Profesii

Viitorul va fi al directorilor care vorbesc multe limbi straine

07.02.2005, 00:00 26



Abilitatea de a vorbi mai multe limbi straine reprezinta un element hotarator pentru a avea succes in afaceri in Europa, Asia si America Latina, iar cererea pentru directorii poligloti va continua sa creasca, releva un studiu realizat de Korn/Ferry International, una dintre cele mai importante firme de head-hunting din lume.



Potrivit sondajului, 85% din recrutorii din Europa, 88% din cei asiatici si 95% din cei care activeaza in America Latina considera ca este absolut necesar ca un manager sa vorbeasca cel putin doua limbi straine.



In ciuda diferentelor regionale, majoritatea companiilor de recrutare sustin ca in urmatorii zece ani cunoasterea mai multor limbi straine de catre directorii executivi va fi "mult mai importanta decat in prezent".



Astfel, 74% din vanatorii de capete din Europa si 72% din cei asiatici considera ca managerii poligloti (considerati a fi cei care vorbesc fluent mai mult de doua limbi straine) vor avea un avantaj competitiv semnificativ fata de cei care nu au aceasta abilitate.



Reprezentantii companiilor de recrutare din Europa, Asia si America Latina spun ca, in procesul de selectie, angajatorii cer cel mai adesea ca eventualii candidati sa cunoasca neaparat limba engleza. Cei care se ocupa cu recrutarea in America de Nord au declarat in proportie de 79% ca angajatorii prefera candidatii care vorbesc fluent limba spaniola. De asemenea, in aceasta zona sunt apreciati si managerii care au cunostinte de limba franceza sau chineza.



"Aceste rezultate arata faptul ca limba engleza ramane dominanta in limbajul de afaceri international, iar directorii care cunosc mai multe limbi straine au in mod clar un avantaj competitiv fata de cei care nu au aceasta abilitate", a spus Paul C. Reilly, presedintele Korn/Ferry International. In opinia sa, cererea pentru manageri poligloti va continua sa creasca in contextul globalizarii accelerate a comertului si al cresterii puterii si prezentei statelor dezvoltate in tarile in curs de dezvoltare.



Sondajul realizat de Korn/Ferry International a incercat sa determine care sunt domeniile pentru care cunoasterea mai multor limbi straine este esentiala.



Solicitate sa nominalizeze trei domenii de activitate unde este cerere pentru directori poligloti, companiile de recrutare au indicat in proportie de 38% industria bunurilor de consum si retail, tehnologie (34%) si servicii profesionale (31 percent).



In ceea ce priveste pozitiile care necesita o astfel de abilitate, recrutorii au mentionat in varful listei posturile de director de marketing si vanzari, presedinte sau director general si Chief Executive Officer.



La intrebarea " Ce este mai avantajos pentru un manager: sa cunsoaca multe limbi straine sau sa aiba o diploma de studii aprofundate (gen MBA)?", reprezentantii companiilor de recrutare au raspuns diferit. Cei mai multi dintre cei care opereaza in Europa si America Latina s-au pronuntat in favoarea limbilor straine, in timp ce recrutorii din America de Nord au ales diploma. In ceea ce priveste zona asiatica, raspunsul celor mai multe companii de recrutare a fost "depinde de industria in care activeaza". miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO