Proprietăţi

Casele vechi s-au scumpit mai repede decat locuintele noi

14.06.2006, 00:00 28

Casele vechi au inregistrat o crestere a preturilor de 25% in euro anul trecut, intr-un ritm mai rapid decat cel din ansamblurile rezidentiale noi, potrivit jucatorilor de pe piata imobiliara a Capitalei.

De cealalta parte, locuintele noi s-au scumpit cu circa 20% in aceeasi perioada.

De ani de zile, preturile la case si apartamente cresc, pe fondul unei cereri mereu in crestere, care este departe de a fi acoperita de catre oferta statului si a privatilor.

"Pretul locuintelor vechi a crescut pentru ca era subevaluat. Tendinta de crestere a preturilor locuintelor vechi va continua si in anii urmatori, dar cu un ritm mai lent, pentru ca piata s-a maturizat", a declarat Ionut Bordei, manager al departamentului rezidential in cadrul Eurisko.

De exemplu, un apartament cu trei-patru camere, de circa 120 de metri patrati, costa in urma cu patru- cinci ani circa 12.000 de dolari, nivel foarte redus fata de costurile necesare construirii unei locuinte noi.

In prezent, pretul mediu al unui apartament de patru camere ajunge la circa 70.000-75.000 de euro, ceea ce reprezinta un cost pe metru patrat de circa 600-650 de euro/mp, care este redus fata de costurile necesare pentru construirea unei locuinte noi.

"Casele noi vor inregistra in continuare cresteri de preturi, datorita majorarii costului la materiale de constructii si a mainii de lucru. Preturile la locuintele noi vor trage in sus si costul celor vechi, care nu pot sa ramana in urma. Insa nu vom mai avea cresteri spectaculoase ca pana acum", precizeaza Bordei. Majoritatea ansamblurilor care s-au construit pana in prezent nu se ridica la standardele europene, fapt care se va remarca in viitoarea cerere pe segmentul rezidential.

Pana la sfarsitul anului trecut, oferta de spatii rezidentiale din afara Bucurestiului s-a extins foarte mult, dar nu a fost inregistrat niciun proiect de mari dimensiuni, cu peste 100 de case. Un nou trend pe piata rezidentiala este achizitionarea si reconditionarea vilelor vechi din Bucuresti, potrivit Regatta. Deoarece nu mai sunt oferte si nu mai exista suficient teren destinat constructiei de case noi in centrul Capitalei, se valorifica imobilele de vechi.

Efervescenta proiectelor rezidentiale nou construite in ultimii trei-patru ani nu a redus tendinta de majorare a preturilor la imobilele vechi, pentru care cererea este in continuare ridicata.

Anul acesta, oferta de spatii rezidentiale va creste puternic, datorita proiectelor de mari dimensiuni care au fost anuntate pe piata Capitalei.

"In acest an, piata rezidentiala va urma acelasi trend ascendent inceput anul trecut, iar preturile vor continua sa creasca cu circa 10-15%, ca urmare a tendintei de aliniere la parametrii intalniti in statele vecine", spune Victoria Linca, senior consultant in cadrul Departamentului rezidential al DTZ Echinox.

Piata caselor si vilelor este impartita in doua mari categorii: casele vechi localizate in zone rezidentiale clasice, prestigioase, precum Aviatorilor, Primaverii, Kiseleff, Victoriei sau Cotroceni, si zonele din afara Capitalei - Baneasa, Corbeanca, Otopeni, Mogosoaia, Balotesti sau Snagov- unde au fost dezvoltate constructii de vile noi.

Ansamblurile rezidentiale de vile vor continua sa fie dezvoltate in nordul Bucurestiului, zona pentru care exista o cerere foarte mare. Dupa zona Iancu Nicolae deja se construiesc noi cartiere, potrivit CB Richard Ellis. Mai mult, va continua constructia de noi proiecte in zone din afara Bucurestiului, precum Sisesti sau Mogosoaia, dar si in locatii periferice ale Capitalei, unde nu au mai fost dezvoltate proiecte rezidentiale pana acum: Dristor, Militari, Berceni, Colentina sau Pajura.

"In partea de nord a Bucurestiului vor continua sa se extinda proiectele rezidentiale de case, pana in apropierea orasului Otopeni si a comunei Balotesti", spune Dan Ioan Popp, presedintele companiei imobiliare Impact.

Dezvoltarea orasului catre nord va cuprinde categoria de locuinte de lux de mari dimensiuni, precum proiectul Baneasa Residence. Astfel de proiecte sunt construite ca niste miniorase, care au propriile retele de apa, curent, gaze sau drumuri.

In urmatorii ani, Capitala se va dezvolta policentric, urmand sa ajunga o metropola care se va extinde 40 de kilometri spre nord, precum si catre sud, spre orasul Giurgiu.

Segmentul tinta al spatiilor rezidentiale noi a devenit in ultimii doi ani clasa de mijloc in formare, caracterizata prin accesul la venituri mai mari sau la credite ipotecare si care ocupa o pondere de circa 75%. O alta categorie este reprezentata de catre micii investitori, care reprezinta 15% din piata. Acestia achizitioneaza o casa in vederea obtinerii de venituri din proprietati imobiliare.

Clasa de lux, care ocupa circa 7% din piata, este interesata de case care se afla intr-un stadiu de nefinisare pentru a putea alege designul interior. Ultima categorie este reprezentata de ambasade si companii.

In prezent, piata rezidentiala prezinta o oferta diversificata, potrivit schimbarilor social-economice din cadrul societatii romanesti. Astfel, oferta pentru clasa de jos se constituie din apartamente in blocurile vechilor cartiere bucurestene.

"Pentru acest segment de clienti, optiunile in viitor sunt reprezentate fie de posibilitatea de a se muta intr-o locatie mai centrala, fie de posibilitatea de a-si achizitiona un teren in zonele periferice ale Bucurestiului, cu exceptia zonei de nord, in vederea construirii propriei lor case", a declarat Claudia Dascaleascu, senior consultant in cadrul Departamentului rezidential al DTZ Echinox.

Clasa de mijloc se va orienta in urmatorii ani catre complexurile rezidentiale de amploare, care au inceput sa se devolte, sau in proiecte finalizate in prezent, cu termen de finalizare 2007-2009, situate in zone semicentrale ale orasului, pe locatiile fostelor intreprinderi de stat.

Aceste complexuri sunt preferate de clasa de mijloc datorita facilitatilor oferite si stilului modern de a trai pe care il propun: acces facil catre centrul orasului, servicii administrative si de securitate, locuri de parcare in garaj. Pe langa aceste facilitati, ansamblurile rezidentiale dispun si de supermarketuri, gradinite, farmacii, piscine si sali de fitness, parcuri sau locuri de joaca pentru copii.

O alta optiune pentru clasa de mijloc este achizitionarea unei vile in cadrul unui complex rezidential, cu spatii compacte - suprafata construita intre 130-200 de metri patrati si cu o curte mica proprie. Majoritatea acestor complexuri de vile sunt situate la periferia orasului, pentru care romanii opteaza datorita unor facilitati precum: curte privata si zona verde aerisita.

In ceea ce priveste tendintele pentru segmentul de lux, romanii sunt interesati de achizitionarea unei vile in zona centrala, care are un stil si o arhitectura deosebita, sau a unei vile noi in zona periferica de nord a orasului: Baneasa, Iancu Nicolae sau Snagov, vile care ofera intimitate si un mod de viata linistit departe de agitatia orasului, potrivit DTZ Echinox. Anul trecut, preturile de vanzare ale locuintelor de lux a fost relativ stabil, inregistrand o crestere de doar 5% fata de anul anterior.

Potentialul mare de crestere al pietei va atrage in continuare investitori care se vor focaliza pe investitii pe termen mediu si lung privind clasa de lux si clasa de mijloc, potrivit consultantilor de pe piata imobiliara.

Constructiile de case si vile au inceput sa se dezvolte puternic in urma cu patru - cinci ani si au fost considerate initial locuinte de lux. Ansamblurile de vile dezvoltate in afara Bucurestiului se adreseaza in special familiilor cu copii sau celor cu un stil de viata mai ridicat, care doresc sa aiba spatiu mai mare, care sa cuprinda piscina, curte, gradina, mai putina poluare si mai multa liniste. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO