Proprietăţi

Ce ansambluri rezidentiale finalizeaza locuinte noi pe final de an in Bucuresti

Ce ansambluri rezidentiale finalizeaza locuinte noi pe final de an in Bucuresti
03.12.2008, 20:12 65

Pentru cel de-al doilea semestru al acestui an este estimata livrarea a circa 3.250 de locuinte noi in Capitala, un record pentru piata dupa revolutie, arata un studiu al firmei de consultanta imobiliara Colliers International, care arata ca pe parcursul intregului an, in Bucuresti ar putea fi terminate aproximativ 4.500 de locuinte.

Apartamente noi sunt sau vor fi finalizate pana la sfarsitul anului in cartiere precum Colentina (Rose Garden, Planorama), Pipera (Greenfield, Ibiza Sol, Terra Residence) sau Militari (West Park, Ten Blocks), proiecte a caror constructie a inceput in urma cu cel putin un an si jumatate.
In ciuda unei cresteri de circa 50% a numarului de locuinte finalizate in acest an, comparativ cu 2007, la sfarsitul anului trecut era anuntata livrarea a circa 8.000 de locuinte noi in Capitala, iar in luna aprilie a acestui an planurile dezvoltatorilor fusesera deja ajustate la circa 6.000 de locuinte.
"Numarul mic de muncitori din constructii ramane o problema care conduce la intarzieri de doua trei luni ale proiectelor", spun consultantii Colliers, insa livrarea unor proiecte a fost intarziata chiar si mai mult de un an.
Referitor la situatia pietei pentru anul viitor, este greu de estimat un volum al livrarilor, in conditiile in care o serie de companii au decis amanarea inceperii unor proiecte sau chiar au oprit lucrarile de constructie la ansambluri care anuntau livrari pentru anul viitor.
Amanarile au fost provocate de nivelul slab al vanzarilor de pe parcursul acestui an, precum si de conditiile mai restrictive impuse de catre banci la acordarea creditelor pentru dezvoltarea unor ansambluri rezidentiale. "In ultimul semestru, dobanzile pentru dezvoltatori au crescut la 8,15%, iar fondurile proprii minime solicitate s-au ridicat la aproximativ 40%. Finantarea a devenit mult mai scumpa si greu de obtinut, pe masura ce estimarile de vanzari facute de catre dezvoltatori pareau nerealiste pentru departamentele de risc ale bancilor in noile conditii ale pietei", potrivit reprezentantilor Colliers.
Cu toate acestea, pe parcursul acestui an dezvoltatorii au anuntat proiecte noi pentru aproape 13.000 de locuinte in toate cartierele Capitalei. In ciuda faptului ca la nivel de proiect, in Capitala si in jurul orasului au fost anuntate peste 100.000 de locuinte, consultantii apreciaza ca in urmatorii sapte-zece ani vor fi livrate doar circa 40.000 de unitati noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO