Profesii

Un job european costa 2.200 de euro

04.12.2007, 17:58 27

Un candidat care aplica pentru o pozitie in administratia publica europeana investeste in traininguri, materiale informative, ghiduri si seminarii pana la 2.200 de euro.
"Investitiile in programe de training pentru posturile din administratia publica europeana pornesc de la aproximativ 80 de euro pentru un modul de pregatire si pot ajunge la peste 2.200 de euro pentru intregul program de training si materiale suplimentare puse la dispozitia candidatilor contra cost", spune Crista Filip, training & development manager la Borderline Services, companie care ofera servicii de informare si training pentru romanii interesati sa participe la concursurile europene.
Teoretic, cei peste 2.200 de euro pot fi recuperati dupa prima luna de lucru in cadrul unei institutii europene, intrucat salariul unui functionar european cu studii medii, spre exemplu, porneste de la 2.500 de euro.
Pe de alta parte, acesta este un demers riscant, intrucat candidatii care se implica intr-un astfel de proces de pregatire nu au certitudinea ca vor fi acceptati in structurile europene si ca isi vor recupera investitia. Mai ales in conditiile in care concurenta pentru anumite tipuri de joburi poate ajunge si pana la 70 de candidati pe un loc.
Trainingul pentru ocuparea unei pozitii in una dintre institutiile europene inseamna parcurgerea a patru module de studiu, care pregatesc candidatul pentru fiecare proba de concurs.
Procesul de recrutare in administratia publica europeana presupune, potrivit reprezentantilor Borderline Services, patru probe care au loc intr-un interval cuprins intre 9 si 12 luni, ultima dintre acestea reprezentand interviul cu comisia de selectie a administratiei publice europene. Salariul unui functionar cu studii superioare care lucreaza in Parlamentul European sau in Comisia Europeana porneste de la o remuneratie de baza de 4.000 de euro pe luna net si poate ajunge pana la 6.000 de euro.
In 2006, circa 800 de posturi au fost scoase la concurs special pentru cetatenii romani, cea mai mare concurenta, 66 de candidati pe un loc, inregistrandu-se in domeniul economic, in conditiile in care concurenta pentru toate domeniile a fost, in medie, de 20 de candidati pe loc. Pentru a sustine testele de preselectie s-au inscris 16.000 de persoane, potrivit site-ului euroconcurs.ro. Pentru acest an, UE a scos la concurs peste 500 de locuri destinate romanilor, dintre care 140 in administratia publica europeana, resurse umane si management financiar. Pentru ocuparea acestor posturi se estimeaza dublarea numarului de candidati, pana la 30.000. In aceste conditii, concurenta medie in acest an va fi de trei ori mai mare decat in 2006, ajungand pana la 60 de candidati pe loc.
Posturile oferite de Uniunea Europeana pentru Romania sunt in general pozitii permanente, care incep cu o perioada de proba de noua luni, potrivit reprezentantilor Borderline Services. Insa aspirantii la un job in institutiile UE care se afla pe lista de rezerva pot fi repartizati si pe alte posturi cum ar fi cele de agenti contractuali sau pozitii temporare. In cazul in care candidatul este distribuit pe un post de agent contractual, spre exemplu, investitiile in pregatirea pentru postul respectiv, care este aceeasi ca si pentru un post de functionar public, nu va putea fi recuperata in prima luna de munca, agentii contractuali obtinand un salariu de pornire de 1.700 de euro lunar. Exista si pericolul ca investitia sa nu fie recuperata nici la finalizarea perioadei de lucru, deoarece pozitia de agent contractual este o pozitie temporara, satisfacand o nevoie urgenta a institutiei unde exista un post vacant temporar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO