Profesii

Tu esti omul ideal pentru multinationala mea

28.11.2005, 17:02 89

Structura unei corporatii multinationale presupune, inainte de toate, armonizarea viziunii proprii cu particularitatile culturale, economice si sociale ale zonelor in care aceasta este prezenta.

Intrarea pe piata a multinationalelor a adus in Romania noi standarde si politici in domeniul resurselor umane. Cum se muleaza politicile multinationalelor pe specificul romanesc? Prin ce se diferentiaza acestea de companiile autohtone prezente pe piata? Si, cel mai important, gasesc multinationalele in Romania angajatul pe care-l cauta?

In mod uzual, companiile multinationale au pentru fiecare pozitie o descriere a postului foarte detaliata, pe baza careia se deruleaza procesul de selectie si de recrutare.

"In acest document sunt specificate sarcinile si responsabilitatile pozitiei, indicatorii prin care se masoara performanta, competentele tehnice pe care trebuie sa le detina ocupantul postului, competentele legate de soft-skills, tipul de experienta anterioara, tipul de activitate desfasurata, vestimentatie si comportamente dezirabile. In varianta ideala, se incearca identificarea acelui candidat care sa cat mai multe dintre criteriile de selectie desprinse din fisa de post", spune Cosmin Chiriac, consultant in cadrul companiei Aims Human Capital.

Din acest motiv, procesul de angajare intr-o companie multinationala presupune traversarea mai multor etape pe care angajatorul le considera indispensabile.

"In general, primul pas este interviul cu reprezentantii departamentului de resurse umane, urmeaza apoi interviul tehnic cu cel care ar putea fi seful direct in echipa in cadrul careia urmeaza sa lucrezi, o serie de teste de personalitate sau teste de specialitate, o proba de lucru. Apoi este prezentata oferta companiei, se completeaza dosarul pentru personal. Abia in acest moment se produce angajarea propriu-zisa, urmata de introducerea proaspatului angajat in organizatie", explica Chiriac.



Portretul robot

Ca orice companie, indiferent de structura, marime sau potential, si multinationalele cauta, in primul rand, angajati performanti.

"Pe langa acest criteriu de baza, cerintele cele mai importante ale multinationalelor sunt legate de doua aspecte majore: experienta anterioara a candidatului si abilitatile interpersonale, care pot sa difere in functie de pozitia ce urmeaza a fi acoperita. In cazul multinationalelor, flexibilitatea criteriilor de angajare este destul de scazuta. In momentul in care se apeleaza la o companie de consultanta in resurse umane pentru identificarea unui candidat, se doreste acoperirea integrala a criteriilor si se uita ca, de fapt, acea descriere cuprinde profilul candidatului ideal, iar idealurile sunt rareori tangibile", spune Cosmin Chiriac.

Edit Todoran, managerul companiei Commodo, specializata in domeniul resurselor umane, este de parere ca, de multe ori, cunoasterea "limbii oficiale" a multinationalei constituie criteriul de baza in recrutarea de personal.



La noi ca la ei?

De cele mai multe ori, principala problema cu care se confrunta multinationalele este legata de adaptarea la specificul cultural si social al tarii in care opereaza si de armonizarea acestui specific cu politica elaborata de headquarter. Cultura fiind diferita, oamenii si stilul de lucru difera de la tara la tara.

"Multinationalele prezente in Romania fac o serie de ajustari, pe scheletul construit la centru, in urma unor studii de piata serioase in domeniul resurselor umane, pentru a se adapta la particularitatile zonei", spune reprezentantul Commodo, companie care a realizat un astfel de studiu la intrarea in tara a americanilor de la Bechtel.

Situatia ideala este aceea in care suprapunerea intre angajat si cultura companiei este cat mai mare, insa exista lucruri care se potrivesc romanilor si altele care au o doza consistenta de atipic pentru noi.

"Imi amintesc de o situatie in care clientul - companie multinationala - dorea pentru o pozitie de management in vanzari o persoana cu 15 ani de experienta pe o pozitie similara. A fost greu de explicat si de inteles ca economia noastra are in total 15 ani si ca, pentru a identifica un astfel de candidat, sansele de finalizare sunt foarte reduse. Daca acest lucru poate fi considerat normal in tara de origine a respectivei multinationale, la noi lucrurile sunt diferite", declara reprezentantul Aims.

Desi vremea expatilor nu a apus inca, multinationalele selecteaza tot mai mult manageri de top din Romania.

"Sunt foarte mari sansele ca, odata angajat, sa fii relocat la sediul central al companiei, in strainatate. Am intalnit cazuri in care recrutarea se facea exact in scopul de a managerul angajat dupa o perioada de intelegere a culturii organizationale si a business-ului", incheie managerul Commodo.

"Cele mai multe cazuri de acest fel intervin in domeniul financiar, insa vin din urma puternic specialistii in logistica, IT, engineering si human resources", incheie Cosmin Chiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO