Proprietăţi

Balanţa Cathedral Plaza s-a înclinat din nou în favoarea Arhiepiscopiei, care vrea demolarea turnului de 18 etaje

Autor: Cristi Moga

07.11.2010, 23:55 37

Curtea de Apel Suceava a înclinat balanţa în favoareaArhiepiscopiei Romano-Catolice în ceea ce priveşte litigiulprovocat de construirea turnului de birouri Cathedral Plaza dinBucureşti, schimbând "în totalitate" decizia pronunţată de Curteade Apel Ploieşti şi oprind astfel construcţia clădirii cu 18 etaje,situată în imediata apropierea a Catedralei Sfântul Iosif.

După "duelul din instanţe" urmează unul al declaraţiilor, astfelcă Arhiepiscopia Romano-Catolică anunţă că "demolarea clădiriiilegale Cathedral Plaza este pe cale să devină o realitate", întimp ce reprezentanţii dezvoltatorului susţin că decizia este "fărăefecte directe asupra proiectului imobiliar, clădirea fiind dejafinalizată la această dată".

În plus, în timp ce reprezentanţii Arhiepiscopiei spun cădecizia este "irevocabilă", reprezentanţii Cathedral Plaza spun căau atacat deja decizia, fără a preciza însă cărei instanţe i s-auadresat.

Instanţa a decis faptul că autorizaţiile de construire suntnelegale, astfel că eventuala demolare a turnului de birouri arurma să fie realizată de către autorităţile locale, ca urmare aconstatării faptului că imobilul a fost ridicat în lipsa uneiautorizaţii de construire legal obţinute.

Cu toate acestea, un asemenea demers ar fi dificil de realizat,în condiţiile în care în Bucureşti nu a fost demolată nicio clădirede asemenea dimensiuni, cu atât mai mult cu cât imobilul esteînconjurat de altă clădiri, cea mai apropiată dintre ele fiindchiar Catedrala Sfântul Iosif, pe care Arhiepiscopia încearcă să oprotejeze.

"Demolarea este o chestiune subsecventă. Există o cerere dinpartea Arhiepiscopiei pentru demolarea clădirii înaintată laJudecătoria Sectorului 1, în care sunt involcate prejudiciile adusede această construcţie de ordin fizic, dar şi de mediu. La acestemotive va fi adăugată şi lipsa unei autorizaţii de construirelegale. Clădirea poate fi demolată prin tăiere, implozia fiind unprocedeu prea periculos. Sunt firme în România care pot face astfelde operaţiuni", a declarat Mugur Popescu, avocat al firmei Bîrsan,Popescu şi Asociaţii, care reprezintă Arhiepiscopia.

"Din punct de vedere tehnic, clădirea poate fi demolată, prindemolare mecanică, fără niciun risc. Pas cu pas, etaj cu etaj. Dar,noi nu credem că se va ajunge la acest deznodământ, hotărâreainstanţei neputând fi aplicată retroactiv", a declarat pentru ZFomul de afaceri Radu Ouatu, proprietarul firmei de construcţiiApolodor, una dintre firmele cu cea mai bogată expertiză îndemolări de clădiri de pe piaţa locală.

Proiectul clădirii de birouri a fost anunţat de mai bine depatru ani, dar pe fondul litigiilor dintre ArhiepiscopiaRomano-Catolică, firma Millennium Building Development,beneficiarul proiectului, şi Primăria Sectorului 1, care a eliberatautorizaţiile de construire, lucrările au fost de mai multe orisuspendate, motiv pentru care imobilul a ajuns doar în acest anîntr-un stadiu avansat de finalizare.

"Suntem decişi să recuperăm în instanţă cele peste 22 milioanede euro daune, fie de la Arhiepiscopie - în cazul anulării decizieiCurţii de Apel Suceava, fie de la Primăria Sectorului 1 - în cazulîn care decizia va rămâne irevocabilă. Aşteptăm însă clarificare îninstanţă pentru a decide împotriva cui vom îndrepta daunele", adeclarat Daiana Voicu, directorul Willbrook ManagementInternaţional, grupul din care face parte compania care a ridicatturnul Cathedral Plaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO