Proprietăţi

Ansamblul rezidential, un neologism care a umplut buzunarele investitorilor

21.07.2004, 00:00 242



Indiferent ca este vorba de constructii de lux sau nu, ansamblurile rezidentiale sunt la mare cautare. Bucuresti, Timsoara, Cluj, Brasov, Oradea sau mai nou Arad, sunt tot atatea orase in care complexurile rezidentiale castiga pe zi ce trece tot mai mult teren.



Tonul a fost dat, cum era de asteptat, de Bucuresti. Daca acum patru-cinci ani, proiectele rezidentiale puteau fi numarate pe degete, in prezent sunt in desfasurare in diferite zone ale Capitalei o multime de proiecte de complexuri rezidentiale.  Pe de o parte, companiile care au finalizat deja cel putin un proiect imobiliar rezidential au remarcat cu surprindere placuta, de cele mai multe ori, cum numarul clientilor a fost mult maimare decat anticipau, iar durata de returnare a investitiei lor a devenit mai scurta. In aceste conditii multe companiii s-au grabit sa treaca la faza a doua sau chiar a treia a proeictelor rezidentiale. Companii precum Impact SA sau Ibiza Construct 2000, o companie aflata la al treilea proiect rezidential, sunt tot atatea exemple in acest sens. Dupa IbIza si Ibiza Club, compania ce poarta un nume cu rezonante exotice a anuntat recent inceperea lucrarilor la Ibiza Golf, al treilea sau proiect rezidential urmand a implica investitii de 7,5 milioane euro.



Interesul mare al clientilor a atras, cum era de asteptat, si atentia alor jucatori, care au decis sa investeasca in acest domeniu. Blue Village, Riviera Residential sau Washington Residence sunt doar cateva dintre proiectele promovate recent de companiile imobiliare de pe piata romaneasca. Ultimul dintre ele a reusit sa fie absorbit intr-o poportie de 40% in doar trei luni de la inceperea lucrarilor, depasind asteptarile investitorului, compania Sirius Interantional.



Practic, pentru fiecare categorie de clienti se afla in constructie cate un complex rezidential. Si acest lucru nu este valabil doar in bucuresti ci in tot mai multe orase din tara. Dupa Timisoara si Oradea, un alt oras din vestul tarii a facut primii pasi spre dezvoltarea unui complex rezidential - Arad. In orasul aflat pe raul Mures a inceput constructia primei faze a unui complex rezidential, prium de acest fel din Arad. Prima faza va include constructia a 240 de apartamente localizate in zece blocuri si 44 de case, investitia fiind estimata la 10 milioane euro.





Ce se mai promoveaza pe piata rezidentiala



Primele ansambluri de vile care sia-au facut aparitia pe piata romaneasca au fost cele din Bucuresti, care includeau doar constructii de lux. Chiar daca intre timp au aparut si anasambluri rezidentiale alcatuite din blocuri de apartemente, cele formate din vile raman la mare cautare.



Blue Village este un astfel de proiect rezidential care va fi livrat anul acest pe piata in partea de nord a Capitalei. Alcatuit din 88 de vile cu suprafete situate intre 185 si 256 de metri patrati, Blue Village este situat in apropierea drumului Bucuresti-Targoviste, anunta compania imobiliara Colliers International. Dezvoltat de Triumf Construct, Blue Village ofera patru variante de vile, care vor ocupa loturi cu suprafete intre 381 si 555 de metri patrati. Pretul vilelor din cadrul complexului variaza intre 71.000 de euro si aproape 90.000 de euro. In paralel, Triumf Construct are in dezvoltare un alt proiect compus din 18 vile in apropierea institutului geriatric Ana Aslan.





Gardenia Village



Tot in zona de nord a Capitalei, in Corbeanca este situat Gardenia Village, un campus rezidential alcatuit din 44 de vile, anunta compania imobiliara Neocasa. Complexul se intinde pe o suprafata de peste 28.000 de metri patrati, intr-o zona linistita, inconjurata de o centura naturala de verdeata, adica doua dintre cele mai cerute caracteristici ale unui proiect rezidential. In cadrul campusului exista cinci categorii de vile, cu suprafete intre 133 mp si 227 mp construiti, fiecare avand garaj si gradina proprii.





Vile in stil mediteraneean in Straulesti



O prezenta inedita pe piata rezidentiala bucuresteana este reprezentata de Riviera Residential, adica un ansamblu rezidential de vile in stil mediteraneean ce va fi amenajat pe malul lacului Straulesti la cateva minute de Piata Presei Libere. Potrivit reprezentantilor companiei imobiliare Eurisko, cea care promoveaza acest proiect, din cele 23 de loturi din care este compus terenul, patru au fost deja vandute. Suprafata loturilor de teren este intre 400 si 700 metri patrati, iar suprafata medie construita poate atinge 260 metri patrati. Zona Straulesti este preferata pentru dezvoltarea de complexuri rezidentiale inca din anul 1997, exemple in acest sens fiind Sisesti si Lakeview Housing.





Se poate lux si in Floreasca



Desi sunt tot mai cautate zonele din afara orasului, Floreasca ramane in topul preferintelor. Un proiect de apartamente de lux, situat in zona Floreasca va fi finalizat in toamna acestui an, anunta compania imobiliara Select.



Proiectul, dezvoltat pe o suprafata de teren de 400 metri patrati si o suprafata construita de peste 1000 metri patrati ofera conditii devenite standard pentru un apartament de lux, precum locuri de parcare, piscina, sauna si o suprafata pentru fiecare din apartamente de peste 200 metri patrati.





Chiar si la Arad



Complexurile rezidential vor ajunge din acest an si la Arad unde compania CasaRom va investi zece milioane de euro pentru prima faza a unui proiect rezidential care presupune constructia a 240 apartamente, localizate in zece blocuri, si a 44 de case. In functie de model, preturile caselor variaza intre 110.000 de euro si 133.000 de euro, iar preturile apartamentelor intre 41.000 de euro si 59.000 de euro. Potrivit companiei imobiliare Casadomi, care promoveaza aceast proiect, principala problema in dezvoltarea unui complex rezidential in Arad era lipsa unei zone de dimensiuni importante si care sa fie conectata la utilitati.





ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO