Proprietăţi

Ce va aduce 2004 in plus fata de 2003?

14.01.2004, 00:00 16



Anul 2003 a reprezentat unul dintre cei mai buni ani ai pietei imobiliare romanesti. Achizitiile, dezvoltarile de imobile noi si mai ales tranzactiile sunt argumentele care stau la baza acestei afirmatii.



Evolutia pozitiva va continua si in acest an si s-ar putea chiar accentua, afirma jucatorii de pe aceasta piata.



"Piata imobiliara va continua sa creasca in 2004, in primul rand datorita expansiunii economice si investitiilor straine. Pe de alta parte, din ce in ce mai multe companii autohtone, care s-au dezvoltat puternic in ultimii ani, investesc in acest domeniu, alegand fie sa se mute intr-un nou sediu, fie sa inchirieze noi spatii de depozitare sau chiar sa cumpere terenuri pe care sa construiasca capacitati de productie sau depozitare" este de parere Mircea Cleciu, director general al companiei imobiliare Neocasa.



Cand vine vorba de segmentele de crestere in acest an, raspunsul jucatorilor de pe piata imobiliara este aproape identic: toate.



"Anul 2004 va fi o perioada foarte dinamica pe segmentul spatiilor de birouri, fiind prevazute a fi date in folosinta o serie de proiecte semnificative, mai ales in cea de a doua parte a anului" explica Eduard Uzunov, directorul general al companiei Regatta.



Parerea este sustinuta si de ceilalti jucatori. "Companiile incep sa valorifice avantajele pe care le pot avea prin achizitionarea sediului unde acestea functioneaza sau vor functiona. Fata de varianta inchirierii, este mult mai avantajoasa achizitionarea unui spatiu pentru birouri, deoarece investitia se poate recupera mult mai rapid, intr-un interval de timp cu valori cuprinse intre 7- 10 ani. Acest interval este in mod clar mult mai avantajos in comparatie cu media occidentala care se situeaza in jurul perioadei de 13 -17 ani" afirma Radu Lucianu, Commercial Department Manager la compania Eurisko.



Nu trebuie neglijate insa celelalte segmente, sunt de parere alti jucatori.



"Piata spatiilor de birouri se va mentine pe o pozitie dominanta, insa spatiile industriale si comerciale vin din spate puternic" este de parere Adriana Sohodoleanu, Research & PR Coordinator la Colliers.



Terenurile au fost, completeaza reprezentantul Neocasa, singura piata care a avut o evolutie constant crescatoare in ultimul deceniu, indiferent de conditiile economice.



"In plus, piata rezidentiala va fi influentata de noile reglementari ale BNR privind creditele ipotecare, dupa un an in care acest sector a avut o evolutie extraordinara, pe fondul relaxrii conditiilor de creditare. Chiar daca acestea vor fi din nou inasprite, segmentul rezidential isi va continua expansiunea in 2004" completeaza Mircea Cleciu.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO