Proprietăţi

Ce variante au dezvoltatorii de malluri care nu au finantare

Ce variante au dezvoltatorii de malluri care nu au finantare
15.10.2008, 20:49 23

La nivel national sunt anuntate peste 80 de proiecte de centre comerciale a caror constructie nu a fost inceputa inca, marea majoritate dintre acestea neavand de altfel obtinuta finantarea bancara, extrem de importanta pentru majoritatea companiilor din industria de profil.

"Este clar o problema pentru cine nu are finantare in momentul de fata. Ce poate fi facut este realizarea unui tentant mix bun si atragerea unor parteneri puternici, care sa faca mai atractiv proiectul pentru banca. Intrarea in parteneriate cu alte companii este putin probabila in aceste luni, dar depinde de numele dezvoltatorului, de concept si de competitia de pe acea piata", apreciaza Andrei Vacaru, senior consultant in cadrul firmei Jones Lang LaSalle, care inchiriaza in prezent spatii in cinci centre comerciale.
Piata imobiliara este lovita de criza financiara internationala in special prin restrictionarea accesului la credite bancare. Cu toate acestea, in ultimele luni bancile au mai acordat finantari inclusiv pentru proiecte de centre comerciale, astfel ca piata va continua sa creasca, desi nu in acelasi ritm sustinut anuntat in ultimii doi ani de catre dezvoltatorii imobiliari.
Temperarea pietei, in care majoritatea consultantilor apreciau inca dinaintea inceperii crizei ca doar jumatate dintre proiectele anuntate vor fi realizate, va fi provocata astfel si de dobanzile mai ridicate, care vor face din malluri afaceri tot mai putin profitabile.
"Pe langa faptul ca posibilitatea de a lua finantare acum este restransa si dobanzile sunt mai mari, cantitatea necesara de equity din partea dezvoltatorilor este si mai mare. Astfel, tinand cont de faptul ca deja exista o presiune pe chirii, profitul dezvoltatorilor va scadea", adauga reprezentantul Jones Lang LaSalle.
Incurajati de faptul ca la inceputul anului 2006 in Romania erau mai putin de zece centre comerciale moderne, o serie de companii specializate, si nu numai, au inceput sa cumpere terenuri si sa anunte proiecte de cinci, zece sau chiar douazeci de centre comerciale fiecare.
Piata s-a incalzit rapid, astfel ca o buna parte dintre aceste companii vor fi nevoite sa renunte cel putin la o parte dintre aceste proiecte, pe fondul aglomerarii pietei.
"Piata se va curata, cu siguranta, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt proiecte care vor obtine finantare. In ceea ce priveste activitatea noastra, in departamentul de consultanta si leasing de retail este destul de multa agitatie, tinand cont ca dezvoltatorii au mai mare nevoie de studii si apeleaza la firme specializate pentru inchirierea spatiilor", mai spune consultantul Jones Lang LaSalle.
 Printre cele mai importante proiecte de centre comerciale pentru care dezvoltatorii au obtinut finantare in vara acestui an se numara Atrium Center din Arad sau ERA Shopping Park din Oradea, a caror finalizare este programata pentru anul viitor.
Potrivit lui Radu Boitan, director al biroului de pe piata locala al firmei de consultanta King Sturge, bancile acorda cu greu o finantare mai mare de 60% din valoarea de investitie intr-un proiect de centru comercial, ceea ce determina dezvoltatorii sa caute parteneri pentru obtinerea fondurilor proprii necesare inceperii constructiei.
"Volumul de credite este de asemenea restrictiv. Inceperea unei dezvoltari noi, pentru un proiect de peste 100 de milioane de euro, este aproape utopica in momentul de fata. In plus, costul equity-ului este la randul sau mult mai ridicat. Daca fondurile de investitii se multumeau pana de curand cu un return on equity de 100% pe proiect, acum acestea nu mai discuta fara 200%", explica reprezentantul King Sturge.
Compania are spre inchiriere sase centre comerciale pe piata locala, cel mai mare fiind Colosseum din Bucuresti, aflat in faza de obtinere a finantarii. Pana la sfarsitul acestui an sunt asteptate cel putin alte noua inaugurari de centre comerciale, care vor duce stocul total la peste 40 de unitati, dublu fata de inceputul acestui an.
"Cred ca nu vor mai fi intrari de proiecte noi, dar acest lucru difera de densitatea din fiecare oras. Din cele anuntate pana in prezent, cred ca aproximativ 60% vor fi realizate, dar va avea loc o incetinire a ritmului de dezvoltare", mai spune reprezentantul King Sturge.
Printre proiectele a caror finalizare este asteptata pentru finalul acestui an se numara Liberty Center si Fashion House Outlet Center din Bucuresti, Iulius Mall si Galleria din Suceava, Tiago Oradea, Aurora Shopping Mall Buzau, Armonia Braila, Galleria Piatra-Neamt sau Deva Mall.
Pe langa firme specializate in dezvoltarea de centre comerciale, precum Globe Trade Center, Plaza Centers, TriGranit sau Sonae Sierra, pentru a profita de expansiunea retailerilor in piata au aparut si firme mai putin specializate in acest business, precum proprietarii fabricii de mobila Simal Exim, care dezvolta Deva Mall, sau antreprenorii locali Dorin Mateiu si Dorel Tamas, care controleaza firma care a realizat centrul comercial Mall Alba.
"Exista inca o presiune destul de mare din partea retailerilor de food si non-food, astfel ca dezvoltarea pietei va continua", apreciaza Boitan.
Stocul de spatii comerciale in centre moderne a depasit un milion de metri patrati in acest an, iar anul viitor este anuntata o noua dublare, tinand cont ca, potrivit companiei de consultanta CB Richard Ellis Eurisko, sunt asteptate 27 de noi inaugurari.
Nivelul mediu al chiriilor in centre comerciale este in jurul valorii de 25 euro/metrul patrat/luna, ceva mai mari in Bucuresti si mai mici in provincie, insa cresterea competitiei dintre centrele comerciale este de asteptat sa duca la reducerea acestora.
Tranzactiile cu centre comerciale s-au numarat pe degetele de la o mana in acest an, cea mai importanta fiind achizitia de catre DEGI a Iris Shopping Center din Titan, afacere de 143 de milioane de euro.
In plus, New Century Holding a renuntat de asemenea in acest an la reteaua de centre comerciale Winmarkt, in cadrul unei tranzactii de 182,5 milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO