Proprietăţi

Analisti: Plata TVA la tranzactiile imobiliare trebuie clarificata

18.06.2008, 19:00 27

Persoanele fizice gasesc solutii pentru a se sustrage de la plata TVA in cazul tranzactiilor imobiliare si, cu toate ca ponderea acestor investitori per ansamblul pietei este redusa, trebuie clarificat caracterul de continuitate al operatiunilor derulate de ei pe aceasta piata, considera analistii.
Fiscul incearca sa lamureasca plata TVA la tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice, urmarind definirea caracterului de continuitate.
Daca o persoana fizica ridica un bloc de locuinte sau de birouri, operatiunea nu va putea fi considerata de Fisc drept ocazionala, adica fara obligatia platii de TVA, chiar daca persoana realizeaza vanzarea printr-o singura tranzactie, iar in anul respectiv nu vor mai fi efectuate alte operatiuni imobiliare, conform viziunii Finantelor asupra acestui subiect.
"Consider ca este necesara clarificarea caracterului de continuitate in cazul tranzactiilor imobiliare derulate de persoane fizice, pentru a evita problemele care apar in practica", a declarat pentru ZF, Daniel Anghel, director in cadrul PricewaterhouseCoopers.
In prezent, ramane la latitudinea inspectorilor fiscali sa stabileasca unde poate fi incadrata o tranzactie imobiliara, ei constatand scopul comercial al acesteia. Anghel a aratat ca, in conditiile in care ANAF a stabilit ca persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA pentru tranzactiile de peste 35.000 euro facute in scop comercial, nu mai este necesara includerea unui alt plafon.
In ceea ce priveste impactul taxarii tranzactiilor de acest gen, directorul firmei de consultanta Media City, Andrei Sandu, apreciaza ca este "neglijabil" in conditiile in care ponderea acestor investitori in piata rezidentiala este de sub 5%. "Cu toate acestea, in piata inca se mai gasesc tertipuri prin care investitorii se sustrag de la plata TVA, prin semnarea de contracte de asociere in cadrul proiectului cu viitorii cumparatori", sustine Sandu.
La randul sau, Calin Clinciu, consultant in cadrul firmei Euroest, sustine ca impactul modificarii legislatiei va fi redus in piata, tinand cont ca acesti investitori oricum urmau sa dispara, pe fondul imputinarii numarului de terenuri pe care le au in portofoliu. "Investitorii persoane fizice in piata rezidentiala sunt multi, dar ca numar de apartamente construite acestia au o pondere redusa din total. Proiectele facute de acestia se rezuma, de regula, la realizarea unui bloc cu cateva apartamente, tinand cont ca este foarte complicat sa obtii o finantare pentru un proiect de 50 - 100 de milioane de euro ca persoana fizica", apreciaza Clinciu.
Numeroase persoane fizice fac operatiuni imobiliare in scop comercial, insa evita sa declare si sa plateasca TVA, evaziunea fiind frecventa pe acest segment. Inca de la 1 iunie 2002, data intrarii in vigoare a Legii privind TVA, persoanele fizice care realizau tranzactii imobiliare in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate ar fi avut obligatia sa plateasca TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO