Proprietăţi

Au rămas numărul unu în imobiliare

Autor: Cristi Moga

25.10.2010, 23:25 23

Fondurile de investiţii şi companiile dedezvoltare imobiliară din Austria au rămas principalii investitoristrăini de pe piaţa locală, în condiţiile în care şi-au păstratpoziţiile, deşi nu au mai demarat investiţii de mari dimensiuni înultimii ani.

Portofoliul de investiţii finalizate a continuat să creascăinclusiv în această perioadă - principalele livrări din ultimul anaflate în portofoliul companiilor austriece fiind mallul Sun Plazadin Bucureşti, clădirea de birouri Pipera Business Tower, dar şimallul Gold Plaza din Baia Mare, a cărui inaugurare este programatăpentru săptămâna viitoare.

Cu alte cuvinte, austriecii nu au mai aruncat cu banii în aceştiani, dar au continuat o serie de proiecte începute la debutulcrizei şi nu au vândut proprietăţi în această perioadă, încondiţiile în care au primit sprijin de la finanţatori, de cele maimulte ori bănci austriece.

În schimb, pentru a-şi întări poziţiile, austriecii au începutsă se cumpere între ei, astfel că Immofinanz a absorbit Immoeast,în timp ce CA Immo este în proces de absorbţie a Europolis.

Astfel, cel mai mare investitor în piaţa imobiliară locală estefondul de investiţii Immofinanz prin preluarea portofoliuluideţinut de Immoeast, companie care deţine cea mai mare suprafaţă debirouri din Bucureşti - aproximativ 200.000 de metri pătraţi - şieste unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa centrelorcomerciale, unde prin deschiderea Gold Plaza va egala portofoliuldeţinut de Iulian Dascălu - patru centre comerciale.

Prin fuziunea dintre CA Immo şi Europolis s-a format un noujucător de top cinci pe piaţa de birouri, cele două companii avândun portofoliu de circa 100.000 mp de birouri prin proiecteleRiverplace, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center.Pe de altă parte, Sparkassen a devenit un jucător semnificativ pepiaţa mallurilor în urma inaugurării Sun Plaza din Bucureşti, unuldintre cele mai mari centre comerciale din România.

Austriecii deţin în continuare terenuri - Immoeast are unportofoliu de circa 180 de hectare, Raiffeisen Evolution deţine 15hectare în nordul Bucureştiului, în timp ce Sparkassen şi SĂB au larândul lor diverse loturi în Bucureşti şi în alte oraşe.

Proiectele sunt puse "pe hold", dar austriecii rămân aici înaşteptarea noului val de creştere a pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO