Proprietăţi

Bancile accelereaza ritmul de crestere a chiriilor in spatii comerciale din cartiere

Bancile accelereaza ritmul de crestere a chiriilor in spatii comerciale din cartiere

Extinderea retelelor bancare a dus chiriile spatiilor comerciale pana la 150 euro/mp/luna

12.04.2007, 19:41 13

Chiriile din spatiile comerciale stradale au cunoscut o apreciere semnificativa si in primele luni ale acestui an, cresterea fiind mai accentuata in cartierele Bucurestiului comparativ cu zonele centrale si semicentrale, pe fondul extinderii retelelor bancare.
Nivelul cresterii difera intre companiile de consultanta imobiliara de la 10-15%, potrivit Colliers, chiar si pana la 40% in cartierele periferice, potrivit informatiilor furnizate de Regatta.
"Chiriile au inceput sa inregistreze valori record cu fiecare noua tranzactie, iar piata spatiilor stradale continua sa fie o piata a proprietarilor. Daca anul trecut pentru un spatiu in Crangasi, Pantelimon sau Iuliu Maniu se obtineau maximum 40-45 euro/metrul patrat/luna, din primele luni ale lui 2007 au aparut si cazuri exceptionale, in care tranzactiile s-au incheiat la peste 50 euro/metrul patrat", declara Alexandru Preda, retail broker in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers.
Cresterea este mai mare pe cartiere datorita extinderii retelei bancare si a magazinelor. Dupa acoperirea zonei centrale acestea s-au orientat spre marile aglomerari urbane, apreciaza si Carmen Godeanu, senior real estate broker in departamentul de spatii industriale si comerciale al Regatta.
Spatiile comerciale stradale din cartierele indepartate de centrul Bucurestiului au ajuns la valori cuprinse intre 25 si 60 euro/metrul patrat/luna, valori intalnite in cazul unor spatii cu o suprafata de 100 de metri patrati, situate in locuri cu vad comercial.
Cea mai scumpa zona din Bucuresti este cuprinsa in continuare intre Piata Romana - Piata Universitatii - Piata Unirii, pe bulevardele Magheru si I.C. Bratianu, unde chiriile au ajuns la circa 150 de euro/metrul patrat/luna, potrivit aceleiasi surse.
In imediata apropiere a acestei zone, valorile practicate la inchirierea spatiilor stradale scad cu circa 50%, astfel ca pe Calea Victoriei sau Calea Dorobantilor nivelul este de circa 80-100 euro/metrtul patrat/luna.
Dezvoltarea puternica preconizata pentru urmatorii ani pe segmentul centrelor comerciale ar putea determina o scadere a chiriilor din spatiile comerciale stradale, insa cererea va ramane puternica in continuare pe acest segment in special din partea institutiilor financiare sau a farmaciilor.
"Tinand cont ca la nivelul anului 2008 putem vorbi de o triplare a acestui stoc, in cazul in care proiectele anuntate se vor materializa la termen, apreciem ca nivelul chiriilor in spatiile stradale va urma o tendinta descendenta", apreciaza reprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO