Proprietăţi

Case de patrimoniu, tranzactii in valoare de peste 50 mil. euro

26.10.2006, 19:48 113

Numarul tranzactiilor cu imobile de patrimoniu a crescut cu circa 35% in ultimii doi ani, valoarea totala ajungand la peste 50 de milioane de euro. "In raport cu anul 2004 putem spune faptul ca numarul tranzactiilor imobiliare generate de acest segment imobiliar a crescut, la nivelul intregii tari, cu aproximativ 30%-35%", a declarat Oana Taraze, associate managing director la agentia Eurohouse.
Vilele vechi, construite la sfarsitul secolului XIX si in perioada interbelica, au devenit foarte cautate odata cu intrarea pe piata a investitorilor straini care au sesizat potentialul caselor de patrimoniu datorita suprafetelor generoase pe care le ofera, cu 10 pana la 15 camere.
Insa nu toti potentialii cumparatori de case boieresti sunt tentati de achizitionarea lor in scopul de a le transforma in resedinte. Motivele sunt in principal structura de rezistenta slabita, instalatii electrice si sanitare precare, la care se adauga complicatii suplimentare in cazul unui imobil de patrimoniu pentru care orice modificare trebuie autorizata si de Ministerul Culturii.
O prima categorie a celor care cumpara locuinte vechi, in cazul de fata constructii cu valoare de patrimoniu, foarte bine plasate, sunt investitorii romani care urmaresc sa-si exprime pozitia sociala si gradul de notorietate, potrivit reprezentantilor Eurohouse.
Cea de-a doua categorie este reprezentata de grupuri de investitii, "corporate investors", care achizitioneaza acest tip de proprietati in scopuri comerciale, fie pentru a le inchiria, fie pentru a le revinde, la un pret dublu sau chiar triplu, in conditiile renovarii respectivei cladiri.
Pretul de vanzare al acestor case incepe cu 1,5 mil. euro si poate ajunge pana la peste 6 milioane de euro. Insa pretul unei astfel de vile poate sa ajunga, in functie de zona si de suprafata, chiar si pana la 20 mil. euro.
Cererea pentru inchirierea unor astfel de obiective provine in principal din randul ambasadelor, consulatelor si in mai mica masura din partea firmelor multinationale nou intrate pe piata romaneasca, nivelul chiriilor fiind situate intre 6.000 de euro si 35.000 de euro.
Denumite conace sau chiar palate, imobilele care au apartinut aristocratiei Tarii Romanesti trezesc si interesul romanilor cu dare de mana, care isi arata astfel potenta financiara prin cumpararea sau inchirierea acestor constructii cu arhitectura exterioara specifica perioadei interbelice, dar si cu decoratiuni interioare care creeaza atmosfera intima a inceputului de secol XX.
Multe dintre casele boieresti au devenit vile office (pentru spatii de birouri), care au atras in ultimii ani companiile interesate de crearea unei imagini exclusiviste si care doresc sa aiba o independenta a spatiului, potrivit companiei imobiliare DTZ Echinox.
Spatiile de birouri in vile dispun si de locuri de parcare gratis (subsol, curte), in timp ce intr-un imobil de birouri din cele nou construite se imparte accesul cu ceilalti chiriasi, iar pentru locurile de parcare se plateste chirie. O vila poate avea o arhitectura clasica, istorica, in timp ce un imobil de birouri are doar un aspect corespunzator de "business".
"Avantajul pe care il ofera acest tip de imobil consta in pozitionarea imobilului, majoritatea se regasesc in zone centrale, in numarul semnificativ de camere disponibile, intre 10 si 18, in suprafata de teren pe care o ofera, peste 500 de metri patrati, si nu in ultimul rand, in valoarea de patrimoniu a constructiei in sine, care este conferita de vechimea constructiei, de stilul arhitectural si de notorietatea si reputatia familiei careia ii apartine sau i-a apartinut respectiva proprietate", explica Oana Taraze, associate managing director la agentia Eurohouse.
Circa 80% din casele de tip boieresc din Capitala sunt situate in zone precum Piata Romana, Rosetti, Intercontinental, Gradina Icoanei, Kiseleff, Foisorul de Foc, Ana Ipatescu, dar si in zona rezidentiala de nord, in special in Primaverii, Aviatorilor si Televiziune. Unele dintre aceste case sau vile au apartinut ambasadelor straine in Romania, bulevardul Dacia fiind una dintre zonele bogate in astfel de constructii.
Una dintre cele mai scumpe case boieresti din Capitala este cladirea care gazduieste Ambasada Canadei. Aceasta este situata pe strada Iorga in apropiere de Piata Romana si este estimata de agentia imobiliara Eurisko la 6 milioane de euro.
Una din cinci cereri de pe piata imobiliara bucuresteana vizeaza in prezent case construite la sfarsitul secolului XIX sau in perioada interbelica in ciuda pretului de achizitie, care poate fi foarte ridicat.

Unde mai sunt case de patrimoniu

Sannicolau Mare
Casa familiei Naco din orasul Sannicolau Mare, construita in secolul al XIX-lea, este una dintre cele mai valoroase cladiri in stil neoclasic. A fost inaltata in anul 1864, restaurata in secolul trecut, dupa care a devenit, pe rand, scoala de tractoristi, spatiu pentru ucenicii de la grupele agricole din fostele CAP-uri, apoi casa de cultura. In aceasta forma se gaseste si in prezent.

Casa Junimistilor din Iasi
Casa Junimistilor, denumita si Casa Pogor, este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice si culturale ale Iasiului. Pe vremea lui Eminescu si Creanga, aici functiona Clubul Cultural Junimea. In 1901, fiul lui Vasile Pogor vinde proprietatile principesei Maria Moruzi, care le si renoveaza. In 1938, fiul acesteia, Gheorghe I. Bratianu, inchiriaza intreg imobilul Rezidentei Regale din Iasi, pentru ca in 1945 sa-l vanda CFR-ului. Casa Pogor se gaseste intr-o stare buna fata de alte monumente culturale si de arhitectura din Romania. Amplasata pe un teren de 800 mp, cu resedinte diplomatice invecinate, detaliile de stil originale bine conservate (semineele impunatoare, vitraliile, feroneria, arcadele, spatiile generoase) ridica aceasta proprietate la rangul de bijuterie arhitecturala a perioadei interbelice. Imobilul are 1.020 mp construiti, iar pretul de vanzare este de 1,9 mil. euro.

Conacul lui Marghiloman din Buzau
Conacul lui Marghiloman, fost prim-ministru si ministru de externe al Romaniei interbelice, se afla intr-un stadiu de degradare de zeci de ani. Conacul cu 31 de camere se afla in momentul de fata in proprietatea si administrarea Ministerului Culturii, fiind inclus in Patrimoniul Cultural National. Vila este refacuta in proportie de 60%, in prezent lucrarile fiind oprite din lipsa de fonduri. O parte din cladire, precum si aripa fostei administratii a conacului si fostele grajduri sunt inchiriate Corpului Municipal al Gardienilor Publici si unei societati comerciale care le-a transformat in depozite de materiale.

Conacul Krupenscki din judetul Neamt
Conacul Krupenscki este o cladire cu o vechime de circa 300 de ani, proprietate a familiei de mosieri Krupenschi. Incepand din anul 1949 pana prin 1953, in vechiul conac a functionat scoala de sapte clase a localitatii. Din anul 1978, conacul a fost preluat de catre Primarie, incaperile acestuia fiind ocupate de un dispensar, casa de nasteri, cabinetul stomatologic si biblioteca. Rand pe rand, institutiile medicale au fost mutate, astfel ca, din anul 2000, functioneaza o biblioteca. Conacul a fost revendicat de urmasii fostilor proprietari, Monica Coanda, descendenta directa a familiei Krupenschi, si Georgeta Krupenski Schmitt, cetateanca germana.

Costurile de modernizare ale unei cl~diri de patrimoniu
n In functie de tipul de cladire si de nivelul degradarii acesteia, pretul restaurarii poate varia intre 600 si 2.000 de euro pe metrul patrat.
n Pretul de vanzare al caselor de patrimoniu incepe cu 1,5 mil. euro si poate ajunge pana la peste 6 mil. euro, in timp ce costul in cazul unei inchirieri, in functie de suprafata si de zona, este intre 6.000 de euro pe luna si 35.000 de euro pe luna.
n Daca se doreste amenajarea cladirii la nivel A, cu dotari de exceptie, preturile variaza intre
200 si 2.500 de euro pe metrul patrat, acest lucru fiind generat de investitiile pentru implementarea noii tehnologii intr-o structura veche. Pe de alta
parte, acest cost ridicat mai este generat
de atentia deosebita a firmelor care se ocupa cu renovarea pentru pastrarea detaliilor arhitecturale initiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO