Proprietăţi

AVAS scoate la licitatie terenuri la preturi de pornire sub minimul pietei

01.11.2006, 19:07 135

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vinde terenuri din zone atractive ale unor firme, pentru recuperarea creantelor, prin licitatie publica, la preturi de pornire care nu depasesc jumatate din nivelul minim al valorii de piata, afirma expertii imobiliari.
Un teren in suprafata de aproape 30.000 de metri patrati amplasat in zona autostrazii Bucuresti-Pitesti a fost cumparat de la AVAS, prin licitatie, de omul de afaceri Nicolae Ratiu, fiul fostului politician Ion Ratiu, cu 593.000 de dolari, suma de doua ori mai mica decat valoarea de piata a terenului.
Omul de afaceri a platit un pret de aproape 20 de dolari pe metru patrat, fara TVA, pentru terenul cumparat. Terenurile din zona km 23 al autostrazii Bucuresti-Pitesti, locatia achizitiei lui Ratiu, costa, in functie de utilitati si pozitionare fata de drumul de acces, intre 30 si 40 de euro pe metru patrat, echivalentul a 38-50 $/mp, potrivit datelor companiei imobiliare Eurisko.
Un alt teren situat in statiunea Breaza (judetul Prahova), in suprafata de 11.000 de metri patrati, cu drum de acces si amplasat in apropierea soselei principale, a fost scos la licitatie publica la un pret total de pornire de 75.796 de dolari exclusiv TVA, rezultand o valoare pe metru patrat de aproximativ 7 dolari.
Preturile propuse de AVAS sunt considerate de expertii imobiliari ca fiind foarte reduse comparativ cu sumele la care se incheie tranzactiile imobiliare in zonele respective, valoarea terenurilor scoase la licitatie depasind cu mult cifra propusa de vanzator. Ei arata ca pretul terenului depinde de utilitatile disponibile si de constructiile care pot fi amenajate pe amplasamentul respectiv, fara a putea scadea insa, in mod normal, la nivelul propus de AVAS.
Pentru terenul din Breaza, scos la vanzare de AVAS la un pret de pornire de 7 dolari pe metru patrat, expertii imobiliari solicita de regula intre 20 si 65 de dolari pe metrul patrat, in functie de utilitatile existente.
"Preturile terenurilor din Breaza oscileaza intre 20 si 65 de dolari pe metru patrat, astfel ca o suprafata de 11.000 mp costa, in mod normal, intre 220.000 si 700.000 dolari", a declarat Calin Clinciu, director la agentia imobiliara Euroest.
Acelasi punct de vedere este sustinut si de directorul general al companiei SATO Imobiliare, Liviu Ureche, care apreciaza ca, in general, terenurile din Breaza sunt tranzactionate la sume mai mari decat pretul de pornire al licitatiei AVAS, cu un cost pornind de la 20 de dolari pe metrul patrat.
Directorul general al agentiei imobiliare Unic Company, Cristian Ungureanu, considera la randul sau ca pretul de pornire al licitatiilor AVAS pentru terenuri este scazut in raport cu nivelul tranzactiilor de pe piata.
Reprezentantii AVAS afirma ca preturile de pornire ale terenurilor scoase la licitatie sunt stabilite pe baza unor rapoarte de evaluare, intocmite de experti autorizati de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania, in care sunt luate in calcul diferite criterii precum amplasamentul si distanta fata de utilitati. Pretul de pornire pentru vanzarea terenului scade si in cazul in care licitatia publica este reluata, in lipsa cumparatorilor, au afirmat sursele citate.
In urmatoarele saptamani, AVAS va scoate la licitatie un teren de 5.320 de metri patrati al societatii comerciale Baneasa, amplasat intr-o zona rezidentiala din comuna Voluntari, la un pret de pornire de 180 $/mp.
Potrivit directorului general al agentiei imobiliare Intermedias, Ion Radu Zilisteanu, pretul minim de cumparare al unui teren in aceasta zona este de 500 de dolari pe metrul patrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO