Profesii

Un trainer american castiga in cinci zile cat salariul lunar al unui roman

22.10.2007, 14:32 48

Spre deosebire de alte tari din lume, trainerii romani sunt mai tineri, mai predispusi la efort si sunt mai entuziasti. Cu toate acestea, costurile unui training in Romania inca nu ating valoarea unui program similar din Statele Unite.
"In alte tari, printre care si America, media de varsta a trainerilor este mai mare, iar problema se pune in mod diferit pentru ca nu atat de multi oameni se indreapta catre training, spre deosebire de Romania, unde vorbim de un domeniu in plina ascensiune", este de parere Sharon Daniels, presedinte si CEO al companiei de training Achieve Global, care are 1.800 de angajati in 42 de tari. Cat priveste salariile in cadrul Achieve Global, cele mai mari venituri le inregistreaza trainerii care activeaza la nivel global. Acestia castiga de la 715 pana la 1.200 de dolari pe zi, in functie de limbile straine pe care le cunosc.
Pe de alta parte, pe piata locala, un trainer roman poate castiga intre 400 si 5.600 de dolari pe luna. Astfel, in cinci zile un american poate castiga cat venitul lunar al unui roman.
Daniels apreciaza ca piata de training romaneasca inregistreaza o crestere nemaipomenita in acest moment.
"Cand ne uitam la businessul nostru vedem multe oportunitati in Romania si acest lucru se intampla pentru ca majoritatea companiilor incep sa faca training si vor ca angajatii lor sa-si dezvolte abilitatile de care au nevoie pentru a se concentra asupra cresterii organizatiei", explica ea.
Compania de training Achieve Global a inregistrat pe piata locala afaceri de 1,1 milioane de euro in 2006, pentru acest an estimand o crestere de 27%, pana la 1,4 mil. euro.
Costurile unui training de leadership, care este, de altfel, cel mai cerut produs al companiei, pot ajunge in SUA pana la 18.000 - 20.000 de dolari, in cazul in care nivelul programului este conceput pentru executivii de top cu scopul de a defini o strategie. Grupul de manageri care participa la un astfel de curs este format din opt pana la zece persoane, dureaza 10-12 ore si pot exista chiar si trei facilitatori (traineri). Pentru acelasi tip de training, in tara, costurile nu depasesc 5.600 de dolari.
In cazul in care o companie vrea sa aiba propriii traineri, certificarea costa 7.000 de dolari pentru o persoana in Romania, iar in SUA, 8.000 de dolari.
Pentru companiile care vor doar sa externalizeze serviciile de training, serviciile unui trainer, acestea ajung la 3.500 de dolari pe zi, iar in Romania sunt de aproximativ 2.000 de dolari zilnic. In unele tari, spune Sharon Daniels, exista si seminarii publice de training adresate companiilor, unde poate veni oricine sa se inscrie la cursuri. In general, limita este de 15 persoane si exista un singur trainer, costurile ajungand pana la 1.100 de dolari de persoana.
Potrivit oficialilor AchiveGlobal, in prezent, tot mai multe companii se orienteaza catre trainingurile care dezvolta abilitatile de comunicare si de leadership ale angajatilor in defavoarea cursurilor de specializare a abilitatilor tehnice ale acestora.
"Daca acum 10 ani in training investeau preponderent multinationalele din industriile telecom, farmaceutica si FMCG, cele mai solicitate programe fiind orientate catre dezvoltarea abilitatilor tehnice ale angajatilor, in prezent serviciile de training sunt solicitate de aproximativ toate sectoarele de activitate din Romania, preferintele acestora fiind orientate din ce in ce mai mult catre programele soft skills cu accent pe cele de leadership", a declarat Diana Rosetka, business unit manager AchieveGlobal Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO