Profesii

Un manager de proiect pe fonduri europene pentru HR care lucreaza 4 ore pe zi poate castiga 5.700 de euro pe luna

Un manager de proiect pe fonduri europene pentru HR care lucreaza 4 ore pe zi poate castiga 5.700 de euro pe luna
21.12.2009, 00:00 3488

"Rolul unui expert este extrem de important pentru orice fel deproiect, nu doar in cazul proiectelor POSDRU, deoarece acestiatrebuie sa asigure buna implementare a proiectului atat din punctde vedere al managementului de proiect, cat si al expertizeispecifice cerute pentru implementarea unor activitati aleproiectului", spune Dragos Jaliu, partener al companiei deconsultanta Structural Consulting Group.

Implementarea unui proiect POSDRU este asigurata de catre oechipa formata din experti cu responsabilitati pe implementareaactivitatilor proiectului si din echipa de management a proiectuluicare este la randul ei formata din experti cu responsabilitati inmanagementul proiectului.

"De exemplu, daca discutam despre un proiect de instruire asomerilor in dobandirea de abilitati antreprenoriale, formatorii(trainerii - n.r.) care livreaza cursurile sunt experti care facparte din echipa de implementare. Acestor experti li se adauga ceidin echipa de management a proiectului: managerul de proiect,expertul financiar, juristul, care im preuna formeaza echipa deimplementare."

In cazul proiectelor POSDRU exista trei tipuri de experti: A, Bsi C, in functie de numarul de ani de experienta in domeniu,tariful pe ora fiind diferit in functie de tipul de expert.

De exemplu, un expert de tip A, care trebuie sa aiba minim cinciani de experienta profesionala, poate sa castige maximum 300 de leipe ora in cazul proiectelor pe resurse umane desfasurate la nivelnational (strategice), ceea ce inseamna ca daca are prevazutepentru implementarea proiectului 4 ore pe zi, intr-o luna va aveacastiguri lunare de 24.000 de lei (5.700 de euro). Personaluladministrativ, secretariat si personalul auxiliar poate sa castigepana la 75 de lei pe ora in cazul proiectelor de resurse umanedesfasurate la nivel national si 50 de lei pentru cele dezvoltatela nivel regional.

"Credibilitatea unui proiect este data si de experientasolicitantului in domeniul respectiv. In acest sens, unei firmecare solicita finantare intr-un domeniu in care are suficientaexperienta, ii este usor sa identifice experti in domeniulsocio-economic in care isi desfasoara activitatea", precizeazaJaliu.

Firma care doreste sa solicite o finantare europeana trebuie saisi desemneze expertii inca din faza de scriere a cererii definantare, din faza de identificare a activitatilor proiectului siimplicit a desemnarii responsabi­litatilor.

"In cazul proiectelor de resurse umane, transmiterea CV-urilorexpertilor se face in cea de-a treia etapa de evaluare aproiectelor, cea a verificarii eligibilitatii solicitantului, dupace proiectul a trecut de etapa de evaluare tehnica si financiara.Dar solicitantul trebuie sa se gandeasca la expertii pe care ii vafolosi in proiect din punct de vedere al cerintelor minime deexperienta si calificare inca din faza de alocare aresponsabilitatilor pe activitatile propuse si elaborare abugetului", mai spune Dragos Jaliu.

El precizeaza ca desemnarea numarului expertilor si a cerintelorminime de calificare si experienta se face plecand de la specificulactivitatilor propuse prin proiect.

"Un expert poate sa fie responsabil de mai multe activitati dinproiect. Astfel se asigura o mai buna coordonare a activi ta tilorproiectului si a echipei, dar trebuie avute in vedereconstrangerile de timp, numarul orelor pe zi pe care un expertimplicat in mai multe proiecte poate sa-l raporteze si care nutrebuie sa depaseasca 10-12 ore."

Dragos Jaliu precizeaza ca multitudinea domeniilor in care seacorda finantare europeana face imposibila o estimare a numaruluide experti existenti pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO