Proprietăţi

Cand ar trebui reintrat la cumparare de apartamente in Capitala

Cand ar trebui reintrat la cumparare de apartamente in Capitala
11.09.2008, 20:46 43

Majoritatea consultantilor si dezvoltatorilor de pe piata apreciaza ca cererea de locuinte din Bucuresti este in continuare substantiala, avansand diferite valori ale acesteia care vorbesc de sute de mii de locuinte, insa aceasta "cerere" este in momentul de fata in asteptare, pe fondul problemelor financiare si imobiliare la nivel global, care au atins si piata locala.
In conditiile in care potentiali cumparatori exista, ce ii opreste pe acestia sa faca achizitii acum sau care este momentul potrivit pentru a plasa banii in ceea ce ar putea reprezenta cea mai importanta achizitie din viata lor?
Un principiu de baza spune sa cumperi o locuinta cand ai nevoie de ea si ti-o poti permite. Cu toate acestea, gandul ca peste trei sau sase luni respectiva locuinta ar putea fi cu 5 sau 10% mai ieftina, daca trendul scaderii preturilor la locuinte vechi va continua si va "molipsi" si locuintele noi, ii convinge pe multi potentiali cumparatori sa mai astepte.
"Lumea are nevoie de apartamente in continuare. Observam acest lucru din contactul cu clientii care ne suna sau ne viziteaza la show-room, insa reactia acestora este sa astepte sa vada daca scad preturile si in cazul apartamentelor noi. Cel mai bun sfat este sa cumpere atunci cand pot si reusesc sa obtina creditul necesar", apreciaza Atena Tiplic, project manager in cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Dezvoltatorii sustin ca este putin probabila o scadere a preturilor apartamentelor noi, tinand cont ca nivelul costurilor a crescut atat in ceea ce priveste materialele de constructii, forta de munca sau terenuri. Cu toate acestea, numarul companiilor care anunta diferite promotii pentru stimularea vanzarilor de locuinte este tot mai mare, desi practic, acestia nu au anuntat pana in prezent preturi mai mici.
"Oferte in cazul unor diferite proiecte au existat intotdeauna. Cert este ca numarul celor care cer informatii despre proiecte a scazut foarte putin fata de aceeasi perioada a anului trecut. Spre exemplu, in cazul proiectului Casablanca din Titan, la doua luni si jumatate de la lansare aproximativ 1.500 de oameni au solicitat informatii despre proiect", adauga Tiplic.
Colliers are in prezent mai mult de zece ansambluri rezidentiale la vanzare, printre care proiectele Asmita Gardens, Casablanca Residence, FeliCity, Global City, Green Lake sau Rose Garden din Bucuresti.
Rezultatele analizelor asupra evolutiei preturilor in cazul apartamentelor vechi difera de la o sursa la alta, insa concluzia celor mai multe este aceeasi: preturile au scazut pe fondul cresterii ofertei si vor continua sa scada dupa ani buni de crestere sustinuta.
"De la inceputul acestui an preturile apartamentelor vechi au scazut in medie cu pana la 8%. Estimam ca pana la sfarsitul anului preturile vor continua sa scada in acelasi ritm, fapt care marcheaza o normalizare a pietei apartamentelor vechi din Bucuresti", apreciaza reprezentantii site-ului anunturiparticulari.ro, care monitorizeaza ofertele imobiliare din Bucuresti publicate de persoanele particulare pe internet si in presa scrisa.

Decizia de a astepta continuarea scaderii preturilor apartamentelor vechi poate fi justificata, insa marele semn de intrebare continua sa fie evolutia preturilor la apartamentele noi.

Tinand cont de salariile din statisticile oficiale, actualele preturi ale locuintelor din Bucuresti, aproximativ 1.900 de euro/metrul patrat construit plus TVA, sunt nesustenabile, o mica parte din populatie putand accesa un credit pentru un apartament cu doua camere, al carui pret poate depasi 150.000 de euro.
Pe de alta parte, potrivit planurilor anuntate de catre dezvoltatorii imobiliari, fiecare din urmatorii ani va fi un nou record in ceea ce priveste finalizarile de locuinte, in ciuda faptului ca aproximativ jumatate dintre proiecte prezinta intarzieri, cauzate de problemele cu forta de munca sau cu obtinerea autorizatiilor.
"Din a doua jumatate a lunii septembrie lucrurile ar trebui sa se dezmorteasca, dupa ce bancile vor gasi solutii pentru a se adapta la noile conditii impuse de Banca Nationala a Romaniei si oamenii se vor intoarce din concedii", apreciaza Georgiana Sandu, sales manager in cadrul departamentului rezidential al firmei de consultanta imobiliara Neocasa.
Printre proiectele pe care firma le are spre vanzare se numara Emerald, Gran Residencia, Pipera Citylights sau Liziera.
"Pot spune ca in termeni de incasari, primele sase luni ale anului au fost mai bune decat aceeasi perioada a anului trecut", spune reprezentantul Neocasa.
Sandu apreciaza ca preturile apartamentelor vechi au explodat in ultimii ani din cauza faptului ca numarul apartamentelor noi livrate a fost foarte mic, astfel ca lumea nu avea alternative.
"Apartamentele vechi concurau pana de curand doar cu cele aflate in constructie, insa erau destul de multi clienti care aveau nevoie sa se mute de pe o zi pe alta, astfel ca cererea a continuat sa fie mare. Din analizele noastre, reiese ca decizia achizitionarii unei locuinte se ia in aproximativ trei luni", spune Sandu.
In aceste conditii, pentru cei care sunt dispusi sa cumpere un apartament vechi, asteptarea poate fi justificata chiar si pe termen scurt, tinand cont ca rapoartele arata noi scaderi ale preturilor locuintelor in fiecare luna, in ceea ce priveste locuintele noi, scaderea preturilor ar putea interveni doar in situatia in care competitia va impinge dezvoltatorii sa reduca din marjele de profitabilitate, iar costurile vor ramane la acelasi nivel sau vor scadea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO