole pe teme legate de diverse proceduri intalnite in recrutare.
In ceea ce-i priveste pe cei de la BestJobs, acestia au lansat cea de-a treia versiune BestJobs.ro. Noutatile pe care le aduce aceasta versiune sunt:
* un nou server care va creste viteza de accesare a paginilor,
* cautare in CV-uri dupa anumite criterii - avand in vedere faptul ca, uneori numarul de candidaturi la un job poate fi foarte mare, noua facilitate permite restrangerea numarului de CV-uri afisate intr-un folder prin utilizarea de criterii combinate: experienta, nivel studii, oras, varsta minima si cea maxima.
* mai multe orase la un anunt - in noua varianta companiile au posibilitatea de a introduce mai multe orase in cadrul aceluiasi anunt.
In aceasta versiune a fost lansat un nou serviciu: Best Companies si Best Agencies. Aceasta sectiune permite comunicarea catre potentialii aplicanti a informatiilor despre firma, domeniul de activitate, cultura firmei si orice alte informatii pe care le o companie le considera relevante. Cei care apeleaza la serviciul Best Companies beneficiaza de un link pe prima pagina a site-ului si de o pagina dedicata prezentarii firmei. Descrierea include si un logo al firmei. In plus, in paginile dedicate, se gasesc toate anunturile active in cadrul site-ului, indiferent de domeniu sau de data postarii. Pretul pentru acest serviu este de 75 de dolari pentru o luna, 200 de dolari pentru trei luni si 700 de dolari pentru un an.
BestJobs a fost infiintat in octombrie 2000, ideea pornind de la site-uri de succes similare din SUA (HotJobs, Monster), ajustate pentru piata romaneasca.
miruna.lebedencu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO