Proprietăţi

Americanii inca mai cauta Romania pe harta mondiala a pietei imobiliare

20.09.2007, 19:23 16

Unul dintre putinii dezvoltatorii americani care au intrat pe piata locala, Polimeni International, ce a anuntat investitii de 300 de milioane de euro pe piata locala, s-a retras recent din Romania, dupa doar patru luni de activitate, pentru ca nu a reusit sa obtina finantarea necesara pentru a dezvolta proiectele din Romania.
Acesta este primul esec al unui dezvoltator strain care anunta investitii masive pe piata imobiliara romaneasca. Americanii au semnat in luna iulie primele doua precontracte pentru achizitionarea a doua terenuri in Galati si Satu Mare, pentru 28 de milioane de euro, pe care urmau sa dezvolte doua centre comerciale, insa nu au mai achitat suma catre proprietari.
"Nu cred ca poate fi facuta vreo analogie intre decizia Polimeni si asa-numita reticenta a investitorilor americani fata de piata din Romania, care are potential, nu doar din punct de vedere imobiliar, pentru companiile din SUA, iar investitiile celor de la Delphi Diesel la Iasi si ale Ford la Craiova intaresc aceasta afirmatie", spune Catalin Secareanu, manager offices & retail brokerage in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Potrivit lui Secareanu, investitorii americani lipsesc din peisaj pentru moment din trei motive principale: suntem destul de departe de SUA, peiorativ vorbind, brandul nostru de tara este foarte putin cunoscut pentru ei si in ultimul rand nu avem o piata asezata, stabila, asa cum sunt obisnuiti acest tip de investitori. "Motivul principal ar fi ca Romania nu se afla in acel 'top of mind' al investitorului american care vrea sa abordeze inca o piata", explica reprezentantul Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Potrivit consultantilor imobiliari de pe piata, investitorii americani vor deveni mai agresivi in momentul in care piata va fi stabila. Americanii fac parte din tipologia investitorilor din ultimul val, care intra pe o piata atunci cand aceasta e asezata, stabila.
"Fie ca sunt americani, francezi, japonezi sau germani nu cauta neaparat randamente ridicate, ci cauta stabilitate, ei vor un castig sigur pe o perioada lunga de timp, nu sunt genul de investitori care dau tunuri si pleaca", afirma Secareanu.
Piata imobiliara ar putea deveni tentanta pentru investitorii americani peste trei ani, cand se va stabiliza si va fi suficient de dezvoltata pentru a atrage proiecte puternice. "Suntem in discutii cu mai multi clienti traditionali ai Coldwell Banker care vor sa vina sa investeasca pe aceasta piata: vorbim de dezvoltatori mari si fonduri de investitii care in general achizitioneaza proiecte mari. In acest moment, discutiile pe care le avem sunt la nivel de tatonari, dar credem ca pana la sfarsitul anului viitor putem anunta o astfel de tranzactie", spune Secareanu.
In prezent, economia americana se confrunta cu o criza ipotecara puternica, cauzata de reducerea drastica a dobanzilor, coroborata cu aparitia instrumentelor financiare complexe pe piata ipotecara. Aceasta criza a fost descrisa de analisti drept "un nou 11 septembrie" pentru economia SUA.
Ritmul de crestere al economiei mondiale ar putea avea de suferit in urmatoarele luni, de vreme ce efectele crizei americane au inceput sa se resimta si pe pietele din Asia si Europa.
"Nu cred ca actuala criza din SUA ar putea fi un obstacol in plus pentru investitorii americani, poate numai pentru aceia care au probleme cu lichiditatile provocate de criza", conchide Secareanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO