Profesii

Şomajul a stagnat. Statul nu reuşeşte să concedieze

Şomajul a stagnat. Statul nu reuşeşte să concedieze

Autor: Adelina Mihai

06.10.2010, 23:51 23

România a ajuns la cel mai mic număr de salariaţi din 2000încoace, după ce firmele au dat afară câte 30.000 de oameni pe lunăîn perioada ianuarie 2009- iulie 2010. După creşteri succesive,rata şomajului a început să se stabilizeze în ultimele luni, deşi,teoretic, ar fi trebuit să crească.

Rata şomajului a scăzut uşor în septembrie, până la 7,35% de la7,39% în august, în prezent existând în evidenţele ANOFM un numărde 670.247 de şomeri. Scăderea uşoară a ratei şomajului este unindicator clar al faptului că statul nu a început concedierile însectorul public, deşi s-a angajat în faţa reprezentanţilor FMI săconcedieze 90.000 de bugetari până la finele anului.

"Mi-e greu să cred că aceste persoane vor putea fi date afară atâtde repede pe cât se spune. Iar dacă aceşti bugetari vor fi încăangajaţi şi în 2011, salariile din sectorul public nu vor reveni pecreştere anul viitor", susţine Nicolae Chideşciuc, economistul-şefal ING Bank.
Pe de altă parte, angajatorii se plâng adesea de faptul călegislaţia muncii este rigidă şi că este foarte greu să dai oameniafară. Cum se explică totuşi numărul mare de concedieri din ultimiidoi ani?

"Cifrele privind numărul de concedieri nu intră în contradicţie cuprocedurile de concediere. Dacă trebuie să dai afară, vei da afarăoameni, pentru că legislaţia nu te împiedică să faci acest lucru.Problema este că legea impune ca, în cazul procedurii deconcediere, să se ia în considerare mai întâi criteriile sociale,ceea ce înseamnă că angajatorul se vede uneori nevoit să concediezeangajaţii performanţi şi să-şi pună businessul în pericol", susţineSorin Faur, regional HR coordinator al BDO Balkans, funcţie dincare coordonează activităţile de resurse umane ale firmei de auditşi consultanţă din şapte ţări. Nu de aceeaşi părere este însăeconomistul-şef al ING Bank, care crede că cifrele raportate de INSnu reprezintă valoarea reală a numărului de salariaţi dineconomie.
"Dacă coroborăm datele privind evoluţia numărului de salariaţi cucea a ratei şomajului, ne dăm seama că numărul de salariaţi dineconomie este mult mai mare decât cifrele centralizate de INS.Piaţa muncii din România este foarte rigidă, angajatorii preferăsă-şi plătească la negru angajaţii, pentru a evita povara fiscalăreprezentată de contribuţii", a spus Chideşciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO