Profesii

Ştefan Pălărie, preşedinte Şcoala de Valori: „Degeaba ai cei mai buni profesori în şcoală, dacă managementul instituţiei este politizat“

Autor: Octavian Calei

20.01.2014, 00:06 453
Practicile din sistemul actual de învăţământ se îndreaptă spre cele din sistemul de sănătate, unde „trebuie să plăteşti fiecare actor pentru o acţiune“, a spus Ştefan Pălărie, preşedinte al Şcolii de Valori, un ONG care derulează programe educaţionale pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. El a fost prezent la emisiunea online de business ZF Live de vineri, 17 ianuarie.
 
Statul cheltuie în prezent jumătate din ţinta propusă de guvernanţi din 2007 de 6% din PIB pentru educaţie, lucru care duce la alte anomalii şi la alte forme perverse de compensaţie, spune Pălărie. El a mai spus că, deşi creşterea con­tribuţiei din PIB la educaţie este imperativă, to­tuşi mai sunt necesare acţiuni în direcţia eficientizării cheltuielilor şi creşterii calităţii managementului.
 
„Polonia a arătat că, cu aceiaşi bani, poţi să faci lucruri mai inteligente, mai bine organizate, în aşa fel încât performanţa să crească. Trebuie crescută şi calitatea  mana­gementului. Degeaba ai cei mai buni profesori în şcoala ta, dacă îţi baţi joc de ei. În mo­mentul în care managementul şcolii este unul politizat, când decizia nu mai are nicio legătură cu competenţa şi cu încurajarea iniţiativelor, atunci profesorul rămâne des­curajat şi pleacă“, a explicat Pălărie.
 
Pentru anul 2014 educaţia primeşte 20,17 mi­liarde de lei (circa 4,5 miliarde de euro), în creştere cu aproape 2% faţă de anul precedent, potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei.
 
Statul cheltuie pentru toate ciclurile de învăţământ preuniversitar de peste trei ori mai puţin decât media la nivel european, fiecare elev român primind o finanţare de aproximativ 500 de euro pe an, arată cele mai recente date ale Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO